Pederstrup Special

De to øverste billeder er fra Sdr. Højrup, de to nederste er fra Pederstrup.

UGENS LANDSBY - PEDERSTRUP


Læs artiklen i Midtfynsposten 21.07.2015 

Pederstrup er meget mere end end vej og en jernbane
skrevet af Bente GuldborgPederstrup er en meget lille landsby, midt på Fyn. Landsbyen har en lang og spændende historie, med et Voldsted, en jernbane og en æblesort.

Der var, for år tilbage, stadig et blomstrende erhvervsliv i landsbyenbyen, men idag kan virksomhedderne tælles på een hånd.

Jeg vil prøve at samle lidt historier fra Pederstrup og omegn, gennem tiderne og til i dag.
 

"Ævle most"

Claus Meyer sælger en Pederstrup Most i sit madhus. Mosten er ikke poduceret i Pederstrup, men af æble sorten, som stammer her fra landsbyen. Så rødderne er i orden! 


  

Find det på:  meyersmadhus.dk   Claus Meyers Madhus.
Pederstrup most
I denne enkeltsortsmost har vi anvendt Pederstrup æblet, der er et glimrende både spise- og madæble. Pederstrup er en gammel dansk sort, som kan spores tilbage til 1858 og landsbyen Pederstrup på Fyn. Æblet er stort og smukt, og farven er gul med gulgrønne flammer og røde striber. Det er et saftigt æble med en syrlig smag. Nyd mosten afkølet eller brug den som madlavningsmost, fx i stedet for bouillon eller vin i lyse kød- og fiskeretter.
 
Indhold:
1 liter koldpresset og ufiltreret most af Pederstrup æbler fra Lilleø og Askø. Pasteuriseret, ikke tilsat sukker, farvestoffer eller konserveringsmidler. 

Pederstrup

En gårdmand fra landsbyen Pederstrup viste i 1858 frugten til handelsgartner H. Larsen ved Odense der igennem næsten 50 år opformerede træet i stor mængde.

I 1908 udpegede et særligt udvalg Pederstrup som en fremtidssort. Da den ikke er beskrevet i udlandet, før den blev udbredt herhjemme, går man ud fra at det er en dansk sort. 

I 1920 var sorten efter antal træer nr. 6 i plantskolerne og nr. 5 i frugtplantagerne. I 1937 dannedes på Fyn en særlig Pederstrup forening.

Træet er noget spinkelt med forholdsvis få, oprette grene, der let tynges nedad af frugtvægten. Den spinkle vækst kræver en vildstammerod. Trives overalt i landet. Er gennemgående meget sund.

Frugten kan godt blive ret stor 8-9 cm. Plukkes i 2 omgange i slutningen af september og begyndelsen af oktober.
Anvendes fra november til februar.

Mellemting mellem madæble og spiseæble.
Betragtes som spiseæble som tørt og kedeligt, men god til madlavning.

  http://www.gamlefrugtsorter.dk/

Spor i Landskabet     ........    Find det på:  spor.dk

Sporet ved Pederstrup

Lodsejerkontakt
Christina og Steffen
Knudsen
Sdr. Højrupvejen 70
5750  Ringe


Sporet ved Pederstrup ligger ved landsbyen Pederstrup ca. 5 km nord for Ringe. Tag evt. toget mellem Svendborg og Odense. Stå af ved Pederstrup station.
Den afmærkede rute er ca. 2½ km lang. God tur!

1 - Pederstrupgård - mælk og mark

Engang lå Pederstrupgård midt i Pederstrup by som én af otte gårde. I 1840’erne blev gården flyttet til sin nuværende placering som følge af udskiftningen i 1792. Den nuværende hovedbygning er opført i 1890’erne. Længerne blev genopført i 1947 efter en brand. De nye driftsbygninger er fra 2000. På gården er der 60 malkekøer, kvier og 75 ha marker og skov.

2 - En skat i gravhøjen?

Den lille skov til venstre for sporet er delt i flere parceller, som tilhører gårdene i området. Mod nord ligger Møllehøj, Fyns største gravhøj. Den stammer fra ældre bronzealder, ca. 1300 f.Kr. Et sagn fortæller, at hvis man forsøger at grave den skat op, der skal være skjult under mulden, brænder den nærliggende Ringstedgård.

3 - »Mejerirenden«


Bækkens første stykke blev tidligere kaldt »Mejerirenden«, fordi Pederstrup mejeri udledte spildevand her. De åbne grøfter er nu næsten alle rørlagt. Bækken har udløb i Vindinge Å.

4 - Stegs Agre og Krog Agre

Sporet passerer her et lille vandhul, hvor der ofte er mange ænder. I området findes også en del frøer. De enkelte marker omkring sporet havde i ældre tid hver deres navn: Eskehams Hytte, Stegs Agre, Vandsted Agre og Krog Agre. Området blev i folkemunde kaldt »Bornholm«.

5 - Udsigt mod Odense

En del af sporet følger her langs skoven den gamle markvej, som ender i Sdr. Nærå sogn. Fra dette sted kan du i klart vejr se langt omkring. Mod nord-nordvest blandt andet Fynsværkets høje skorsten og bygninger ved Odense Fjord.

6 - Et middelalderligt voldsted

Sporet går gennem en lille skov, hvor landsbyens gårde har hver en parcel. Du har udsigt over Pederstrup by med det nyere boligkvarter Pilehaven, der har fået navn efter et af de gamle marknavne.
Voldstedet Hovgård med de høje bøgetræer ligger, hvor der i middelalderen lå en større hovedgård. Det er muligt at komme ind til voldstedet hvor jernbaneoverskæringen krydser amtsvejen fra rute 9 mod Ferritslev. Her findes en informationstavle, der fortæller mere om stedets historie.

7 - Et gammelt ordsprog

På dette fugtige sted i skoven er mange asketræer. De er lette at kende på de sorte knopper. Træet vokser bedst på frodig muldbund med »tæerne i vand«. Asken springer sent ud og er først helt udsprunget omkring 1. juni, hvor andre træer for længst står grønne - dog lige undtaget egetræet. Et gammelt ordsprog siger, at »springer ask før eg giver sommeren bleg, springer eg før ask giver sommeren vask«. Sol eller regn - det er nok værd at holde øje med!

Micro-bryggeri i det gamle mejeriet

Stensbogaard Bryghus, Pederstrup

En af de helt nye virksomheder i Pederstrup.

Micro-bryggeri, med rigtig godt øl, som bare skal smages

Læs om øl og bryggeri på: WWW.stensbogaard.dk

Se HER hvor øllet kan købes: http://stensbogaard.dk/koeboellet/koeboellet.html
Eva og Claus Lund, som laver godt øl, ejer også det middelalderlige Hovgård Voldsted, som ligger mellem bryggeriet og Stensbogaard.
Voldstedet har sin helt egen historie.


 
Humlen ved smagen, ØL fra Fyn:

Et nyt eksperiment skal skabe ny særegen fynsk øl

http://www.fyens.dk/article/1065646:Business-Fyn--Fynsk-humle-hoestetVil du finde en campingplads på fyn?

Prøv at kik her:

http://www.dk-camp.dk/pladser/Fyn/?gclid=CLD0x8HpjJUCFQ-mQwodmhQdgA

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...

Anette Tracz Knudsen | Svar 10.02.2016 19.41

Godt spørgsmål. Ingen planteskole med frugttræer i nærheden. Men jeg ved at du kan købe et i Assens: http://assens-planteskole.dk/

Peter Gjelstrup | Svar 10.02.2016 16.51

Hvorfor sælger man ikke æbletræer af denne sort i Pedersrtup ?

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

14.01 | 19:47

Hej Kitt, tak for din besked. Husker navnet, ikke personligt. Jeg er meget interesseret både i billeder og fortællinger. mail: tracz@live.dk mvh Anette

...
14.01 | 16:25

hej Lonnie.Jeg har også kendt din far ,da jeg kom i familien et par år,hvor jeg blev forlovet med din onkel Poul .Hilsen Jytte

...
10.01 | 13:35

Hej
Min morfar må have arbejdet på Ravnild. Han hed Gunnar Steen. Vi har flere fade/keramikting. Kan sende billeder, hvis du er interesseret. Venlig hilsen Kitt

...
15.10 | 01:54

Hej
Jeg har et kæmpe fad i rød/hvid/grå glasur. Vanvittigt flot. Har aldrig set lign. på nettet. vil gerne sende dig foto, hvis det stadig er aktuelt. mvh E

...
Du kan lide denne side
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE