Ombytning af BP-Light gasflaske i Finland.

SHELL I TORNIO

En oplevelse, - med en BP
gasflaske, i Finland.


Klippet  fra rejsedagbog……..

    

Torsdag d. 12-7-07 – Laveste nat temp. 11,8C

 

I aftes blev vi ”overfaldet” af MYG. Myg, - i 1000vis, som ”bankede på” og kom ind ved tag gardinet.

 

Da vi skulle i seng prøvede vi at sprøjte, med alm. fluegift, op i mod tag lugerne. Det var noget der virkede, nogle dødede og resten forsvandt! Vi så en ganske flot solnedgang, som et lille plaster på såret(ene)

 

Det er gråvejr her til morgen. Vi køre de ca. 70 km. til TORNIO, og grænsen til Sverige. Vejen er temmelig ujævn med vejarbejde, og i et sving bliver vi overdænger med løse sten, fra en lastbil.
 

I Tornio skal vi meget gerne finde en benzintank, hvor vi kan ombytte vores BP-Light flaske. Vi har i flere dage kigget langt ved alle tankstationer, men der er ingen Komposit flasker nogen steder.  Det er nok de lave vintertemperaturer der gør, at der kun sælges gas i stålflasker, her nord for den Botniske Bugt.

 

Vi ankommer til Tornio på vej E 8 (fra nord). Lige før Broen til Haparanda, får vi øje på en Shell tank og en resteplads, og kan heldigvis nå at dreje af. Ved butikken står der en Komposit Gas Flaske, med et drejeligt reklameskilt påmonteret, vi kan bytte her. Ih hvor er vi heldige! Det er så også lige på falderebet, da der er kun Torneälven mellem os og Sverige.

I Sverige er gassen dyr, og svenskerne bruger en anden type kobling, så gas købet hér afgør, hvor hurtigt vi skal hjem.

 

Erik parkerer bil og campingvogn på rastepladsen, og går over i butikken for at spørge om gas og prisen. Han tage flasken og BP folderen med.  Butikken er samtidig også cafeteria, og fyldt med folk. Den unge pige, der passer det hele, taler kun finsk. Prisen er 29,50 € for en ombytning, - men de vil slet ikke bytte med vores flaske, fordi den har en GRØN top, - den finske er GRÅ.

Erik er vedholdende, viser folderen og forklare om ombytning i Europa, på fynsk. Pigen kikker på den danske folder og svare på finsk. Hele 2 gange er den unge pige ude på værkstedet, med flasken og folderen, - men svaret er NEJ, - de tager KUN FINSKE FLASKER.
Men vi kan godt købe en flaske!

 

Den unge pige er meget kvik og hjælpsom. Hun skriver et navn på en lille lap papir: ”Röyttä” står der, hun giver Erik papiret sammen med et turist bykort. Hun laver et par cirkler på kortet og forklare noget på finsk, blandet med et par finsk/engelske ord, som Erik ikke forstår meget af.

 Tilbage i campingvognen studerer vi kortet med cirklerne og opdager, at der inde i den ene cirkel er en campingplads, - måske er det dér muligheden er, for at bytte.

 

Vi spiser noget mad, inden vi skal ud og prøve at køre efter kortet. Første stop er campingpladsen. Erik går ind med folderen, som desværrekun er på dansk, det havde hjulpet meget hvis bare der også havde været noget på engelsk. Mange finner har engelsk som andet sprog.

Nå, - men campingpladsen havde slet ingen kompositflasker, så der var ikke så meget at snakke om.

 

Ps.: Det er ikke muligt at ”afkode” noget som helst af det finske sprog!

 

Vi opdager nu, at den vej vi holder på, hedder noget lignede som det Shell-pigen skrev på den lille lap papir. Vi kikker ekstra grundigt på kortet og opdager at der er et lille ekstra kortudsnit, i anden målestok, på bagsiden. Vi finder navnet fra lappen, Röyttä, som står skrevet ved en halvø, eller landtanger, syd for Tornio. Vi prøver at køre efter den retningen.

Vi fortsætter langt, langt ud af vejen, ca. 6 km., længere ud end ud til campingpladsen. Først ser vi ser en stor vægt til lastbiler, og der er livlig trafik. Senere kommer vi til et sted hvor vejen deler sig, med nogle store vejskilte, som viser:

En pil lige ud: Lastbiler.

En pil med Højresving: Viser 4 skilte med noget vi tyder som noget med ”mineraler” og kun adgang for personbiler.

Vi følger vejen med ”kun for personbiler” godt nok har vi stadig campingvognen på krogen. Det er tydeligt et område med industri.Først kommer vi forbi nogle tomme og ødelagte fabriksbygninger. Vejen bliver smal, det hele virker lidt underligt. Der er lige lidt små både, og vejen drejer endnu nogle gange, rundt om nogle bygninger. Pludselig holder vi ved en stor låge, ind til en meget stor ”Skrot plads”, en Miljøbehandlings Central, for småt metal / små mineraler, - tror jeg det hedder.

 

Her ender vejen!

 

Et par unge fyre (på ferie job) i arbejdstøj, står og spuler med en vandslange. Nu er det min tur, Erik er chauffør og må kunne flytte ekvipagen, hvis det bliver nødvendigt.
Jeg tager kortet og BP folderen og går hen og sige HEJ! De to fyre talte kun finsk og endnu mindre engelsk end mig. Jeg forklarer, med kropssprog, og prøver med: gas / propan / gasol….  Den ene fyr siger så, at jeg skal gå op på 1. sal i kontorbygningen, så er der en som kunne hjælpe mig. TAK!

 

Først møder jeg en kontordame, finsk sproget, hun viser mig direkte ind til Direktøren, han kan lidt svensk, og lidt engelsk. Det er en stor lettelse.

Først viste jeg ham folderen fra BP og seddelen og kortet fra Shell pigen, og forklarede at vi gerne skulle have noget GAS!

Direktøren køre selv med campingvogn og er hurtig til at opfatte problemet.

Han tager et stykke papir og begynder at tegne veje og forklare, - at der ligger et firma hedder TEHOKAASU OY, dér kan vi få fyldt vores egen flaske. Firmaet ligger ude ved den vej med lastbilvægten, som vi tidligere havde set. Vi får et visitkort med af Direktøren, som vi skal vise, og hilse fra ham.
Jeg bliver oven i købet fulgt helt ned til bilen, og han viser os vejen en ekstra gang. Sikke en fantastisk hjælpsomhed.

 

Vi vender om og kører som anvist, og finder let firmaet. Det er et stort anlæg med store gasbeholdere, og slet ikke et sted som vi forbinder med ”kundebetjening”. Der er skilte med ”forbud mod åben ild”, så vi lukke lige helt for hovedhanen inden vi køre ind. Denne gang går vi begge to ind.

 Bunken med kort og anvisninger vokser, men vi tager det hele med ind. På kontoret finder vi hurtigt en mand, og spørger om det er ham der er Chefen, - jo det er ham. Jeg hilser fra Direktøren (med de små mineraler) og giver ham visitkortet.

Der bliver så kaldt på en anden mand, som kan tale svensk, - og vi forklare endnu en gang hele historien, - men så sker der noget!

 

Vi går ud sammen med den svensktalende, manden får flasken og cykler over mod en container, vi kan bare følge med. Jeg snupper lige mit kamera i bilen, og spørger først om det er OK, at jeg tager et billede. Flasken bliver fyldt og vejet. Der er lidt overvægt, det betyder ikke noget sige han!

Flaske kommer op på bagagebæreren på cyklen og kørt hen til bil og CV. Det småregner nu. Erik får flasken og jeg tager pengene og følger med ind på kontoret igen. Her får jeg en håndskreven regning, med kopi og det hele, der er orden på tingene. 

Jeg betaler 25 €.Det var hurtigt, hjælpsomt og enkelt.

Jeg spørger, om det her firma har noget med AGA at gøre? Det har det ikke. Jeg spørger også, om der er mange af den type fyldesteder i Finland? - NEJ, det her er det eneste, som også betjener private kunder.

 

Vi takker, og køre igen de i alt 12 km tilbage til Shell tanken, hvor vi startede.  Først tager vi et par billeder af AGA flasken med den drejelig reklame, på kompositflasken, og så går vi ind i butikken/caféen, og får pige til at sætte et stempel, med adresse og tlf. nr. bag på lappen som hun tidligere havde skrevet. Hun er igen meget hjælpsom, trods sprogvanskelighederne.

Da vi går ud af butikken, får vi øje på nogle gasflasker inde i værkstedet. Det er grå finske flasker, men vi får også øje på nogle grå med en grøn ring for oven på håndtaget, som en grøn indlagt liste.
Mens vi står og kikker på flaskerne, kommer der en ung mand og spørger, om han kan hjælpe med noget.... - tror vi, for det er på finsk!

Han taler også engesk!

 

Egentlig, så har vi jo fået gas, men når nu han spørger, så prøver vi også at forklare ham problemet med den Europæisk Ombytnings ordning, som forvaltes af AGA i Norge, Sverige og Finland, med aftaler med bl.a. Shell, som denne tank sælger. Han tager omgående sin telefon og ringer til sin chef, som så lige vil undersøge det. Vi venter, han afmonterer lige et ødelagt dæk i ventetiden.

Chefen ringer tilbage, han spørger til flasken og vil gerne lige ”se” den, og hvad med koblingen?  Vi går sammen over til bil og CV, på rasteplads / P-plads, hvor vi holder.

Det bliver kikket og snakket i telefon (på finsk) – og JA! Nu kan vi godt få byttet flasken.

 

Jeg har, i farten, lige sagt at vi vil kontakte AGA, for at fortælle om problemet med ombytning, generelt i Finland. Om det har betydet noget, ved vi ikke, for vi kan ikke forstå noget som helst af den finske samtale, i telefonen.Nå, - men nu kan vi bytte, og vi må så beklage, at vi har fået den fyldt. Det viser sig, at ham vi snakker med, er den samme mand som pigen i butikken 2 gange har været ude ved, med vores flaske, uden held. Vi forklarer ham, at vi gerne vil lave noget positiv reklame for Finland som campingland, - men at det er vigtigt, at vi kan få ombyttet vores gas, som AGA og BP lover.

Vi kan ikke bruge Svenske flasker, men Danske, Norske og Finske flasker er ens i koblingerne, - det er han ikke klar over!

 

Vi takker for al hans ulejlighed og hjælpsomhed, og sikre os lige, - at andre danske campister fremover kan få ombyttet, uden de samme problemer som os, her ved Shell i Tornio.

 

Problemet blev løst. Vi brugte 3 timer, kørt 27 km ekstra, og sparrede 4,50 € på gassen.

Vi fik en kæmpe oplevelse ud af det, og endnu et positivt minde med fra Finland.

 

Vi forlader nu Finland for i år, ved at køre over Torneälven, igen. Vi fik gas og har ikke travlt med at komme hjem ;-)

 

 

Efterskrift.

 

Vi kontaktede BP da vi kom hjem.
Vi fik at vide: At forhandlerne er selvstændige og står frit om de vil bytte. Det er en ordning der er til rådighed, - ikke et krav, eller tvungen ordning.(det er ikke sådan vi læser om ordningen)

Vi fortalte BP, at en folder på finsk, eller til nøds med en engelsk tekst, der forklare at tankstationen kan ringe til AGA, og få ordningen bekræftet, det vil vær en god hjælp.

 

Om der er sket noget siden, ved vi ikke.

 

.....   

Udpluk, om byt i Europa, hentet fra BP siden

Byt i Europa

(find link inde på BP's side)


http://www.bp.com/sectiongenericarticle.do?categoryId=3000070&contentId=7002227

 

Slut med at løbe tør for gas på ferien

BP Gas Light er den ideelle løsning til camping vognen. Den vejer op til 10 kg mindre end den traditionelle stålflaske, og du kan altid se, hvor meget gas der er tilbage i flasken. Nu kan du bytte BP Gas Light flere steder i Europa, så du behøver ikke at være nervøs for at løbe tør for gas på ferien.

Byt på ferien

Klik ind på dit ferieland i oversigten til venstre og få mere at vide om ombytningen her. Eller klik ind på den fælles europæiske hjemmeside - vælg dit lokale sprog - og find forhandlerlister og informationer om adaptere.


Adaptere til brug af dansk regulator i udlandet

I Østrig, Holland, Belgien og Sverige har BP Gas Light flaskerne en anden type ventil, og der anvendes andre tilslutninger end i Danmark.

BP Gas har imidlertid udviklet nogle smarte adaptere, som gør det nemt og sikkert at bruge din danske regulator både i Østrig, Holland, Belgien og Sverige.

Adapterne kan sammen med en vejledning købes hos BP Gascentre, de fleste caravanforhandlere samt hos en række udvalgte forhandlere.

Forskelle i farven

I Holland, Belgien og Østrig har BP Gas Light grøn top som i Danmark, dog kan den østrigske flaske have en rød kant på kraven. I Norge, Sverige og Finland har flasken grå top og kaldes kompositflaske.

Byt tilbage i Danmark

Hvis du har byttet din BP Gas Light i udlandet, kan du uden problemer bytte den udenlandske flaske hos din danske BP Gasforhandler, når du kommer hjem.

http://www.bp.com/genericarticle.do?categoryId=3000070&contentId=3000698FinlandI Finland kan du anvende din danske click-on regulator. Du bytter bare din BP Gas Light til den finske udgave.

I Finland har BP Gas Light flaskerne grå top og kaldes en komposit flaske. Flaskerne forhandles på de fleste Shell servicestationer samt hos AGA-forhandlere.

Få oplyst nærmeste forhandler hos AGA Gas AB i Sverige på
T: +46 (0) 87 06 95 00 eller klik ind på den fælles europæiske BP Gas Light side.

Når du kommer hjem til Danmark, kan du bytte den finske flaske hos din danske forhandler af BP Gas Light.

http://www.bpgaslight.com/EN/index.shtml

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

14.01 | 19:47

Hej Kitt, tak for din besked. Husker navnet, ikke personligt. Jeg er meget interesseret både i billeder og fortællinger. mail: tracz@live.dk mvh Anette

...
14.01 | 16:25

hej Lonnie.Jeg har også kendt din far ,da jeg kom i familien et par år,hvor jeg blev forlovet med din onkel Poul .Hilsen Jytte

...
10.01 | 13:35

Hej
Min morfar må have arbejdet på Ravnild. Han hed Gunnar Steen. Vi har flere fade/keramikting. Kan sende billeder, hvis du er interesseret. Venlig hilsen Kitt

...
15.10 | 01:54

Hej
Jeg har et kæmpe fad i rød/hvid/grå glasur. Vanvittigt flot. Har aldrig set lign. på nettet. vil gerne sende dig foto, hvis det stadig er aktuelt. mvh E

...
Du kan lide denne side
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE