2007 Sverige - Åland - Finland - Norge - Sverige 1:5

Del 1:5 Sverige - Åland

Én af mange Skærgårds færger, i den Ålandske skærgård

Rejsedagbog fra hele turen:  

Fra Fyn via Øresundsbroen, gennem Sverige til Åland med Eckerö linien.

Rundt på Fasta Åland, rundet i den Ålands Skærgård. Finland v. Gustavs, op gennem Finland, langs Tana elven på finsk side til Nuorgam. Ind i Norge og langs den norske del af Tanaelven.

Vi besøger: Europas polare udpost med det arktiske nord. Gamvik kommune, med Slettnes Fyr, Mehamn, Gamvik of Kjøllefjord vis Nordkynvegen.

I Lakselv vender vi næsen mod syd igen. Retur gennem Finland og Sverige.

- Gå længere ned på siden! Du finder først en masse forskellige informationer om færger, ruter og priser
for ruter til ÅLAND og Finland.

http://www.tracz.dk/23224176
FORÅRET, FØR VI KOMMER AFSTED PÅ TUREN!

 
Privat:
Ålands-turen, havde vi glædet os til meget længe, ja i mere end 1½ år. Vi havde planlagt en meget lang tur, - med god tid og uden tidspres, uden nogen faste planer om tid og sted, og uden hjemkomst dato.


Det gik ikke helt som planlagt, der kom både en operation og knas med gearkasse på tværs.
 
- Alligevel fik vi en pragtfuld tur, med masser af gode oplevelser, bare en lidt mere stille tur, og knap så lang som vi havde håbet.
 

 

I Marts fik jeg konstateret brystkræft. Så vi fik noget andet at tænke på, end ferietur.

Til alt held, var jeg blandt de heldig, der fik stillet en tidlig diagnose. Vi traf heldigvis også de rigtige beslutninger, som senere betød, at jeg helt kunne slippe for efterbehandlinger.

Jeg var så frisk da turen nærmede sig, at vi besluttede at køre som planlagt. Vi kunne jo hurtig vende om, hvis jeg ikke kunne klare det. Men med god understøtning af armen, så gik det, incl lidt smertestillende.


Jeg blev opereret d. 2. maj, og vi kørte hjemmefra d. 5. juni.


Naturoplevelser, motion og camping, er den bedste medicin, for både sjæl og legeme.  - Naturen er altid optimist, og det smitter af, når man ellers er lidt trist, pjevset eller bekymret. 
Jägersbo Camping, Höör. Sverige

DAG 1.

 

Grundlovsdag.
Tirsdag d. 5. juni 2007

 

Vejret er lunt men overskyet og lidt diset ca. 18/19 c.

 

Vi er endelig færdige og klar til at køre kl. 11.45, langt senere end vi havde troet. Naboen kom med hjemmebagt kage til os, så eftermiddagskaffen er på plads.

Tiden er løbet fra os, så vi spiser frokosten i Knudshoved, inden vi passere ”toldmuren” til Sjælland.

 

Det bliver varmere og solen er nu kommet frem. Vi passere Øresundsbroen. På rastepladsen ”Skånegården”, lige efter betalingsanlægget, holder vi kaffepause med nabo-hjemmebag.

 

Vi er nu i Sverige.

I Danmark er trafikken afdæmpet pga. grundlovsdagen, men i Sverige er det hverdag. Trafikken er tæt og der er kødannelse flere steder. Vi køre vej E22 til Hueva / Rolsberga, derfra vej 23 forbi Bosjökloster og Øster og Vester Ringsjön.

I Sätofta drejer vi til højre, langs søen til Jägersbo Camping pr. Höör. Pladsen ligger helt ud til søen, og med store gamle træer.

 

Vi finder noget skygge, for vi har begge ondt i hovedet, af varmen i bilen. Vi stiller op og hviler vi os lidt. Det er meget varmt.

Senere går vi pladsen rundt og kikke lidt på omgivelserne. Her er meget pænt, især udsigten over søen.

Vi har desværre fået nogle temmelig højrøstede naboer. Der er overraskende mange folk på pladsen, her på en almindelig tirsdag.

 

Kørt 246 km

Højeste dags temp. 25 c.
 

 


Huseby Bruk

DAG 2

 

Onsdag d. 6. juni

 

Laveste nat temp. 14,3C

 

Dejlig rolig nat og morgen. ”Råbehovedet” ved siden af, sover sødt!

 

Efter det ”nødvendige” morgen arbejde, triller vi videre ad vej 23.

Vi holder middagspause på en rigtig fin rasteplads, ”Lars Dufwa” Selve rastepladsen ligger bag ved Statoil tank, med spisesteder. Vi køre om bag ved af en lille vej, gennem en træport og om til en lille sø med mange bord og bænk sæt. De er spredt i mellem træerne, med fin udsigt over den lille sø. Vi holder en god lang pause.

 

Senere på dagen når vi til Huseby Bruk, som vi kender fra en tidligere tur. http://www.husebybruk.se/

Vi går lidt rundt og kikker, spørger i Turistinfo om en bestemt camping, som de ikke rigtig ved om de kender …

Vi ser en masse engelsk indregistrere AC - Sportsvogne, som er på tur. Folkene sidder inde i restauranten, mens bilerne står udstillet i en halvcirkel oppe foran hovedbygningen.

 

Vi går ind i en af bygningerne og se den gratis udstilling i ”NATURRUM”, der er rigtig mange andre ting at se og opleve, men de svenske natur rum er altid meget fine, denne er ingen undtagelse.

Der er mange udstoppede dyr og fugle, lysbilleder med fugle og dyre lyde.

Det er blevet rigtig varmt, selv om det er overskyet. Vi drikker kaffe og hviler os. Det trækker op med blåsorte torden skyer, men vi får kun enkelte dråber. Der er 30 C i campingvognen. Vi køre mod Kalsvik og vil finde den naturcamping, vi har fundet på nettet.

Vi finder vejen og stedet, men der er ingen camping! Vi taler med nogle ”lokale”, som viser sig at være tyske hyttefolk, som taler lidt svensk. Vi får lov lige at stille Solifer’en hos dem, men vi lige køre ned i enden af vejen og kikker og vender. Det var et rigtigt lækkert sted, vi har faktisk familie over på den anden side af søen.

 

Vi køre næsten hele vejen rundt om søen, men havner til sidst i Växjö, på Evedals Camping, nord for byen

 

Kørt 225 km.                                                          Højeste dags temp. 27,5 C

Rasteplads med udsigt og skygge

Dag 3

 

Torsdag d. 7. juni

 

Laveste nat temp. 12,6 C


 

En rolig nat. Vi er meget trætte, men også heldige for vognen står i skyggen af en række træer. Solen skinner fra en næsten skyfri himmel.

 

”Morgen underholdningen” er en tysk mand, telt campist, med en lille søn. Soveposer og andet indbo er bredt ud på store sten, og på et tørrestativ til en ubeboet campingvogn. Manden småløber rundt, frem og tilbage mellem telt, ”happengut”, drengen og morgenmaden, som befinder sig på terrassen, ved en ubeboet hytte. Han minder mig om en gnaver, der samler forråd.

 

Vi kørte fra campingpladsen, tanker benzin og fortsætter på vej 23 et kort stykke, skifter vi til vej 31 Vetlanda, og lidt efter til vej 32 Eksjö.

 

Holder ind på ”Abborrraviken” rasteplads (Sv. f. Eksjö) En fin rast og heldig at få skygge. Det er ulideligt varmt. En mand står og polere bil i skyggen, ved siden af.

 

Næste rasteplads, finder vi ved Mjölby, hvor vi fandt en rigtig stor og flot rasteplads. Meget fine forhold. Vi bliver i 3 timer. Klokken er halv seks, inden vi fortsætter. Trafikken er mindre og solen ikke så kraftig. Køre forbi Linkøbing til vej 215, til Skärblacka Camping, nord for byen. En anderledes plads. Stille, ingen betjening da vi ankommer 18.45. En campist anviser os en plads og retning på træktøjet, og skal koble af. Vi ligger midt på en helt flad græsmark, som en lysning i skoven. Der er en badesø, meget varmt og vindstille.

 

Kørt 262 km.     Højeste dags temp. 29,6 C

Vild ROSE, med dejlig duft.

 

Dag 4

 

Fredag d. 8. juni

 

Laveste nat temp. 10,3 CRolig nat, solen skinner fra en skyfri himmel. Vi ligger midt på en ”stegepande”. Betaler og køre igen. Vi finder en ICA lidt fra pladsen, så vi kan handle lidt ind. Køre gennem Norrkøbing ad E4/55, drejer af til Katrineholm og Flen vej 55 til vest for Enkøbing, derefter vej 263 til Skokloster Camping. ( SCR C16 )

 

Pyha, det har været en stegende hed dag, med helt stille vejr. Vi søger skygge når vi skal holde, og ved Dulökvarn, Katrineholm er vi heldige, her spiser vi til middag. Ved Strängnæs rast, ved broen holder vi kaffepause, men desværre i solen. Køleskabet hat det svært.

 

På Skokloster Camping søger vi også skyggen. Pladsen ligger lige ved Mäleren, er let kuperet med høje fyrre- og birketræer, som kan give skygge. Vi finder en ok plads, med en fin udsigt til en flot solnedgang.

 

Kørt 221 km.                         Højeste dags temp. 32,5 C

Grisselhamn, færgekø

Dag 5

 

Lørdag d. 9. juni

 

Laveste nat temp. 12,8 C


 

Det varede længe i nat, inden de sidste ”festfolk” faldt til ro. Til gengæld varede det længe, her til morgen, inden der blev lidt liv på campingpladsen.

 

Vi kørte til købmanden, lidt længere tilbage af vejen, inden vi stod på ræset. Kørte mod Arlanda lufthavn, et meget stort område. Efter et skilt, hvor der stod: Väddö 60 breddegrad.

Ankommer til Grisselhamn ved 13.30 tiden. Én time før afgang åbnes lågerne (kl.14),  så kan vi købe billet og køre ind bag hegnet, og stille op i køen til færgen, Grisselhamn – Eckerö.

Billet: 2 voksne Á 60,- sekr. 1 bil + cv 250,-sekr i alt 370,- sekr. 


Vi sejler nu til ÅLAND.


På Åland findes der en stor koncentration af kunstnere og kunst håndværkere, og man kan få det indtryk, at man går fra det ene galler/butik til den anden, og det er kunst og håndværk af en meget høj klasse, og til rimelige priser.
Så gå bare på opdagelse. - Vi tekstil, glas, keramik, træ og div. specialiteter.

ECKERÖ Post og Told Hus. Zarens Postgård!

ÅLAND

Vi har kørt 140 km. – Sejltur på ca. 2 timer.
Så er vi på Ålandsøerne. Åland er en del af Finland, men med selvstyre, eget flag og frimærke.


Jeg havde helt glemt tidsforskellen, - så vi stiller uret 1 time frem, til Finsk tid. - Det vil sige +2 timer GMT. Vi har forladt Sverige og hedebølgen!

Dejligt friskt, slut med den lumre luft.

 

Solen skinner stadig, men det er lidt mere køligt og friskt på Åland, end i Sverige.


Vi køre først hen til Eckerö Post & Toldhus, som er bygget af den Russiske Zar, dengang Åland var den yderste forpost med vesten, i det Stor Russiske Rige.

Der er lige det rigtige fotolys, så det skal vær NU!. Vi går ud på postbryggen og nyder den friske, svale brise. Der er en del myg på P-pladsen, som ligger i læ.

 

Efter lidt kaffe og afslapning, med udsigt til færgerne, køre vi den korte tur til Alebo Camping, Käringsund. Der ligger 3 campingpladser på stribe, vores er den mindst og billigste. En åben og jævn plads.

De "fastboende" ligger stort set samlet i den ene side af campingpladsen. Vi bliver lagt, sammen med de små telte, for vi skal ikke have strøm.

 

Da vi kommer ind, stiller vi bil og CV og går først rundt. Er der en svensk familie som sætter sig godt til rette, drejer stolene og GLOR uhæmmet på os.
Vi tager bestik af verdenshjørnerne, hvor vi kan få skygge, om vi er fri af de høje træer og hængende EL kabler, som kan dryppe, hvis det regner. Vi svinger vogntoget ind, køre frem, op på en klods og så holder vi 100% lige, endda i første forsøg. Trinbræt hægtet på, spildevands sæk lagt ud, klodser til støtteben lagt på plads, kuglen smurt med fedt og bilen sat på plads!

Så er vi færdig, - og konen hos svenskerne sidder stadig og glor fuldstændig åbenlyst, hun følger vores mindste bevægelse og rapportere det videre til resten af familien.  Det er altså for meget.

Hele aftenen føler vi at vi bliver overvåget og kommenteret.
Vi burde sælge billetter!

 

NB. Nattergalen synger ved siden af campingvognen, inde i naboens have. Der er rigtig mange fugle her og meget smukt skærgårds landskab, frodige grøftekanter med mange blomstre. Bl.a. skovjordbær og liljen konvaller.  En skole på udflugt i hytterne, leger ude til sen aften.

 

 

Kørt 4 km. efter færgen.

I alt 144 km.

 

Trætte af varmen, højeste dags temp. ( Det var i Sverige.)  31,4 C

Eckerö

Dag 6

 

Søndag d. 10. juni

 

Laveste nat temp. 10,1 c

 

Det har været en dejlig stille nat. Vi har kun hørt nattergalen, som sidder meget tæt på os og synger, og den har sunget hele natten. Hvilken luksus!

 

I dag bliver vi liggende, her på Alebo Camping. Vi starter dagen lidt langsomt, med en god bog. Vi læser Liza Marklund, den meget populære krimi forfatter, og vi kan næsten ikke slippe bøgerne igen. Men efter frokost skal vi ud og kikke lidt på Postgården, udstillinger og kunsthåndværk, Café, en Finsk Havegynge, som jeg frygtelig gerne vil have en mage til.

 

Vi køre stort set ud af alle veje i området, ud til små og store strande og slutter ved Jagt og Fiskeri Museet, med Café og en brygge med fine bådehuse. Det ligger meget tæt på campingpladsen, med gangsti over klipperne, langs vandet.

 

Den meget populære Ålandske Pannkaka skal vi jo selvfølgelig smage, men vi beslutter at køre det lille stykke hjem på campingpladsen, og købe dem i Caféen på campingpladsen.

Der er to opskrifter på Pannkaka, én med med Risengryn og én med Managryn. Der er også to slags frugt kompot, sveskemos eller hindbærmos. Det spises med flødeskum. – Sag med det samme, det kar ikke noget med danske pandekager at gøre, - det er en bradepandekage lavet af GRØD. Her kommer de 2 opskrifter:

 

 

ÅLANDSPANNKAKA

Delikatessen som smager af Åland.

 

 

Første opskrift.

Ålandspannkaka:
 

6 dl . Mannagrød

2 dl . Mælk

¾ dl. Sukker

½ tsk. Salt

Kardemomme

2 æg

smør

Flødeskum til servering.

 

 
Anden opskrift.  

Ålandspannkaka:

1 l . mælk

1 dl . Risengryn / eller

1,5 dl . Mannagryn

1 dl . Hvedemel

3 æg

½- 1 dl . Sukker

½ tsk. Salt

 2 tsk. Kardemomme

50 g . smør/magarine

 

Kog mælk og ris/gryn til en smidig grød, som skal køles delvis af.

Tilsæt mel, salt, kardemomme og mælk, hvis dejen er for tør.

Smør en form eller en rund stegepande, og hæld dejen i. Kom smørklatter på.

Bag i ovnen ved 200c. ca. 40-60 min.

Serveres lun, med sveskecreme og kold flødeskum.

 

Sviskonkräm: Sveskemos

 

10 tørrede sveskeblommer (u. sten)

5 dl . Vand

1 smule kanel

½ dl. Sukker

1 spiseske Maizena mel,

og lidt vand.

Koges stille til en tyk creme.

 
Den traditionelle Ålandspandekage.

Serveres helst ”pannkaka” med de klassiske tilbehør,

”sveske creme og sne mos”. Det vil sige mos lavet af tørrede sveske blommer, og kold flødeskum.

Men kan også serveres med jordbær- og hindbær syltetøj.

 

Det har været solskin hele dagen, lidt varmt, når vi ikke er helt ude ved vandet.

 

Det er søndag, og campingpladsen er næsten tømt for fastboende, de mange små telte er også væk, det samme er også alle skolebørnene, så her er rigtigt roligt.

Færge tiderne, det er pulsen som styre livet her.

 

I eftermiddag er der kommet 3 små telte. Det er sjovt igen at opleve, hvordan en campingplads forandre sig helt og totalt, på bare få timer. Det er ligesom vi kender det fra gamle dage i Sverige og Norge. Næsten alle camping enheder skiftes ud og nye kommer til. Ikke to dage er ens. – Det er RIGTIG camping!

 

Kørt 45 km. Uden cv.   


Dagens højeste temp. 21,4c   


Campingpris 11€ + 1€ for bad

 

Stranden ved Alebo Camping, Käringsund.

Alle billeder kan ses her:
Del 2:3 http://dk.fotoalbum.eu/tracz/a182858
Dag 7

Mandag d. 11. juni

 

Laveste nat temp. 11,9c

 

God og rolig nat, med masser af fugle sang, vi er stadig forundret!

 

Vi forlader Eckerö og Alebo Camping ved Kjäringsund, og kæmper os gennem godt 2 km. med vejarbejde og skærver.

Kursen er sat mod Mriehamn, hovedstaden i Åland. Landskabet er skov og landbrugsland, med nogle fantastisk frodige, blomster smykkede grøftekanter. Sådan, -næsten, så danske grøftekanter også ud i vores egen barndom, først i 1950’erne.

 

Kort før Mariehamn drejer vi ud til højre mod Mökelö, for at lede efter en campingplads, som vores kort fra Ålandsresor viser. Vi finder resterne af campingpladsen, men med skilte med ”Camping forbudt” vist med et telt og et rødt kryds hen over. Nå, ja så bliver det altså ”Gröna Uddens Camping” inde i Mariehamn.

 

Der er lavet et helt ny WC+Djus hus og en ny reception. Lejerchefen holder ved gavlen med sin HUMMER…. Fed indtægt, når man køre i sådan en monster, så vi tænker, - ”uha, det bliver dyrt”!

 

Når vi er færdig med at stille op, køre vi ind til bymidten og går en tur i byen. Først går vi ned til havnen og de store færger fra Viking og Silja Line. Men det første vi får øje på, er en bus hjemme fra Fyn. Det er en Haarby bus der køre for Gislev-Rejser. Vi falder i snak med nogle af bus gæsterne og guiden, men der er vist ingen med som vi kender.
 

Vi kikker lidt på Museums skibet ”Pommern” med er ikke lige i humør til gamle skibe.:

http://www.visitaland.com/intro.asp?companyID=17326&lang=se

 

Vi se også nogle ødelagte skrue-blade fra en af de nuværende færger. De er alvorligt at ramme klipperne med en skibsskrue. Det er nogle kæmpe store blade.

 

Vi fortsætter, går ad den brede boulevard med de store gamle træer. En flot boulevard, med gangsti, grønt græs og blomster mellem de fire rækker træer, som adskiller kørebanerne. En meget pompøs vej, i en så lille hovedstad. Hér på stedet, har vi for mange år siden, spist de bedste IS vi nogen sinde har smagt.

 

Men i dag ser vi ikke nogen iskiosk. Vi går ind på Turistbureauet efter et by- og ø kort, og lidt flere brochure.  Så går vi på Café, noget vi ellers ikke plejer, men vi lokkes af en lysende grøn ”Prinsessetærte”, den kan vi altså ikke lade stå der helt alene. Vi betaler i butikken og får kagen med os, så går vi oven på. Her træder vi ind i et par stuer med et interiør, så man træder lige ind i oldemors stue, eller i hvert fald noget som vi ikke ser hjemme. Rent, pænt, nydeligt og meget hyggeligt. Vi nyder kaffe og kage, som er noget ganske andet end de ålandske pannkakaer. Bagefter var vi inde hos Ålandstrafikken/Skærgårdsfærgerne efter lidt information og spørge om booking. Inden vi går hjem, skal vi lige ind til købmanden.

 

Tilbage til campingpladsen, et vel fortjent bad og lidt afslapning. Efter aftensmaden går vi igen en tur, og havner igen inde i centrum. Godt trætte når vi hjem, med solens sidste stråler, omkring kl. 21.20.

 

Prisen på camping viste sig at være 17€ incl. Bad. Når ja, i første omgang fik vi ikke udleveret en kode til dørlåsen i sanitetsbygningen. I første omgang var koden 1602, så kunne vi komme ind på wc…..  Jo mere teknik, jo mere bøvl!

 

Kørt 45 km. (by tur 6 km.)   Højeste dags temp. 22,7c

På Café i Mariehamn.

Denne tekst står på en plade, ved de ødelagte blade!

Propelblade

 

Propelbladene kommer fra pasagerfærgen m/s Isabella, bygget 1989 på Brodosplit Shopyard.

Fartøjets længde: 169,4m, bredde 28,2m, dubdegående 6,35m.

 

M/s Isabella har to propeller. Vær propel har 4 stilbare blade af stål.

Propeldiameter: 4,6m

Bladhøjde: 1,6m

Vægt pr. propelblad 2600 kg.

 

Propelbladene blev skadet ved grundstødning i Järsö Strömmen, Föglö, den 20. dec. 2001.

kket være besætningens ansvarsfulde handling, minimeres skaderne.

Bagbord side, i fartøjets bund samt propeller og ror blev skadet.

 

Ødelagte skibs skrueblade fra Viking Line

UGE 2


 

Dag 8


Tirsdag d. 12. juni

Laveste nat temp. 13,4c

 

En rigtig, rigtig dårlig nat! Vi har dummet os, og derfor har vi stort set ikke sovet i nat. Det har lynet, tordnet, regnet og blæst og rusket i fyrretræerne, som vi ligger under. Fyrretræerne har ”skudt” med små kogler, helt oppe fra trætoppene. Vi har bare været dumme og ukoncentreret, da vi lagde os her, med den gode udsigt.

 

Træerne er blevet rusket og skyllet godt, så både bilen og campingvognen er blevet pakket ind i noget lysebrunt, hen over natten. Vi har aldrig set noget lignende, og det siger ikke så lidt! Vi vælger at forlade pladsen, og Erik prøver at skylle det værste af, nede ved køkken bygningen inden vi tjekker ud og forlader campingpladsen. Teltliggerne, som sider under halvtaget smiler venligt til os!

 

Vi køre mod sydøst til Lemland og krydser Lemströms kanalen, med sving bro. Vejbanen drejes, så små både med mast kan passere. Vi fortsætter til Lumparland, til færgelejet ved Långnäs, med mange ruter som lægger til. Køre lidt op på den nordlige ende til Klementsby, men vender om. Vi tog vist den forkerte vej.  Ser to flotte træmøller, så var det ikke helt spildt!

Så køre vi mod syd til Svinø og færgelejet, med rute til Föglö.  Der er en fin lille Café lige ved siden af, med ude servering. Vi spiste kun en is.

 

Vi køre tilbage og ud af den sydlige vej, forbi Flaka og ud til et EU-støttet Natur reservat.  Vi sover en times tid, mens vi holder inde i skyggen. Så drikker vi eftermiddags kaffe og går en dejlig tur ud til kysten og et fugletårn. Desværre kom vi forsten til at se Silja Line glide forbi, helt tæt inde ved land, mellem skærene ved Herrä. Var oppe i fugletårnet, og det er helt vidunderligt at komme lidt op, her på de næsten flade øer. Vi ser en masse flotte og frodige blomster, også en masse vi ikke kender.

 

Tilbage ad en anden vej, handler ind 5 min. i lukketid. (kl.18) Så køre vi tilbage til ”Gröna Uddens Camping” i Mariehamn.

 

 Vi betaler 17€ igen, men denne gang ligger vi nede på det flade, ved alle de andre. Vores natplads er blevet optaget, vi tænker bare ”god fornøjelse”. Vi går en god aftentur.

 

Kørt 98 km.    Højeste dags temp. 20,7c dejlig temp.

 

 

Udsigt fra fugletårn til skærene, som de store Silja Line færger sejler ind mellem.

Dag 9


Onsdag d. 13. juni

Laveste nat temp. 9,9c

 

Regn i nat, sol igen ved 10 tiden, men blæsevejr med skyer. Køligt.

Det er lidt svært, at få benene ud af sengen. Træt og øm af mange gåture. Vi nåede ikke helt at komme i træning, pga. min operation, og så var ferien jo faktisk blevet aflyst.

 

Nå, men vi bruger formiddagen til ”nødvendigt arbejde”, og læser og kikker lidt i alle de print vi har medbragt, om øerne og seværdighederne. Spiser en tidlig frokost og så skal vi på udflugt.

 

I dag er det de små øer syd for Mariehamn, der skal undersøges. Den yderste ø hedder Järsö. Der er et par meget fine udsigter til skærgården undervejs, men i enden af vejen er vi ikke velkomne. Der er kun en vendeplads og et skilt med P forbudt på vendepladsen. P pladsen er kun for dem der bor der, eller for ”vedkomne” og vi er ”Uvedkomne”. – Så vi nøjes med at ”standse”, og holde ulovligt, men der er faktisk ikke et øje at se, heller ingen trafik. Men det er et rigtigt dejlig lille eventyrsted. Et af de steder man kan se oppe fra de store færger, når man sejler helt tæt forbi, og næsten kan kikke ned i folks kaffekop, og se om de kommer fløde i kaffen. Vi kikker os lidt omkring, men i dag blæser det en halv pelikan, og det er meget koldt, i forhold til hvad det har været i de sidste to uger.

Fine huse, med tæt klippet græs, alt er velholdt. Der ligger lidt både, men lige uden for er der 2 STORE bøjer, som færgerne skal ind i mellem, helt tæt på land.

Desværre er vi alt for tidligt ude, til at se Silja Line / Viking Line komme forbi. For at ramme tidspunkterne, skal man kende sejlplanen.

 

Senere på dagen ser vi færgerne i Mariehamn. Vi er nede i byen, på Café igen, men i dag får vi os en overraskelse. Kaffe og kage koster meget mere i dag, end i mandags. I dag betaler vi 8,40€, i mandags kostede det 5€, så vi følte vi blev snydt, eller at prisen var tilfældig…. Men, vi fik en forklaring. Om mandagen var der TILBUD på kaffe og kage! Ok, ja så er man så klog, vi er jo ikke kendt med at gå på café, så måske er det helt normalt.

 

Efter aftensmaden går vi en lang aftentur. Vi kommer ud i et fritidsområde med Café, iskiosk, voliere med fugle, løsgående påfugle, legestativer, strand, badebroer og meget, meget andet.  Området er som en Ø, med gangbroer ud til. Meget flot og hyggeligt, med høje gamle træer, som giver læ og skygge.

Der er rigtig mange fine stier i Mariehamn, og inde på selve campingpladsen, er der også offentlige stier der krydser campingpladsen på kryds og tværs. Stranden er offentlig og hele området er åbent, med store træer og højt græs. Fritidsområdet og campingpladsen ligger tæt på hinanden.

 

Kørt 29 km. udflugt.   

Dagens højeste temp. 16,3c

Et kik til bøjerne, som de store færge skal i mellem.

Dag 10


Torsdag d. 14. juni

Laveste nat temp. 9,9c

 

Det har igen regnet meget i nattens løb. Det er tungt vejr med byger, her til morgen. Mågerne har skreget og larmet hele morgenen, de går rundt oppe på taget af både campingvogn og bil og, skal det vise sig, har de overskidt det hele, selv ned over dørhåndtagene på bilen, avdrrr!

Vi ser 2 havørne, den ene bliver moppet af en krage / eller ravn.

 

Lidt over midnat, blev vi vækket af en nyankommen nabo, som skulle stille op, lige ved siden af os, og de snakkede højt og meget, det er ikke meget hensyn de viser.

Inden vi når at forlade campingpladsen, får vi lige en gang græsklipning, incl. Stenkast og krasch……!!! Der er ikke meget græs at komme efter, derfor får de både sten og grus med op.

 

Vi forlade endelig denne campingplads, som vi ikke vil savne. Vi forlader også Mariehamn og køre mod nord til Godby.  Vi handler lidt og spørger på turistinformationen om camping på Geta (udtales Jeta). Men desværre, så er der ingen camping der mere, selv om der er det på de kort de selv udlevere. Vi får at vide, at vi måske kan holde på ”SOLTUNAs” P-plads. http://www.visitaland.com/se/soltuna


Det bliver ved med at småregne, vi leder efter bageren, men det ender med at vi må tilbage igen til K-marked, efter prinsessekager.

 

Vi holder frokostpause på en P-plads langs vejen. Vi holder ind ved Geta kirke, men kørte igen fordi det begynder at regne. Der kommer en finsk Solifer Finlandia, de hilser, og vi kommer i tanke om at vi faktisk er i en del af Finland, - og der hilser campingfolk på hinanden, de gjorde man før hen, men det ser ud til at man stadig følger den fine tradition.

 

Næsten alle veje er, blinde veje.  Vi køre til Hällø, Finnö og Dånö. Fine små lokaliteter. I Dånö tager jeg et billede af deres meget fine busstop skilt, de er så festlige her på Åland. Derefter køre vi op til Getaberget og Solyuna. Det regner stadig og himlen er mørk. Vi drikker kaffe med dejlig kage, og hviler os lidt, en af os sov vist også. Vi læser lidt i den lokale avis, som vi købte i butikken, ”Nya Åland”. Sjovt med lokale aviser, og lokale annoncer.

 

Pludselig skifter vejret, det bliver lyst og let vejr, så vi får travlt med at spænde vandrestøvlerne på og komme ud. Først går vi op i det røde udsigtstårn. Det blæser stadig ret meget, Der er en rigtig flot udsigt oppe fra tårnet, ud over hele Getaberget, med skær og holme og et fyrtårn i nord. Gataberget er 107 moh + tårnet 15m.

 

Vi går ned til Café/restaurant Soltuna og ser på et skilt, at man i caféen kan få et gratis kort over en ca. 5 km. lang Natursti, en rundtur fra Soltuna, ned til kysten og tilbage igen. Vi henter kortet, studere det og vælger så kun at tage den lette del af turen. Vi skal ikke ud og klatre på våde glatte klipper, men vi går så også glip af nogle fine ting på den del af turen. Sådan er livet: Valg og fravalg.

Det er et meget specielt landskab, med store glatskurede stenflader, små forkrøblede fyrretræer, mos og lav og enkelte blomstre. Det er en barsk natur.

 Vi kommer forbi forskellige skilte, som beskriver en historisk horisont i landskabet. Vi mister et skilt, og skære et hjørne af ruten, nu kommer vi ned til Djupvik, en natur havn. Der er nogle glatte, stejle klipper, som først giver problemer da vi skal kravle op igen. Vi får et par enkelte regndråber, mens vi sidder og nyder udsigten og ser en sejlbåd kommer glidende ind i bugten. Men vi er meget heldige, vi får ikke mere regn, end de dråber, på turen. Turen har varet i flere timer, og lige så snart vi er tilbage i campingvognen, så regner det rigtigt igen, men stopper igen. Sol og blå himmel til solnedgangen. Vi er meget, meget trætte, men har haft en rigtig dejlig tur.

 

Kørt 62 km.

Højeste dags temp. 16,1c

Gratis overnatning på P-pladsen.

Udsigtstårn 15m, står på Getaberget 107 m.o.h.

Modlys og reflekser, foto taget gennem glas. Dette er: Udsigten fra tårnet, obs. flagene som ses, står ved Soltuna Café og Restaurant med egen solnedgang, på terrassen.

Dag 11


Fredag d. 15. juni

Laveste nat temp. 7,2c

 

Det har blæst meget, i nat. Solen skinner til gengæld tidligt på os, her til morgen. Alligevel sover vi lidt længe.  Der er kommet 2 cyklister, og har slået telt op bagved os. Teltet står lige oven på de nøgne, glatslebne røde granitklipper.  Den meget røde granit er typisk her omkring.

 

Vi forlader P pladsen, et sted ser vi to traner i en kartoffelmark, og et skilt med: ”Finstrøm frugt og grønt”, - men tranerne kan jo ikke læse….

 

Vi skal ned for at se Geta Kirke.  Vi bemærker en lille hvid ”fredsdue” under himlen, på prædikestolen. På Kirkegården ser vi at alle gravstenene har stor skrift. Vi ser også en helt speciel måde, at lave gravsten på, som vi kun har set på Åland. Man sætter stenen oven på en plan sten, hvor der er udskåret et hul til blomster. Specielt på Åland har vi også set noget nyt, nemlig et lille rum / indbygget lys boks. En lille glaslåge, på hver side, man kan sætte et stearin lys ind fra bagsiden, og det ses fra forsiden. Smart!

 

Så tanker vi benzin ved Shell i Godby. Det er ikke de lange strækninger vi køre her på Åland, men man ved aldrig hvor der er benzin, så vi tanker når lejligheden byder sig.

Drejer ud mod Bomarsund. Kikker på Kastelholm slot (5€), http://www.museum.ax/museum/kastelholm.pbs  men vælger at se lidt mere grundigt på Jan Karlgården som er et gratis frilandsmuseum. Vi er meget betaget af Storbondens storstue, med malerier på vægge og i loftet, det er imponerende. Vi ser endnu en stor bus fra Gislev Rejser, hjemme fra Fyn. Vi bruger lang tid på frilandsmuseet og holde derefter en god lang hvile pause. http://www.museum.ax/museum/jankarl.pbs

 

Herfra går turen ud til Puttes Camping, som ligger lige midt i alle ruinerne, fra den kæmpestore Bomarsund Fæstning: http://www.museum.ax/museum/sevardheter_bomarsund_ruiner.pbs

 

Se en lille film om Bomarsund: http://www.bomarsund.ax/bomarsund/ og hele historien om den. Med kort over området.

 

 

Campingpladsen er stor, den ligger lidt væk fra vejen og strækker sig helt ud til Notviken-gæstebåde havn. Der er store grønne, flade arealer med en varieret beplantning. Service bygningerne er af ældre dato, men fungere. 1€ for bad, betaling for varmt vand til vask og opvask, men pyt vi vasker op i campingvognen og varmer hurtigt en kedel and på gassen. Campingprisen er: 9€ for 2 voksne, bil+cv uden el.

 

Lidt senere køre vi lidt rundt. Ud og kikke ved kabelfærgen til næste Ø. Rundt og se på tårnrester med kanoner og ”sår” fra angrebet, da fæstningen blev ødelagt. Den kom aldrig i rigtig kamp, for angrebet kom fra en anden side end strategerne troede, da de planlagde og byggede fæstningen.

 

Kørt 41 km. + udflugt 10,5 km.

Højeste dags temp. 17,1c

Broen ved Bomarsund


Den sidste del af billederne fra Åland kan ses her:
del 3:3
 
http://dk.fotoalbum.eu/tracz/a183033


Kort der viser hele Åland, med navne på de største øer / øgrupper, og de vigtigste færgeruter:

http://www.aland.ax/aland.pbs
Rester af Notvikstårnet, med en rigtig god udsigt.

Dag 12


Lørdag d. 16. juni

Laveste nat temp. 4,9c

 

Det har været en kold nat, men solen varmer igen tidligt. Vi skal blive liggende i dag, så vi har ikke travlt med at komme ud af dynerne. Vi skal bare nå til købmanden, 4 km. væk. Så det går nok.

 

Vi smørre en medpakke og triller af sted op på formiddagen. Området er SUND og SALTVIK. Vi køre ud af en masse små veje, da mange ender blindt, er det frem og tilbage. Ud til vandet og tilbage igen. Vi leder efter et udsigtspunkt, som vi har læst om. Ordalsklinta på 129,1 moh, ja her er det vigtigt at få decimalerne med ;-)  men først komer vi til en ”Stenalder boplads” og der står skilt med ”Indkørsel forbudt for motorkøretøjer – PRIVAT VEJ”. Da vores ben ikke synes om, at de skal ud på en uvis lang vandring, lige i middags solen, så vælger vi den udsigt og den tur fra. Skoven og området, med stenalder området er meget flot og dejligt, så vi finder en dejlig plads til at spise madpakken. Vi ser en Grønspætte.

 

Fortsætter med at undersøge de små veje og slutter med et kik på SUND kirke, hvor vi lige rammer en rundvisning, af et Lettisk busselskab.  Kirken er overraskende stor.

 

Eftermiddags kaffen tog vi hjemme, hvilte os og gik senere en tur fra campingpladsen. Vi gik bl.a. op på den allerflotteste udsigtsplads bare 800m fra campingpladsen, på Djävulsberget. Den dejligste udsigt, hvor vi kan se ud over øer, skær og vandet. Vi kan se flere af ruinerne fra Bomarsund fæstningen. På Djävulsberget var der planlagt et tårn, men det nåede aldrig at blive bygget. Man kan se resterne af vejbyggeriet, med sten bygget op bl.a. svingene. Man kan køre op i bil, men må ikke i bus, men det er en passende gåtur, som evt. en aftentur.

Da vi kom tilbage, skulle vi lige have en is, - vi kan se at der er ved at blive gjort klar til grill-aften i haven ved Caféen. De holder grill-aften fredag og lørdag fra 16-21.

 

Kørt udflugt 81 km.

Dagen højeste dags temp. 17,3c

Midsommerstangen er nymalet og ligger klar til at blive pyntet, om nogle dage. Haven og terrassen ved Puttes Camping, Bomarsund. Pynten til stangen, er her på stedet meget, meget smukt og farvestrølende, med de såkladte "Kroner" i Ålandske farver og lange bånd. Hver ø eller egn har sine egne traditioner, vedr. pynten. Ude på de små skærgårdsøer, er pynten mere beskeden og enkel.

Dag 13

Søndag d. 17. juni

Laveste nat temp. 9,9c

 

Dagen begynder grå, og op på formiddagen begynder det at regne. Vi vælger at tage en rigtig hygge og slappe af dag. Jeg har en halv pakke, med en 3 lags lagkagebund, med hjemmefra i køleskabet. Den bliver lagt sammen med kagecreme og sveskemos.

Resten af dagens mad blev lidt let, med kogte æg og rejemadder.

 

Vi holdt store badedag, læste og jeg gik stavgang rundt på campingpladsen, der var ¼ lagkage der skulle traves væk.

 

Kørt 0 km.

Dagens højeste dags temp. 15,9c

Ruiner af Bomarsund Fæstningen med granat og skud sår.

Dag 14


Mandag d. 18. juni

Laveste nat temp. 10,7c

 

Det har regnet i nat, men det er tørvejr da vi står op. Vi skal køre i dag, så vi gør klar og tømmer både potte og spande.

Vi køre over den lille bro til Præstø til den gratis kabelfærge til Töftö, og videre til Vårdö. Vi ser lidt på en kirke i Vårdö og handler ind i Vargata. Vi er lige ud og kikke ved færgelejet, hvor vi skal sejle fra i morgen.

 

Vi køre ind på Sandösund Camping. Det er en fin og hyggelig camping plads, helt ude mellem skærene, med sand (grus) strand, badstue-flåde og en stor Grill-kåte som kan bruges til samlingsstue, samt en Café. Der er et helt nyt sanitetshus, bad 0,50€ /tid? Se mere på Campingpladsens egen hjemmeside:  http://www.sandocamping.aland.fi/

 

 

  Da vi har fået stillet op, laver vi kaffe og tager den og resten af lagkagen med på en tur, op til den nordlige ende af Vårdö. Ud over dæmningen og til en ny gratis kabelfærge, over til Ø+V Simskäla. Vi køre helt ud for enden af vejen på Västra Simskäla, hvor der om sommeren fra d. 25/6-august sejler en lille Bådtaxi, for cykler.   http://www.stormskar.ax/Cykelfarja.php

 

Simskäla er bl.a. berømt pga. forfatteren Anni Blomquist og hendes dramatiske roman om pigen: ”Stormskärs Maja”. Bogen blev senere filmet, og sendt som TV-serie i 1976:

 

Stormskärs Maja.   

Se klip fra filmen her:

http://yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=7&ag=69&t=690&a=4807

   

Vi drikker kaffen, i læ ved et hyggerligt bådehus. Senere køre vi forbi Restauranten:  ”Stormskärs Värdshus” http://www.stormskar.ax/   
Lidt forbi huset, ligger et stort gartneri. Vi vender og køre tilbage til færgen, straks vi kommer vinkes vi ombord, og vi sejler. Her er en velsignet fred og ro!

 

Fred og ro får vi til gengæld ikke på campingpladsen. Der er gang i noget gravearbejde med en stor gravemaskine og en dumper. De flytter rundt på jord og sand??? Hvad de laver og hvorfor kan vi ikke finde ud af, med det er sikkert for at gøre det bedre for gæsterne. Hele pladsen bære præg af stor energi og lyst til at lave den perfekte plads for turisterne. Det skal nok lykkes.

Jeg ærger mig over, at jeg aldrig er kommet igang med at ro, for stedet er som skabt til at ligge og padle rundt mellem skærene, i det stille vand.

Den flydende saunaer bliver flittigt benyttet. Først på aftenen er det et ældre par der prøver den, senere er det en familie med 5 børn under konfirmations alderen, - ih hvor de hygger sig, de unger.

Vi er blevet lagt lidt langt ude ved vandet, og det vil der ikke blive mulighed for i fremtiden, fik vi at vide. Men vi blev jaget lidt rundt af gravearbejdet, da vi kom, så vi smuttede ud på det åbne stykke, væk fra maskinerne. Hvad vi ikke vidste, inden udflugten, var at de bare fulgte efter os ;-)

 

Kørt 22 km. + udflugt 25,8 km.

Højeste dags temp. 16,7c
Del 3:3 - Billeder fra turen til Åland

http://dk.fotoalbum.eu/tracz/a183033

Afslapning og fuglekik på Sandösund Camping, Vårdö

 

Vi forlader nu den del, af Åland, som kaldes Fasta Åland, og bevæger os ud i Ålands Skjærgård.
Dette kort viser den del af Åland, som kaldes ”Ålands Skærgård”.

Skitse der viser de øer som udgør: Ålands Skærgård. Foto af en brochure.


Tag et længere ophold, i Ålands Skærgård
FAKTA OM ÅLANDS SKJÆRGÅRD:

 

Til lands skærgård regnes Föglö, Sottunga, Kumlinge, Brandö og Kökar. Kommuner hvor der altid er tæt til havet og ydreskærenes karrighed.

 

Her venter eventyret på dig, uafhængigt af om du vil fiske, vandre, cykle eller ”bare være” midt i den øde smukke natur.

 

FÖGLÖ

Her kommer man til med færgen fra Galtby i Korpo eller fra Svinö på Lumparland. Færgen fra Svinö går ofte og det tager 25 minutter. Her finder du alt fra løvskove med eg og hassel til sparsomt begroede udskærsholme. Föglö har ca 600 bofaste indbyggere, og komunen består af mange større og mindre holme. De fleste bindes sammen af broer og dæmninger. I hovedbyen Degerby findes mange charmerende træhuse som førhen blev beboet af lodser og skibsredere.

 

I dengerby findes butik, post og bank. (2007) Her findes også en populær havn for gæstende bådturister, og kommer du her omkring d. 17. juli (2007) er der fuld fart på havnen. Da samles nemlig de skuder, som senere på ugen skal deltage i Ålands Sødage (Ålands Sjödagar) i Mariehamn. Den 18. juli er der kapsejlads  for traditionelle sejlfartøjer og storbåde med start i Degerby og mål i Mariehamn. Sødagene fortsætter til d. 22.juli.  (2007)

 

Pogram for 2009 kan findes her: http://www.sjokvarteret.com/

 

SOTTUNGA

Længere væk fra storbyræset kan du ikke komme!

Sottunga er Finlands og Ålands mindste kommune med bare 130 indbyggere – alligevel findes der endnu både skole, butik, post, bibliotek og bank. Ved havnen ligger der en lille trækirke fra 1661, og på øen findes også et hjemstavnsmuseum. Men spørgsmålet er om ikke det er skärgårdsmiljøet og nærheden til det blå bredninger som er øens største attraktion. Man kommer hertil med færge fra Galtby på Korpo og Långnäs på Lumparland.

 

KUMLINGE

Midt i den ålandske skærgård og midt mellem Mariehamn og Åbo ligger kumlinge. Her til kommer man med færgen fra Osnäs i Gustavs og Hummelvik på Vårdö. Indbyggertallet er ca. 400. To av Kumlinges fire byer Enklinge og Seglinge – ligger på egne øer, og dem når man med specielle færger.


Om foråret og sent efterår venter abborre, ørred, gedde og sik (helt) i det klare vand. Den smukke natur lokker til cykeludflugter og vandreture. På Seglinge findes vandreruter til jættegryderne og  Norrträsket.   Link til gæstehavne guide: Gästhamnsguiden (pdf)   Hermas museumsgård på Enklinge http://www.visitaland.com/se/hermas og  Sjölunds gårdmuseum http://www.visitaland.com/se/sjolundsmuseum i Kumlinge by er et besøg værd, lige som den gamle Sø- bevogtningsstation på Bärö, som i dag er Restaurant Glada LAXEN. (Den gade laks) http://www.visitaland.com/se/glada_laxen  
Der er butik i Kumling by, som også har apotek, post og bank. I Seglinge og Enklinge er der også både bank og post virksomhed. Søg dine egne strande eller kom til stranden ved Marskil, Kumlinge by og Enklinge!

 

BRÄNDÖ

 Brändö består af over tusinde øer og holme. Du kommer her til med færger fra Osnäs i Gustavs eller fra faste Åland ved hjælp af broer og færger, via Kumlinge og Lappo. Her søger de sande skærgårdselskere hen for at koble af, fiske, svømme og opleve den ydre skærgård. Mange fiske- og cykelturister kommer til Brändö; vejene går ofte spektakulært smukt og i sundene mellem øerne er der gedder. Fiskekort kan købes på plads.

Der bor ca. 600 personer her, der er butik og bank i Brändö by, Torsholma og Lappo. Også Jurmo har butik. I Lappo findes et seværdigt skærgårdsmuseum med redskaber, almue både og fotos som viser livet før i tiden.       http://www.visitaland.com/se/skargardsmuseet   Den lyse, smukke Brändö Kirke i træ, og er fra 1893.

 

KÖKAR

Kökar er Finlands sydligste kommune og øgruppe. Den mærkeligste skærgårdsnatur lokker mange besøgende til, og godt på plads kan man både besøge ruinerne ad et 1400-tals kloster og en interessant boplads fra bronzealderen.

Du kommer her til med skærgårdsfærgerne fra Galtby på Korpo eller fra Långnäs på Lumparland, og turen går gennem dramatisk, smukke scenerier.


Frit oversat af: Anette Tracz Knudsen


 

 

Link til alle Ålands naturstier: http://www.visitaland.com/se/article/27876

 

 

 Kort der viser hele Åland, med navne på de største øer / øgrupper, og de vigtigste færgeruter:

http://www.aland.ax/aland.pbs

En af skærgårdsfærgerne lægger kortvarigt til ved Enklinge.

UGE 3

 Dag 15


Tirsdag d. 19. juni

Laveste nat temp. 8,7c

 

Vi glemte at får en kvittering i går da vi betalte, så vi måtte ned og bede om en, da vi aflevere plastikskiltet.  Han trækker lidt på det, det er vist ikke noget de bruger så meget, men da jeg siger at jeg skal hjem og skrive om ham og pladsen, så får jeg en første klasses kvittering med stempel og det hele. Vi bliver lige mindet om, at vi skal huske at skrive: - At de næste danskere ikke skal regne med, at ligge ude på stranden med campingvognen. Det virker nemlig generende for dem der bader og går i sauna. Vi hilser pænt farvel, og drager derfra med en god stemning.

 

Vi køre de få km ned til færgekajen.  Og stiller os op i færge køen. Vi er de første, men det skal senere vise sig, at vi skulle havde booket plads på færgen, det vidste vi ikke. Men vi var heldige, vi kom med og der var stadig plads til én – to biler mere. Vi kom på sammen med en lastbil med anhænger med grus, så var færgen helt fuld. Endnu en gang glæder vi os over at CV ikke er større. Der bliver kun sejlet 2 gange dagligt, det havde vi ikke opdaget før i aftes! Billetmanden siger, at vi skal booke til Brandö! For dér kan det også være svært, at få plads.

Prisen er 57€.

 

Det bliver en rigtig fin sejltur. Vi spiste madpakken, men vi kunne faktisk havde købt mad om bord. Vi lagde til ved Enklinge og læssede biler og post af og på. Vi bliver sat af på Kumlinge sammen med nogle få andre biler. Broklappen er lidt dårlig med et dybt knæk, så vi fik lagt et stykke træ under de ene hjul, så gik det fint.

 

Vi køre til sydenden af øen, til Ledholm Camping, som drives af Ernesto Baltiswiler, fra Schweiz. En ACSI plads. http://www.eurocampings.dk/da/europa/finland/%C5lands%F8erne/ledholms-stugor-&-camping-107545/

Vi finder dels, en stor græs eng, men også små indhak med læ, nøgne klipper som titter op og træer hist og her.

De sanitære forhold er, pænt sagt, primitive. Der er 1 wc/bad, 2 gammeldags das, køkken, sidepladser, grillplads, røg badstue, nogle få EL stik og nok også vand, og plads til skrald, som vist nok brændes af.

Vi er sat i en ”Back to nature” scene, - fra FØR verden gik á lave !

 

Nå, men Ernesto taler svensk og han er vældig flink. Vi måtte altså lige vente lidt med indskrivningen, for der kom en bil, og det var en plæneklipper mekaniker, maskinen ville ikke mere, - JuHuuuu tænkte vi, ingen larm ingen stenkast! Vi kunne bare finde os en plads.

 

Der ligger 2 vogne. Det er en svensk autocamper og en tysk indreg. Solifer.  ..... Det har vi aldrig set før, en tysker med en Solifer, - nå men de er måske finske elle svenske, som er bosat i Tyskland. Vi vælger at ligge på den åbne eng.

Inden sengetid kommer der endnu 2 svenske autocampere og 3 x cykeltelte, med i alt 7 cyklister.

 

Vi vil gerne ud på den lille ø Seglinge, med linefærge/kabelfærge, så vi køre lige en tur, mens Ernesto har travlt med plæneklipperen. Der er en knap ved færgelejet, som man kan trykke på, ” man anråber” og så kommer færgen fra den anden side. Vi køre rundt på den lille ø, her er rigtig hyggeligt, og lidt mere at se på, end der hvor vi bor. Vi stopper lidt hist og her og giver os god tid til at nyde indtrykkene. Vi køre ud af en lille bitte markvej, med højt græs i midterrabatten, så nu er vi blevet fejet af på undersiden, vi havner nede ved en fin badestrand. Flere steder sidder og nyder solen ved nogle bord-bænke sæt, som der står mange af, rundt omkring på udsøgte pladser.  Udflugt 8 km. + færgetur/retur.

 

Tilbage igen på campingpladsen, skal vi finde Ernesto og have betalt, men han har ikke tid lige nu, han skal have lavet en hønsegård først, for han skal til Fasta Åland i morgen og hente Høner. Han fortæller, at han har haft svært ved at få plads på en færge, selv om han har fordele som boende i skærgården. Uha! Vi bliver altså nød til at bestille færger. Nu er det jo oven i købet MIDSOMMER, med fester, halløj og masser af mennesker, som tager ud i skærgården for at fejre midsommeren.

 

Vi prøver at ringe til kontoret inde i Mariehamn, og det lykkes fint, men jeg har lidt sprogproblemer. Det er svært at fange tallene! – Så, efter et par forsøg må vælge en færgeafgang, på et klokkeslæt som jeg er sikker på at jeg har forstået rigtigt. Jeg er glad for at damen talte svensk og ikke finsk!

Vi kan tydeligt se, at vi nu er i den finskprægede del af Åland. Varerne i butikken, i Kumlinge by, er overvejende finske, mens varerne på Fasta Åland er svenske, det er lidt pudsigt, men det handler nok om transport og logistik.

Vi går flere små ture fra campingpladsen, tæt ved finder vi en lille festplads. Vi går fra et ene smultronstellet til det næste. Vi får endelig lov at betale for camping, 15€ betaler vi, der er nok lige i overkanten, hvis vi skal se på faciliteterne, - men er det freden, roen og naturen der sætter prisen, ja så er det måske nok ok ;-)

 

 
Kørt 19 km. + 8 km uden cv.

Højeste dags temp. 18,7c

En hygge og grilplads, ved et af de mange bord-bænk sæt på øen Seglinge.

Dag 16


Onsdag d. 20. juni

Laveste nat temp. 6,9c

 

Det har været en kold nat, og engen vi ligger på, ligger lidt lavt, så tågen ligger som en dyne.

 

Vi gør os færdige og køre mod færgen, med et par stop under vejs, bl.a. ved nogle bådehuse i en vig. Ved vejen holder vi på en rasteplads, som er fyldt med duftende buske, roser, syren m.fl. her ser vi en ”vandfugl” som vi ikke kender, den er meget smuk. Vi har senere slået den op i vores norske Cappelens fugle bog, og fundet ud af at det må være en ”Horndykker” – Podiceps auritus, - vurderet ud fra billede. Jeg forsøger at tage et billede, lykkes ikke rigtigt.

Søg billede på Google: Podiceps auritus.

 

Vi køre ud for at se Kumlinge Kirke, eller Sct. Anna Kyrke, som er fra 13-1600 tallet. Kirken er udsmykket med de mest farvestrålende, overdådige og meget, meget flotte kalkmalerier. Jeg har aldrig set mage til kirkerum.
 
Du kan finde en masse om Ålands mange kirker på:
http://www.visitaland.com/se/detail.con?iPage=88&iLan=1&art_id=25498 og hvis du vil læse mere om Ålands kirker, om et stort forsknings og bevarings projekt, så kik ind på: http://www.kyrkor.aland.fi/index.html  

Lidt af kalkmalerierne i Kumlinge Kirke.

Vi stille op i færge køen, de 2 svenske autocampere fra campingpladsen er her også, de holder oppe på P pladsen, ved siden af færge køen. Vi spiser vores frokost, lidt senere kommer autocamperne også ned i køen. Erik taler lidt med mændene….

Vi er lidt spændte på sejlturen, og på om vi mon skal bakke om bord, eller bakke når vi skal af! Det er os 3 høje køretøjer og nogle få almindelige biler, så det bliver en halvtom færge – og vi køre forlæns på. Så langt, så godt!

 

Det bliver en helt fantastisk flot sejltur. Solen skinner fra en skyfri himmel og kun en let vind. Vi sejler tæt på mange skær, rundt om mange bøjer, hvor vi drejer kraftigt rundt, for at følge sejlrenden/ruten. Ved Lappo lægger vi ind og får nogen af og nogen på. Samlet sejltid 1.05t. Det er Gratis, ingen spørger om noget, kun om vi skal til Torsholma, - og ja tak, det skal vi.
 

Da vi kommer til Havnen, bliver vore bange anelse pludselig virkelighed, - vi skal bakke af færgen! Vi har været lidt nervøse for at vi skal bakke, op ad bakke, for broklapperne kan godt være lidt stejle, nogle gange. Men der er vagtskifte, og de nye folk trækker i nogle håndtag, og hæver/sænker, vi ved ikke helt hvad der skete, men klappen blev lige og jævn. Vi kom sidst på, og holder derfor i den bagerste ende af færgen, som nu er forrest. Vi skal altså kun lige bakke af færgen, og ikke hele vejen gennem færgen. Det er meget venligt, og betænksomt af personalet, det siger vi jer mange TAK for.

 

Vi køre kun lige lidt hen på pladsen og parkere. Vi elsker stemningen på en havn og færge kaj, så vi skal da have det hele med. Og så kan alle de andre, der har mere travlt end os jo køre først, mens vi ser lidt på området, inden vi fortsætter til campingpladsen. Vi er nu på Brändö.

 

Øen og vejen, her på Brändö, er ligesom delt op i 3 grene, på hver ca. 10 km længde. Campingpladsen og Brändö By ligger på den midterste gren. Campingpladsen ligger ca. 2 km efter byen, når vi komme fra denne side. Det er dårligt skiltet, så vi nåede at køre forbi, vender og så lykkes det.

Campingpladsen er ikke ret stor, det meste ligger langs med vejen, er delt af et hjulspor i midten. I den fjerneste ende er der en fin udsigt til vandet. Der er en del hytter og en Café, på en etage højere oppe, hvor vi også finder toiletter og bad.

Det er en meget besøgt Café, som har en fin terrasse med ude servering. Mange kommer og spiser, andre får kaffe med kage, en del unge drikker øl, og der spises is, slik osv. Der ser pænt ud.

 

Vi kan se, at de 2 svenske autocampere er ankommet, vi troede at de fortsatte til Finland. Vi vælger at ligge i skyggen selv om vi så er tæt på vejen, og langt fra toiletterne, og slet ikke nogen fin udsigt. Ned på selve campingpladsen er der kun et lille hus til teltcampisterne, lidt køkken faciliteter, sidepladser ude og inde, vand og til affald. Vi betaler 11,50€ uden EL.

 

Kørt 25 km + sejltur.

Højeste dags temp 23c

 

Fra sejl turenKumlinge - Torsholma/Brändö

Dag 17


Årets længste dag.

Torsdag d. 21. juni

Laveste nat temp. 12,6c

 

Det har regnet næsten hele aftenen og natten, men her til morgen skinner solen igen.

Vi skal blive liggende, selv om pladsen ikke er så spændende i sig selv. Vores plan er at opleve Midsommer fejring her i den Ålandske skærgård. Det er godt nok ikke så farvestrålende som på Fasta Åland, men her er det et lille lokalsamfund som arrangerer det. Men det er først i morgen.

Jeg har selv, som formand for vores lokale landsby-beboerforening, været med til at arrangere Skt. Hans bål med tale, sang, lege og forfriskninger, - så jeg kender til de store anstrengelser der er for at få et godt arrangement til at klappe.

 

Vi køre først ned for at handle ind. Så køre vi hjem, for at spise frokost. Jeg har købt et SORT friskbagt rugbrød, som viser sig at være ”en smagsoplevelse”, det er en af de mange lokale specialiteter, som vi må prøve. Men kun én gang! Det faldt ikke helt i vores smag, - men det smager forskelligt alt efter hvad vi spiste det sammen med. 

Læs om brødet og andre specialiteter her:  http://www.bibliotek.ax/WebRoot/1027359/SubPage.aspx?id=1040916
 

Resten af dagen bruger vi på at se så meget af Brändö, som vi kan nå. Først kirken, som er af hvid malet træ. Stor og anderledes end dem vi tidligere har set. Vi bemærker, at der ikke lugter indelukker og klamt, i den her kirke. I loftet er det sat ”pin-up” gipsplader, loftet buer opad, som en stor hvælving.

 

Herefter er vi ude af, næsten alle vejene. Ud i enderne og vende. Det bliver hurtigt lidt ensformigt, og det er meget svært at finde et sted, hvor vi både kan holde og hvor der er udsigt. Til sidst er vi nede og kikke lidt på livet på færgekajen. Her sker der da lidt. Man er ved at læsse en helt ny landbrugsvogn ud af en lastbil, det er fragtmanden. Man har gang i 3 maskiner: En gaffeltruck, en frontlæsser og en traktor med gaffel, - de har alle fat i vognen samtidig, og skal sænke den til jorden, - helst samtidigt. Det er ikke så helt let at få til at fungere, det ser ind i mellem farligt og risikabelt ud. Men hatten af for deres vilje, - projektet lykkedes!

 

Tilbage igen på campingpladsen, får vi besøg af en flok unge mænd, som synes at skal spille ”Fresbee” lige op og ned af os. Pladsen er næsten tom, så det er lidt underligt, at de ikke går lidt længere værk. Jeg prøver at få dem til at flytte sig lidt længer væk.  Der er underligt, at sådan nogle friske unge mennesker, som leger, hopper og løber efter et stykke legetøj, skal lege lige inden for indgangen, og ikke gider bevæge sig ned hvor der er bedre plads!

 

Senere på aftenen kommer der 2 biler fyldt med unge, både drenge og piger, de er 8-10 stykker, de skal også bare lege og hygge sig. De larmer det meste af natten.

 

Kørt 63 km

Højeste nat temp. 18,6c

Ålandske specialiteter. Sortbrød med sirup, og lidt brændt smag, især skorpen. Sortbrød fra Brändö, som rigtigt heder: Brändö Limpa.

Campingplads, Brändö, da vi lige var ankommet og mens der var flest campister.

Midsommer Åland

At fejre midsommer på Åland er noget alle burde opleve. Og det er ærligt talt ikke så svært – i nærmest hver anden buskads rejses en midsommerstang.

Midsommeraften fejres på Åland med traditionel stanghejsning, sang, dans og glade lege.

Midsommerfejringen på Åland er en elsket tradition, som lader dig tage del i gamle ritualer omkring den ålandske midsommerstang, med alt fra løv binding til pyntning og stanghejsning.

 

Midsommer fejres altid på den FREDAG, som indgår i perioden fra d.19 til d.25 juni.

Du ser dem stort set over alt, de statelige og smukke midsommerstænger – et symbol både for Åland og men også for den ålandske sommer. Midsommerens stanghejsninger arrangeres på vidt forskellige tidspunkter og pladser rundt omkring i øriget, f.eks. på alle tidspunkter fra tidlig eftermiddag til sen aften.

Et landskab fuldt af midsommer - og traditioner.

De ålandske byer har sine egne traditioner omkring selve fejringen og midsommerstangens udseende – ingen stang er derfor helt lige som en anden. Mens nogen stænger smykkes med farvestrålende midsommerkroner går andre helt i grønt og er bare prydet med birkekranse og blad- og enebærris guirlander.

 

De smukke og farvestrålende kroner fremstilles på forhånd, ofte som et fælles projekt i byen, mens løv bindingen nogle gange sker de sidste dage inden midsommer, eller på selve midsommeraftenen. Alle interesserede er velkomne til at hjælpe til.

Ligeledes er selve rejsningen af midsommerstangen noget der kan ske på forskellige måder – enten med mandekræfter ved hjælp af blokke, taljer og gafler/bøjler, eller ved hjælp af en traktor. Når stangen er rejst stemmer publikum i med ”Ålændingenes sang” og der efter kan den der har lyst til at være med og danse ringdans.


Kaffeservering, lotteri og dans til orkester arrangeres ofte i tilknytning til stangrejsningen.

Midsommerstænger.

Ikke mindst i skærgården findes midsommer på et stort antal pladser, på Hellsö, på Sottunga, på Enklinge og Björkö, på Lappo og Jurmo, i Vårdö by og Listersby på Föglö. Listen kan gøres meget længere.
I Mariehamn finder du midsommerstænger i den Engelske Park i Västerhamn, i det grønne område ved Lille Holmen, ved Notodden, ved Svibyviken og i nærheden af Nabbens badestrand. Se også annoncer i lokalaviserne nogle dage inden selve midsommeraftenen, for at finde de nøjagtige tidspunkter og flere eksempler på midsommerpladser rundt om på Åland.Hør Ålänningens sång, sunget smukt og stemningsfuldt på: Youtube

 
http://www.youtube.com/watch?v=gj2hOHx8c-
c&feature=PlayList&p=256E95B0BF41CF68
&playnext=1&index=137
'


  Ålänningens sång

Text: John Grandell (1892-1960)
Musik: Johan Fridolf Hagfors (1857-1931)

Landet med tusende öar och skär,
danat ur havsvågors sköte,
Åland, vårt Åland, vår hembygd det är,
dig går vår längtan till möte!
Forngravars kummel i hängbjörkars skygd
tälja din tusenårssaga.
Aldrig förgäta vi fädernas bygd,
vart vi i fjärrled än draga.

Skönt är vårt Åland, när fjärdar och sund
blåna i vårljusa dagar,
ljuvt är att vandra i skog och i lund,
i strändernas blommande hagar.
Midsommarstången mot aftonröd sky
reses av villiga händer,
ytterst i utskärens fiskareby
ungdomen vårdkasar tänder.

Skönt är vårt Åland, när vågsvallet yr
högt mot de mäktiga stupen,
när under stjärnhimlen kyrkfolket styr
över de islagda djupen.
Ryter än stormen, i stugornas ro
spinnrocken sjunger sin visa;
minnet av barndomens hägnande bo
sönerna lyckligast prisa.

Aldrig har åländska kvinnor och män
svikit sin stam och dess ära;
ofärd oss hotat, men segervisst än
frihetens arvsrätt vi bära.
Högt skall det klinga, vårt svenska språk,
tala med manande stämma,
lysa vår väg som en flammande båk,
visa var vi äro hemma.


Källa: Mariehamns stadsbibliotek


Læs på svensk om:

Midsommarfirandet på Åland, midsommarstången

Stångens olika detaljer, Tydor och magi

http://www.bibliotek.ax/Alandica/Seder_och_bruk/Midsommar
Mariehamns stadsbibliotek

Billede af postkort, som viser bl.a. de farvestrålende "kroner" som bruges på Fasta Åland.

Dag 18


Fredag d. 22. juni, MIDSOMMER DAG

Laveste nat temp. 11,6c

 

Solen skinner, og det har IKKE regnet i nat!

Det bliver hurtigt for varmt inde i campingvognen, vi holder med fronten mod solen, så vi bliver nød til at stå op.

 

Da vi har klaret de sædvanlige morgen aktiviteter, køre vi ned til butikken og handler nogle enkelte ekstra indkøb, for vi har fundet ud af at HELE weekenden, er: Èn stor Helligdag! Vi spiser frokost, sortbrød med sirup…. 

 

Derefter køre vi en tur ud til det færgeleje, hvorfra vi skal sejle til Finland, i morgen. Det er samme færgeleje, hvor en lille lokal færge sejler til Jurmo, den nordligste af øerne her ved Brändö, og i hele Åland. Vi burde tager over og kikke, men det kom vi desværre ikke. Men vi ser færgen og den er fint pyntet i anledningen af Midsommeren, med 8 små birketræer. Det er da bare festligt!

 

Vi køre tilbage, og køre lige ned forbi Hembygdsgården, hvor midsommerstangen ligger og venter på at blive pyntet. Det hele skal begynde kl. 13.00, men vi kan ikke rigtigt se at der sker noget, og nu er klokken næsten 14. Vi går lidt ind og kikker på tingene på pladsen, som er på nogle flade glatslebne klipper. Men så dukker der nogle unge mennesker op, vores naboer er her også. Der er to unge tyskere, som ligger i telt og køre på hver sin liggecykel. De vil gerne have vist hvordan man binder løvet (blade) på snor. Det vare ikke længe inden de er sat i gang med arbejdet, og det ser ud til at deres arbejdsmoral styrker hele flokken. Der hentes grene fra Bæver Asp og bladgrupper nappes af. Bladene lægges i spande. Der går rigtig mange blade til, at binde de mange, mange meter snor som udgør pynten på midsommerstangen. De unge tyskere taler engelsk med de uger piger, som viser dem hvordan der skal bindes. Der laves en lille løkke, måske et halvt pælestik, vi kan ikke rigtig se, det går hurtigt. Ingen tvivl, den lokale pige har prøvet det før. De sidder på den nøgne klippe, i bagende sol, i en lysning mellem en masse høje træer som tager den smule luft eller vind, der måske er fra havet. Det er simpelt for varmt til os, så vi lusker væk igen, inden vi bliver sat i arbejde.

Vi køre hjem til campingvognen, som nu står i skygge og nyder eftermiddagen med en kop kaffe og en god bog.

 

Der bindes løv, til midsommerstangen.

Vores unge tyske naboer kommer hjem ved 19 tiden, så de har sandelig været sat på arbejde. Efter opslagene skal stangen rejses kl. 21, så da køre vi op oh stiller bilen på en lille P plads, og går lidt rundt i ”byen”. Omkring kl. 20.30 begynder vi at trække lidt ned imod Hembygdsgården, og vi undrer os over at der ingen folk er. Vi går tilbage til bilen for at skifte fodtøj, så går vi ned forbi købmanden til vandet og tilbage igen.

Nu, er der så småt ved at være nogle biler og folk, men klokken er også 21.30. Vi går ned til festpladsen og kan se, at de langt fra er færdige med at lave pynten. Der bindes stadig på snore, og snorene med bladene vindes op på nogle store vindsler. Vi står længe og venter, der er hektisk aktivitet, man leder åbenbart efter de bukke og gafler, som skal bruges når stangen skal hejses.

Stangen har været knækket og der er lavet en ny, men det hele virker rodet og uorganiseret. Jeg må tage mig selv i at tænke på ”organisering”.
Vi kan se, at den unge tyske mand nok har det på samme måde, for på et tidspunkt er det ham der giver ordrer og styre slagets gang.

Vi er ved at blive ædt af myg, og vi kan se at de lokale har godt gang i mygge-midlerne. I par unge teenagepiger bruger myggespray, i samme mængder som andre bruger deodorant spray, du milde al det gift der bruges for at man kan gå rundt i bare arme og ben, selv om det faktisk er ved at være temmelig koldt. Jeg ser den ene pige smide myggesprayen ned i håndtasken, med en bevægelse som får mig til at tænke på: Hvor mange danske piger, går lige rundt med en stor myggespray dåse i håndtasken, som fast inventar?

 

Vi går ned til bilen og køre de 2 km hjem til campingvognen og henter vores egen myggestift, og spray frem. Vi bliver ”imprægneret” og køre tilbage til pladsen. Nu er der så småt ved at ske noget, der er endelig kommet lidt pynt på ”råerne”. Den unge tyske mand har travlt, hen er ved at montere sejlene på de små skibe der skal sidde højt oppe på stangen, over bladpynten, men under vimplen, og dreje rundt for vinden. Der er rigtig meget symbolik og tradition knyttet til pynten og måden det bindes og gøres på.

Mange hjælper med at binde løvet mellem råerne, én styre mønsteret, det skal jo gøres rigtigt. – Så viser det sig, at man har regnet forkert, på hvor mange meter bundne ”bladtråde” der skal bruges. Mange hjælper med at binde og så endelig er pynten på plads og stangen skal op at stå. Det sidste der bindes på er kransene.

Men ”gaflerne” der mangler noget eller nogen, panikken er ved at brede sig blandt arrangørerne. Der er tilsyneladende ingen som har styr på, eller ansvar for, at tingene er der og i orden. Jeg kan mærke irritationen rammer mig, men Erik siger at jeg skal slappe af, der er længe til i morgen tidlig. Mange leder i buske og i krat, og pludselig lyder et jubel brøl, - så er vi klar!

 

Alle mand er på plads, der gives de sidste instrukser, nogle mænd står klar til at trække og andre står klar til at løfte. Nogle af de bukke de bruger til at løfte med, ser meget tunge ud, så det må være nogle stærke karle de har her på Brändö. Midsommer stangen er rejst, den er på plads og fastgjort, og så stemmes de i og synges, efter den omdelte sang, - ålänningens sång.  - Men, som vi kender det der hjemme, til Skt. Hans, så står vi også her alt for spredt, og der synges for svagt, så vi synger ikke alle sammen den samme linje, samtidig.

 

Det bliver i det hele taget lidt ynkeligt, ingen taler, sølle sangudfoldelse, ingen dans og leg om stangen og ingen rigtig god stemning. Det hele havde trukket for længe ud, folk var trætte af at vente. Mange havde andre planer for aftenen. De unge, som også havde været meget aktive med pyntningen, kaffe og hjemmebagt kage, de gik hurtigt. Der var gang i private fester i næsten alle huse rundt omkring. Klokken var blevet 23.00 inden stangen var på plads.

 

Vi kørte hjem, og kort efter kom de unge tyskere.

 

Kørt 31 km + småture frem og tilbage om aftenen.

Dagens højeste temp. 20c

 

- og det var jo et ganske flot stykke arbejde, de unge har lavet!

Dag 19


Lørdag d. 23. juni

Laveste nat temp. 11,8c

 

Vores unge tyske naboer, har allerede pakker og er kørt, da vi vågner. Mange af de andre campister er også væk, selv dem der kom temmelig sent. Vi pakker også sammen og går op for at betale, - men der er lukket. Åbnes først kl. 13.00

Der er ikke lavet noget opslag, ingen informationer ned på campingpladsen, heller ikke om hvor de sanitære findes, jævnt dårlig service synes vi. Vi kan ikke få en kvittering, for vores sidste overnatning… vi kan faktisk ikke betale, - så vi køre vores vej.  Erik får også tid til at skifte en sprungen baglyspære. Ved kajen ligger et gränse-kontrol skib, med en masse teknisk udstyr. Der komme 3 mand fra skibet, de sejler ud med en gummibåd. Grænsekontrol? Det er i indre Finske farvande, eller er det Ålandske?

 

Et øjeblik efter kommer et gammelt folkevogns rugbrød tøffende og put, - så går det i stå lige før broen, som er smal. De prøver at starte igen, mange gange. Det er en diesel og Erik er bange for at de er kørt tør for dieselolie. De begynder at skubbe de baglæns, ned ad bakke mod os, vi holde længst nede og bilen er på vej mod os. Pludselig køre den ud over kanten, ind mod klipperne. Vi opdager at de kun er de to i bilen, og begge er ude at skubbe!!!!! Vi er chokeret, hvem tror de lige styre? Nu er de kørt i grøften, ellers kunne vi lige så godt havde fået dem i hovedet, smadret bilen. Sikke nogle idioter!

Manden skælder ud, vi var i tvivl om det var finsk eller Italiensk, de var på finske plader. Så begyndte de at skubbe den op af grøften – begge to – vi løb så hurtigt vi kunne, op for at hjælpe, ja det var faktisk først på det tidspunkt vi opdager at de kun var de to, at førersædet var tomt. – Når ja, senere viser det sig, at der ligger en baby inde i ”rugbrødet”. Efter lang tid, får de pludselig liv i bilen igen og køre ned mod færgen i Åva.

 

  Vi køre også til færgen, vi havde jo booket, så vi var sikre på, at vi kommer med. Der holder den gl. VW, de er ved at hente nogen folk der er kommet med færgen.

 

Da vi skal køre om bord, viser vi vores billet fra Vårdö til Kumlinge, - dato 3/overnatninger på camping, (vi havde faktisk 4) og så kom vi GRATIS med, til OSNÄS på den finske kyst, ved Gustavs.

Kørte 11 km. på Åland.

 

 

VI ANKOMMER TIL FINLAND.

 

Det vi lander i ligner et ”Tivoli” eller et forlystelses område, med grænse boder o.l. Biler alle vegne, mange, mange folk, hektiske og larmende. Vi køre lidt inden der er plads til at få startet køleskabet.

 

Gustavs, som stedet hedder, er nok et af de mest attraktive steder på hele den finske skærgårdskyst. Det er som at komme fra fortiden og ind i fremtiden. – Nutiden, den finder vi på færgen!

 

Vi skal med endnu en lille færge, som er en af de gule vejfærger, og det er gratis. Vi er heldige og kommer lige med færgen, som den sidste, dejligt.

Der er nu blevet meget varmere igen, - vi er nu kommet til fastlandet.Rejsen fortsætter i Finland del 2:5
Fra Gustavs - til Tana River


Find den her til venstre.

 

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

14.01 | 19:47

Hej Kitt, tak for din besked. Husker navnet, ikke personligt. Jeg er meget interesseret både i billeder og fortællinger. mail: tracz@live.dk mvh Anette

...
14.01 | 16:25

hej Lonnie.Jeg har også kendt din far ,da jeg kom i familien et par år,hvor jeg blev forlovet med din onkel Poul .Hilsen Jytte

...
10.01 | 13:35

Hej
Min morfar må have arbejdet på Ravnild. Han hed Gunnar Steen. Vi har flere fade/keramikting. Kan sende billeder, hvis du er interesseret. Venlig hilsen Kitt

...
15.10 | 01:54

Hej
Jeg har et kæmpe fad i rød/hvid/grå glasur. Vanvittigt flot. Har aldrig set lign. på nettet. vil gerne sende dig foto, hvis det stadig er aktuelt. mvh E

...
Du kan lide denne side
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE