POLEN RUNDT 2011 - Del 1.

-UWAGA! KRAINA ZUBRA - - ADVARSEL! FRITGÅENDE BISON -


2 vogntog på tur!
På den første halvdel af turen,
følges vi med "Skytterne",
som velvilligt stiller deres kendskab og
 erfaring vedr. Polen, til vores rådighed.
Tak for det :-)
- og for Jeres meget behagelige selskab.

"Skytterne"s tur og deres oplevelser, 
kan følges her.:
Skyttens-Camping

🙃 Søg: Rejsebeskrivelser - POLEN 2011

Link til kortet over Polen, og til alle de enkelte strækninger - mellem camping / overnatnings stederne:

http://dk.fotoalbum.eu/tracz/a612738

Find vej til oversigt med polske campingpladser - klik-(2017) klik på dansk flag nederst
Vores Rute i en "grov streg" ...

ALLE BILLEDER, DER HØRER TIL TEKSTERNE,
KAN SES PÅ:
 
http://dk.fotoalbum.eu/tracz/4


Jeg vil også forsøge at linke til de rigtige billeder,
 - sammen med teksterne...


Det polske flag

Polen har en strategisk vigtig beliggenhed i Europa og landets grænser er ændret konstant. Sidste gang de blev flyttet var efter Anden Verdenskrig i 1945.

Symbolik : Hvidt står for ønsket om fred. Tidligere blev den røde farve tolket som symbol på socialismen. De røde og hvide farver er hentet fra statsvåbnet fra 1200-tallet. Flaget i sin nuværende form blev indført efter Første Verdenskrig.

Flagets røde og hvide farver har været brugt siden 1200-tallet, men de blev først landets nationale farver i 1831. De er hentet fra farverne i statsvåbnet, der er beskrevet første gang i 1228.

 POLEN – EN RUNDTUR @ 2011  

Slægtsforskning, og jagten på min polske farmors historie, har åbnet en hel ny verden for mig. Jeg har bla. læst om Polens turbulente historie, og landets skæbne gennem 1000 år, i 2 bøger af Søren Kolstrup.

Polens grænser og geografiske forandringer, kan ses i en lille animationsfilm her,
Polen fra år 880 - 2008http://polennu.dk/polen-fra-880-2008
 

Jeg har fået et nyt syn på Polen, på de mennesker der har levet der, og på Polens blodige historie. På hvordan Europas landes historie hænger uløseligt sammen, og på utilgivelige overgreb og svigt, fra Polens nabolande.

Historien om min farmor er den direkte årsagen til rejsen. Vi vil gerne se noget af det land som min farmor rejste fra, for snart 100 år siden. Se Wisla floden som hun talte meget om. Se den floddal og de egne som den løber igennem, på sin rejse fra Høje Tatrabjergene til Østersøen.


Jeg vil besøge hendes fødeby Rozwadów, og se om jeg kan finde den kirke hun er døbt i. Det er stort set de eneste oplysninger jeg har, om hende.

Francisca Tracz, er født d.23. august 1892. i Rozwadów, Galicien, som dengang var under det Østrig/Ungarnske dobbeltmonarki.
Hun kom til Danmark i 1914, og genså aldrig sin hjemegn, så vidt vi ved, og heller ikke sin familie.
Francisca døde d.13. juli 1958 i Bred Mose, ved Vissenbjerg på Fyn. Begravet på Vissenbjerg kirkegård.

Det er først og fremmest selve landet, naturen, landskaber og dyr, der har vores interesse, men vi kommer selvfølgelig også tæt på den særlige kultur der er, i de forskellige egne af Polen.
 

Billerderne fra Bad Segeberg til og med Malbork:
 
1. Polen Rundt - 2011.
m. bl. a. Korsridderborgen Malbork.


http://dk.fotoalbum.eu/tracz/a609866


Tyskland

1. dag - Afgang kl. 10.15

Lørdag d. 16. April

Vi spænder campingvognen på krogen.

På en plads syd for den danske grænse skal mødes med Jutta og Bent, nye og meget hyggelige campingvenner. De er allerede fløjet i forvejen, for at spejde efter klare og tydelige forårstegn. Vi mødes på KlüthseeCamp & Seeblick ved Bad Segeberg www.kluethseecamp.de/joo/ - ACSI: 13€, på højre side. (Komfortpladser på venstre side til 15€) Ikke nogen spændende plads, men et ok mødested, ingen af os kendte pladsen i forvejen.

Ankommer præcis kl 15.00, lige til kaffetid. Vi har taget lagkage med, for det skal fejres, at vi nu drager af sted på en ”Polen Rundt-Ekspedition”. Der er plantet dannebrogsflag i græsset, så modtagelsen og stemningen er perfekt.

Vejret er lidt diset og køligt, men fint kørevejr og ca. 12-13°C, kortvarigt op til 18-20°C.


Vi stiller op, drikker kaffe og sludre lidt om div ting, mens kaninerne pisker rundt i lystig leg på pladsen. Vi går en tur for at se lidt på omgivelserne. Ikke nogen køn plads, men stor og med mange ”spændende” beboelser og indretninger.

En sangdrossel hygger lidt om os mens vi spiser aftensmad, og inden anden pladslarm tager overhånd.... Trods det at der i de udleverede papirer står at der skal være ro kl. 22.... så var der larm og høj musik til efter midnat.

Nogen af os hørte voldsom sirene lyde sent.... da var nogen af os faldet i søvn, trods høj musik....


Det har været en hård første dag, Erik har hovedpine.... som altid den første dag.

Kørt 301 km.  

 

Kender du en campingfugl ?

 

 2. dag

Søndag d. 17. April


Vi får ordnet aller vore morgenting og er klar til afgang hen ad ved 10 tiden.

Aflevere den særlige plast-nøgle, som bruges til at åbne bommen og døren ind i sanitetshuset. Vi får vores pant retur, 25€ retur. Betaler 13€ for overnatning inkl. 5 kw el og hvert et bad. (vi havde brugt ca. 4 kw.)

Vi har sammen valgt ruten på motorvejen, nord om Berlin. Foråret er sandelig så småt kommet, anemonerne står tæt i sin fine hvide dragt. De første træer lyser op med deres lysegrønne, fine og spinkle blade. Mirabelle-træerne blomstre i hvidt og er nogen af de smukkeste forårsbebudere, mod de grønne eller nøgne, mørke marker.

Som altid i denne del af Tyskland er der misteltenkugler i lange baner.... Vi får straks en melding fra ”Fortroppen” : ”Så må der kysses” Jamen det er jo herligt med sådan et walkie-talkie sæt. Det får vi hurtig meget fornøjelse af.

Pludselig står der et par rådyr og græsser, helt uforstyrret og tæt på motorvejen, mens billerne suser tæt forbi. Vi ser nogle musvåger, lidt traner og et par glenter.... så dagen har givet os fine oplevelser, trods det er motorvej.

GPS'en, ”Johanne”, - som nu også er blevet accepteret som en del af vores familie, driller os... Vi kan ikke rigtig blive enige om ruten....Til sidst bliver papirkortet fundet frem og vi bestemmer igen vejen i egen bil.... men ”hun” får en chance til i morgen.

Dagen slutter på en campingplads i et stort Unesco-naturbeskyttelse område. Pladsen hedder: Camping OberucKersee, Warmitz Brandenburg. (ACSI 15€)

Pladsen ligger inde i en skov, men ned til en stor sø. Vi bliver anvist at finde os en plads under høje fyrretræer, og kun med et ejendomsmæglerkik til vandet.

Lidt info om stedet:

http://oberuckersee.de/burgwallinsel.html

http://de.wikipedia.org/wiki/Oberuckersee

Vi gik en dejlig aftentur ved søen, hvor der var mulighed for at tage en svømmetur, hvis vi havde lyst.... der er ikke meget vikinger i os, så vi beholdt tøjet på.

Bag ved campingvognen legede et rødt egern, den drillede os, og ville bestemt ikke fotograferes, men smuttede bare om på den anden side af stammen.

Pludselig kom toget.... tæt forbi pladsen... ingen af os havde tænkt på det, selv om vi havde krydset skinnerne på vej til campingpladsen. Det larmer ret meget... men køre ikke hele tiden.... så det går nok.


Kørt 386 km.

 

Se flere billerder i albumet....link

 

3. dag

Mandag d. 18. April

Vi blev vækket af godstoget kl. 06.15 til morgen..... et meget langt tog.... men vi vender os og sover videre.

Vi får et dejligt morgenbad, trods lidt sjov med vandhaner og mønt-automat. (1 mønt /ca. 5 min.) Jeg var heldig, for hos mig kom der tilpas varmt vand, da jeg først havde fået vendt mønten rigtigt.... Én rille på den ene side og 2 riller på den anden, og de skulle passe med tilsvarende riller i automaten. Straks mønten faldt ned, så var der varmt vand i bruseren.

Erik var ikke så heldig, for han skulle selv indstille med koldt og varmt vand. Men, det må have været GeorgGearløs der har været på vvs-arbejde her. Blandingsbatteriet, som faktisk var beregnet til badekar... var vendt på hovedet.... Man kunne så havde valgt at bytte om på hanerne.... det havde man ikke gjort. Den ”røde” hane sidder til højre og den ”blå” til venstre.... men uden briller på... ser man ikke på vandhanen... for alle ved at den varme hane er den venstre og den kolde højre.... Derfor tager det også rigtig lang tid for Erik, at få justeret badevandstemperaturen... Men til sidst lykkes det da for Erik, at finde ud af ”det lokale system” og han får sit dejlig varme bad, lidt kortere end mit :-)

Vi betaler 15€ og forlader pladsen ved 10 tiden, i det fineste solskin. Det er virkelig en rigtig skøn morgen.

Da vi i går kom kørende mod pladsen, så vi nogle lamaer i en indhegning, dem skal jeg lige have et billede af, når vi igen kører forbi. Vi stopper op nu er der kun én ved hegnet, men straks kommer der en stor han galoperende oppe fra den anden ende af folden, han stopper først ved hegnet. Han ser på os, viser sine grimme undertænder og så hvæser han... lidt lige som en gal gase... Hvis man ikke ved, at sådan en kan spytte meget langt... og at spyttet er meget ækelt og klæbrigt... så ville vi ikke lade os afskrække af en smugle hvæsen, men det ved vi og vi skynder os ind i bilen igen.... Sikker bag bilruden, så griner vi... for han lamaen beskytter jo bare sin flok... vi var bare kommet lidt for tæt på ”konen”.

Vejen mod den polske grænse er meget svingende i kvaliteten. Noget af vejen er meget ujævn og hullet.... og vi bliver rigtigt rystes sammen. Vi passere områder med meget store marker, og rene naturperler med vådområder, skov og krat.

Vi passerer grænsen, i lav fart 10 km/t viser skiltene.... vi stopper op og bliver pludselig i tvivl, for der står noget med ”Vignet”... men vi bliver hurtig enige om, at det gælder kun lastbilerne, som skal over i en anden bane for at blive tolddeklareret....


Stille sø, set fra campingpladsen

 

http://dk.fotoalbum.eu/tracz/a609866/3


Rute kort - 1. del:
http://dk.fotoalbum.eu/tracz/a612738/00000002Vi er nu i POLEN.


Vi ser straks en forskel, mest på bygninger o.l. som virker lidt usle og forfaldne. Naturen er tilgengæld stor og velpasset, og noget der bliver passet på.


- Noget andet vi hurtigt bemærker er, at fælles færdselsregler kun opfattes som vejledende... Det har vi jo hørt og læst om, mange gange.... men vi har tænkt.... de overdriver nok.... Men nej, det er INGEN overdrivelse.... Her hersker totalt lovløshed i trafikken !!!


Vejen ind i Polen er lige syd for Stettin/Szczecin og går i en bue rundt om byen, som vi kan se lidt af fra vejen. Det første stykke er vejen rigtig stor, bred, flot og ny.


Men efter nogle kilometer bliver landevejen i almindelig bredde, men med alt for meget stor tung trafik på. Vi må kun køre 70 km/t på landeveje i Polen med CV, og gennem alle de små landsbyer er der opsat trafik-kontrol-kamaraer, så hastigheden dér er som den skal være, men mellem landsbyerne er der totalt lovløse tilstande. Alle køre som de vil, der overhales hvor der ingen oversigt er, skilte med overhalings forbud og dobbelt optrukne striber på vejen, samtidig..... intet af det respekteres.

De første hasarderede overhalinger chokerer os, hvordan tør de køre sådan? Men vi ser jo tydeligt sporene i vejkanten, med kors og kunstige blomster, der fortæller sit alt for tydelige sprog, om alle de trafikdræbte, hvis liv sluttede her, og vi får en klump i halsen. - Vi vender os ikke til kørslen, men vores opmærksomhed skærpes, og vi bliver hurtigt lidt anspændte, af at være på vagt. Vi oplever da også en situation, som meget let kunne havde endt katastrofalt, hvor en lastbil overhaler os, hvor der kommer en anden lastbil imod os, Erik kan se at det kan ikke nås, så han bremser hårdt op, så den overhalende kan nå at komme ind foran os.... i sidste øjeblik... IDIOT!!!


Nå, men et godt stykke efter Stettin holder vi en tissepause. Der er ingen rastepladser, så vi vælger at stoppe ved næste tankstation. Her er der meget god plads, en kæmpe stort tomt område hvor vi slår os ned midt på pladsen. Når vi nu alligevel holder stille, så kan vi lige så godt spise frokost. Jeg går lidt væk for at tage et foto, imens kommer en mekaniker fra et nærliggende værksted og går rundt og beundrer den flotte gamle Volvo. Jeg går hen til ham og veksler nogle få engelske gloser.... han er virkelig varm på den bil, det er ren kærlighed i hans blik.... han tager turen rundt om den flere gange, inden han tøvende vender tilbage til sit arbejde, middagspausen er slut.

Vi tanker benzin og fortsætter ud af de frygtelige veje, med endnu frygteligere bilister, uha!


Vi har meget glæde af walkie-talkie kontakten, fordi fortroppen kan nå at fortælle bagtroppen om feks. Storke, rådyr eller som her, en stor flok bisonokser frit gående og græsse i naturen, uden indhegning, ”tæt ved vejen”.... altså ikke tæt nok til gode billeder.... med 70 km/t. Men et flot, flot syn.

Noget af vejen i dag har været rigtig slem, især de mange lastbiler som kører efter egne regler og laver hasarderede overhalinger. Vi bliver trætte af at være ekstra opmærksomme hele tiden.

Vi finder endelig frem til dagens campingplads, Lesny Dwór ILOWIEC, langt ude i den polske natur. Et lille hyggeligt sted, ved en mølledam hvor der også kan fiskes. Det er en kro med værelser som også har lidt plads til nogle få campingenheder. Der er åben, men heller ikke meget mere.... wc'erne er iskolde og ingen af os vil forsøge med et bad. Men omgivelserne er skønne, med grønspætten der sidder og griner af os, uden at vi kan få øje på den. Et rødstjert par hopper rundt i græsset og stærene går og samler orm. Det eneste der kan forstyrre idyllen er jetjagere der tilsyneladende er i gang med en øvelse.

Vejret er rigtigt fint, og vi kan sidde ude med kaffen og snakke lidt om dagen, trafikken og naturen.

Erik og Bent tage endnu en omgang med vores nye GPS, for at Erik kan lære hvad den kan og hvordan den virker. Imens snakker Jutta og Anette, lidt :-)

....  Sent kommer der nye gæster til kroen, 5 mand i en Røde-kors bil.... de larmer meget.... inden der bliver nattero.


En typisk landevej, svært at skelne skygger fra huller og buler.

 

http://dk.fotoalbum.eu/tracz/a609866/5


Rute kort - 2. del:
http://dk.fotoalbum.eu/tracz/a612738/000000034. dag

Tirsdag d. 19. April


Efter en god og kølig nat med kun 2,3°C får vi en flot og dejlig morgen.

Vi betaler 20 zl pr person, altså 40 zl pr vogn (ca.75-80 kr) – inkl. el. uden andet...

Inden vi forlader krostuen skal der lige tages et par billeder af interiøret, bl.a. en gammel tlf. central... en ørn, vildsvin hoveder og unikke og rustikke møbler.

Vi fortsætter turen, målet for dagen er at nå til MALBORK, hvor vi regner med at bliver et par dage.

Dagens kørsel er overvejende på meget dårlige veje, med meget trafik, mange huller, buler og sporriller, og det tager da også hele dagen for at køre de 213 km. Undervejs holdt vi en times middagspause.

Vi ankommer til Malbork, og campingpladsen der ligger tæt ved Ridderborgen, af samme navn som byen. Hotel Parkowy Camping nr. 197 http://www.osirmalbork.pl/ De kalder den en 4stjernet, men det er nok de mest luftige badeforhold vi længe har set, kun egnet til højsommer brug. Da solen gik ned faldt temperaturen brat.... kl. 22 er den 4,8°C så det bliver helt sikkert en kold nat.


Dagens max temperatur har været 19,2°C

Kørt 213 km.


Mange boligblokke er blevet maler i friske farver, og mange er direkte dekoreret.... en idé til danske byplanlæggere og arkitekter.

 

Korsridderborgen  -  Malbork

Billeder:
http://dk.fotoalbum.eu/tracz/a609866/65. dag

Onsdag d. 20. April


Vi har sovet godt, men det har været meget koldt, helt ned til 1,3°C.... det er lidt lige som om vores centralvarme ikke varmer optimalt, så vi må have lidt ekstra over os. Dagen starter stille, vi skal nemlig ingen steder i dag, bortset fra at vi skal se byens store seværdighed: Korsridderborgen MALBORK. Borgen blev grundlagt i 1274 og hed dengang, og i 150 år, Marienburg. Borgen var Korsridderordenens hovedsæde og det største bygningsværk i middelalderen, med et areal på hele 21 ha. Malbork ligger ved floden NUGAT.

Højborgen er den ældste del og stærkt befæstet med tykke mure, voldgrave og vindebro. Her levede dybt religiøse korsriddere. I det inderste boede der ca. 40-50 brødrer og præster samt et antal tjenere. Hele borgen har huset omkring 4000 mennesker og omkring 400 heste.


Det er ikke muligt for mig at beskrive borgen og den samlede oplevelse, men det er et helt fantastisk sted, som I selv skal opleve. Men man får mest ud af rundturen, hvis man har lidt baggrundsvidden om stedet og den tids historie. Sæt mindst en hel dag af til besøget, for borgen er virkelig stor.


Meget meget trætte, slæber vi os hjem til campingpladsen. Solen har skinnet fra en skyfri himmel hele dagen, og det er stadig dejligt varmt da vi kommer hjem. Vi overvinder de kolde, luftige baderum og tager et varmt bad, efter først at have lukket mindst 100 l koldt vand ud af håndbruseren....

Vores rejsefæller byder på varme pandekager og det er lige det der sætter prikken over i'et. En lækker afslutning på en spændende dag. Vi er alle meget trætte, så vi er blevet enige om en hviledag, i morgen.

Kørt 0 km.

Max temp. 18 °C


Kik over campingpladsen

 

Info:

www.zamek.malbork.pl/index.php?lang=en


Ridderborgen Malbork er Europas største borg. Byggeriet startede i 1274. 1309-1457 var Malbork hovedstad for den Tyske Orden. Efter ét af de største og mest blodige slag i middelalderen ved landsbyen Grunwald i 1410 indtog polske og litauiske styrker slottet. I Torun-traktaten fra 1466 blev Malbork overdraget til Polen. I 1772 blev Malbork atter taget fra Polen, denne gang af Prøjsen. Under Anden Verdenskrig var borgen lejr for 30.000 fanger. I 1945 erobrede russerne borgen fra tyskerne, og borgen blev næsten helt ødelagt. Den 1. januar 1961 startede genopbygningen, og Malbrok blev genindviet i 1997 og er i dag optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv.


Korsridderborgen Malbork.

 

6. dag

Torsdag d. 21. April


Vi ligger stille i dag, efter gårsdagens strabadser....

Det var nok en lidt lang og hård tur, her i begyndelsen af vores sæson.

Solen skinner og det er varmt i sol og læ. Hele formiddagen og hen over middag daser og snakker vi. Så kører vi hver for sig ind og handler, vi skal også have benzin på.... hjem og vaske op og vaske et par bluser.... og snakke og slappe af... Jeg har ondt i et knæ, så jeg skal ikke går så meget i dag.

Nat 4,5 °C
Dag 19 °C

Kørt 0 km. / Indkøb 8 km.


Lidt fra de inderste køkkenregioner.

 

http://dk.fotoalbum.eu/tracz/a6101187. dag

Fredag d. 22. April

Vi forlader Malbork og kører mod Elblag, men først skal vi afregne for 3 nætter og det foregår i hotellets reception. En lille pæn dame, i en nobel mørkeblå spinlon buksedragt, der arbejder efter princippet: ”Ordnung muss seign...? ”

Vi havde lidt sjov da vi blev skrevet ind, for damen havde ikke forstået at vi var 2 vogntog med 2 personer i hver, så vi måtte lige ind og gentage ”seancen”. Kurtaksten skulle betales med kontanter, overnatningerne kunne vi betale med Mastercard. Nu står vi og skal betale, og så går det helt store bogholderi i gang. Der står en computer og er tændt, og virker. Damen begynder med kurtaksten, hun skriver os omhyggeligt ind i et lille talonhæfte, og derefter ind i en kolonnebog, et nummer skrives ind i kolonnebogen og bag på kvitteringen, for betaling med Mastercard.....noget ligges i en skuffe og andet tastes ind... Det hele er meget omstændigt, og det tager så lang tid, at vi er lige ved at blive efterlyst af vore ægtefælder.

Langt om længe forlader vi Malbork, og har lidt bøvl med at komme ud fra sidevej, men en venlig lokal holder tilbage og hjælper os ud. Der er 2 brolæggere der har parkeret deres varevogn så vi intet kan se til venstre. Det var ikke smart.... men de fattede ikke at de spærrede vores udsyn.

Vi kører mod Elblag af en særdeles fin og ny vej. Ved afkørslen, lige ved bygrænsen er der vejarbejde og vores afkørsel er spærret helt af. Vi må altså ind gennem byen og vores GPS'er er ikke helt enige om ruten, så vi er rigtig glade for at Bent køre først og viser vej. At læse polske vejskilte er næsten værre end finske skilte.

Vejen er stor set fin hele vejen, og uden den vilde hektiske kørsel, som vi oplevede første dag i Polen. Naturen skifter karakter, fra fladt landsbrugsland til mere varieret og bakkede landskaber, med blandingsskov, moser, marker og store uopdyrkede græsnings områder. Vi ser endnu en stor bisonflok, langt ude i det fjerne. 


SE RIGTIGT GODT EFTER..... det er faktisk vildtlevende BISON'er.... i det nordlige Polen.

http://dk.fotoalbum.eu/tracz/a610118/2


Rute kort - 3. del:
http://dk.fotoalbum.eu/tracz/a612738/00000004 

INTERCAMP - PIENIEZNO  - for AC + CV

Vi har fundet en Autocamperplads (i den tysks ReiseMobil-BordAtlas bog) PL-14-520 Pieniezno. Vi er også velkomne med campingvogne. Pladsen er afprøvet og godkendt i 2006.

Det er en meget fin passet plads, åben og naturlig, med et vandløb gennem pladsen. Pladsejeren er meget imødekommen og taler tysk. Kommer med lidt brochure og vil gerne fortælle om seværdigheder i hele regionen.

Pladsen ligger i gåafstand til den lille by Pieniezno Vej 507, lidt nordøst for Elblag.PL-14-520 Pieniezno.

Grunden til at vi er kørt hertil er, at vi gerne vil se en landsby som er med i et storkeprojekt, som skal give storkene trykke levesteder og samtidig få flere turister til området. Landsbyen med de mange storke og storkereder hedder Zywkowo og ligger helt tæt på grænsen til den Russiske enklave Kaliningrad. Denne landsby bliver rejsens nordligste punkt.


En side om …... bl.a Hvid stork i Polen, økologisk landbrug, natur og bevaring af truede arter.... m.m.m.

http://www.future-on-wings.net/polen.htm 
http://dk.fotoalbum.eu/tracz/a610118/4

Storkebyen Zywkowo

Vejen til storke-landsbyen er noget af en prøvelse.... der er kun asfalt på 3/4 af vejen, som er så smal, at kun to små og smalle biler kan mødes på selve asfalten, ellers skal den ene have to hjul ud i det bare stykke, med grus og sten. Samtidig er kanten fra asfalten og ned til gruset meget høj, og vi bryder os absolut ikke om at tage kanten med høj fart. Men polakkerne tager turen uden tanke på hverken liv eller matriel. Langs de fleste små og mindre veje er der store gamle vejtræer, som danner en smuk ramme for vejforløbet, men de er ikke ufarlige, og især når vi kører med campingvogn skal vi være ekstra opmærksomme, selv om træerne er beskåret så også lastbilerne kan være der.


Vi finder vej til Storkebyen Zywkowo ved hjælp af Bents tyske GPS, for vores amerikanske vil ikke kendes ved byen. På vores forskellige papirkort står byen slet ikke på, og heller ikke i turist broucurene, som vi får på autocamperpladsen. Det er kun i Politikens håndbog ”Turen går til Polen” at storkebyen er nævnt. Ellers kender vi den fra internettet, hvor vi har læst om denne og et par andre storkebyer.

GPS 54 ° 22 '13,39 " N, 20 ° 35' 33,85"E
Postnummer: 11-220 Zywkowo. Polen.

Vi parkerer bilerne på en lille P-plads lige først i byen. På en bakke lige før går der en lille flok storke og søger efter mad, de toppes lidt og flakser op som et par gråspurve der ikke kan enes, men det virker noget mere voldsomt når det er fuldvoksne storke med et vingefang på ca. 1,70 meter.

Vi har set mange storke redder med storke i, langs vejene. Her i landsbyen har man med en ekstraordinær indsats fået både 3 og 4 storkeredder på tagene, i store træer, lygtepæle, og opsatte stativer. Et enkelt sted er der en vittig sjæl der har sat barnesengen op på husryggen, til en storkerede.


Storkeredder genbruges år efter år, og kan blive 8 meter høje og 1 ton tunge. Derfor er det også en stor belastning for gamle huse, at være værter for stokene. En NGO-bevægelse, til storkenes bevarelse og udbreddelse, har iværksat et renoverings projekt, hvor man støtter lokale med at sikre og understøtte tagene, så de kan tåle vægten af så mange tunge storkeredder.

Vi går rundt i landsbyen og fotograferer alle storkene, høre dem knebre med næbene på reden. og vi ser dem lette og lande. De er ikke bange og lader sig villigt forevige. Der er dog en enkel stork, der demonstrativt vender gumpen ud over kanten, lige i min retning..... så jeg går i en stor bue uden om pælen og redden. - Der sker ikke noget.


En lille, næsten nyt kapel, viser sig at være Græsk-ortodoks. Byens beboere er efterkommer af tvangs forflyttede ukrainere, som blev indkvarteret her, efter at de tysk-sindede blev bortvist ved 2. verdenskrigs afslutning og grænsedannelse. Efterkommere af ofre for ”Operation Vistula” - ”Operation Wisla”

Det er altså ukrainere med en grænsk-ortodoks tro, der har opført det lille fine kapel, med den smukke kuppel og det Græsk-ortodoks kors på toppen.

 

Historie

Før 1945 var området en del af Tyskland (Østpreussen ). Efter Anden Verdenskrig i stedet for tyske fordrevne indbyggere, erstattes af ukrainsk fordrevne fra operation ”Vistula” (Wisla) og i dag deres efterkommere bor i landsbyen.

http://sgp.undp.org/web/images/3061/zywkowo_village.html


Læs mere om: Tvangsbosættelser, efter 1947. Deportation, etnisk udrensning og overgreb på cevilbefokninger. Reultater af de aftaler stormagterne laver, på Jalta-konferencen, hvor de deler Polen og befolkninger mellem sig, efter Hitler-Tysklands fald.

En grusom del af historien, som vi i Danmark ikke kender så meget til.

http://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Vistula

Operation Vistula (Wisla) trækker tråde langt tilbag fra Polens 1000 årige historie og op til i dag. Galizien, hvor min farmor kom fra, var et af de lanområder hvor krig og skiftende herskere har stået på gennem flere hundrede år. Måske har min familie været blandt fordrevne... men i hvilken retning?

Alt om ”Operation Wisla” http://www.lemko.org/lih/olszansk.html

Brug evt. iGoogle til oversættelser af hele sider.

http://www.google.com/ig/adde?moduleurl=www.google.com/ig/modules/dictionary.xml
&hl=da&mkhp=1&source=em_tl

Det lille græsk ortodokse kapel er indviet i år 2000.

Da vi kommer tilbage til bilerne står der en ung kvinde og venter på betaling, hun siger 2 zl. pr. bil. Gad vide hvor længe hun har stået her?

Vi sidder os med vores medbragte kaffe, og ser storke lette og lande. De flyver ikke langt, men bare lige ud på de tilstødende marker, åer og vandhuller, og der er hurtigt gevinst.


Da vi er ved at forlade landsbyen opdager vi en stork som står nede i grøften. Den bliver stående selv om vi går meget tæt på, og vi fornemmer at noget er helt galt. Den knækker lidt sammen når den søger efter mad i brinken. Bent får øje på bonden som har P-pladsen, og køre tilbage for at sige det. Bonden kommer og prøver at få den til at flytte sig, men den vil kun et par meter ind på marken. Så kan vi se at den har gammelt størknet blod på fjerene. Bonden siger at han vil ringe til storkefolkene.  Vi hilser af og kører hjem til pladsen.

🤒

 

På vejen hjem, ganske kort før camping pladsen kommer der en idiot bagfra og overhaler i vild fart, med de 2 hjul ude i grus og sten så der rejser sig en kæmpe støvsky ind over 4-5 andre biler, men det værste er at bilerne også få en byge af sten hen af siden op på vindue, hjælm og lygter..... Det er virkelig surt og ærgeligt, og især for Bent og Jutta, der lige har kostet en masse penge på en delvis omlarkering. Den idiot der lavede den helt unødvendige og ulovlige overhaling skulle havde været op i en lygtepæl, under en storkeredde.... så de kunne overskide ham.  


Det var en meget lang udflugt og vi er trætte. Et par af os, måtte alligevel ud og blive rørt lidt, så vi gik ind i byen efter aftensmaden, mens den røde aftensol daler ned. Vi når lige at overvære lidt af fredags Gudstjenesten. Kirken er fuld og der står folk i den åbne dør. Lidt senere kommer alle folk ud, og vi overraskes over hvor mange der har været der inde. Mange folk skynder sig ned til de endnu åbne butikker for at handle lidt ind, inden de kører hjem og hygger sig. Kl. 20 lukker butikkerne og vi går også tilbage til campingvognen.


Max temp. 21,6°C

Kørt 91 km med cv, + udflugt 78 km uden CV


http://dk.fotoalbum.eu/tracz/a610118/3

8. dag

Lørdag d. 23. April


Vi har besluttet at tage en slappe-af-dag, så det eneste vi laver er at vi sammen går ind i byen og dasker lidt rundt. Jeg køber mig en stor dejlig taske i grønt skind for 77 zl. På vejen hjem køber vi is, firkantet vanilie is med pind, som vi kender det fra gamle dage, for 1 zl. pr. stk. altså lidt under 2 kr. for en stor is.


En stor blåsort tordensky er på vej mod os, og den har vist både vand, lyn og torden med sig. Vi når næsten helt hjem da regnen begynder, og lyn og torden buldre. Det drev hurtigt over igen og vejret var igen rimeligt lunt og tørt.


Jeg får lige et intensivt GPS-kursus af Bent, så nu tror jeg nok, at jeg forstår teknikken. Nu er jeg spændt på om jeg også dur til det i virkeligheden. Tilsyneladende har vores Garmin færre funktioner end Jutta og Bents Navigon.... - måske er den lettere at betjene.... når først det er lært.

Tilgengæld så har vi jo klaret os hele livet uden sådan en... så vi klarer os med den lidt endnu.

Vi har nu rundet den første uge af vores tur.


Dagens temperatur:

Nat 3,7°C

Dag 19,4 °C + et par tordenbyger

Kørt 0 km.


3. Polen Rundt - 2011. Ulveskansen, Wolfsschanze eller Wilczy Szaniec.

http://dk.fotoalbum.eu/tracz/a610166Se billederne fra Ulveskansen:
http://dk.fotoalbum.eu/tracz/a610166/2
Rute kort - 4. del:
http://dk.fotoalbum.eu/tracz/a612738/00000005


9. dag
Søndag d. 24. April
Nattemperatur 3,9°C


Sol, høj himmel og ingen skyer, Erik var ude og tage et morgenbillede. (inkl. en rød/grøn tysk AC)

Vi kører ad vej 507 fra Pieniezno til Orneta – Dobre Miasto, og vej 593 Jeziorany – Lutry – tæt ved Reszel og Ketrzyn.

Landskabet skifter karakter, mere kuperet og med mange søer. Mange fine udsigter og snoede veje. Holdepladser er der ikke mange af, men trafikken er meget afdæmpet. De fleste polakker sover vist ud oven på gårdagens festligheder. Vi har, først på dagen, næsten vejen for os selv.

Vi finder en plads til middagspausen, og vælger at fortsætte direkte til Ulveskansen, for at sondere området lidt. Vi fortsætter, gennem et område hvor der ligger mange Korsridderborge, som minder om tidligere tiders konflikter og forsvarskampe.Det trækker op med sorte skyer, og det begynner at regne.
- Forbi en seværdighed, vi ikke var forberedt på, så den kørte vi forbi. Saint Lipka, som er en meget smuk og stor katadral. Pilgrimskirke, kendt fra omkring 1400 tallet.

Se de smukke billeder på linket. (oversæt med google translate)
http://mazury.info.pl/atrakcje/swieta-lipka/

Saint Lipka - SANCTUARY

Nord Czestochowa

Saint Lipka - denne lille by kendt siden det femtende århundrede som stedet for utallige pilgrimsrejser, ligger i nærheden af søen Dejnowa Ketrzyn. Hvert år mere end 100tys. turister, der kommer til Masurien, er her besøge Shrine af Vor Frue . Med . på grund af de mange grupper af pilgrimme, er Lipka ofte kaldet "Czestochowa Nord."Ulveskansen/Wolfsschanze

På vejen ud til Ulveskansen ser vi inde i en have, at der står en Campingvogn næsten magen til vores, samme størrelse, men et par år ældre. Det er lidt sjovt, for det er jo en Finsk Solifer, og ved nærmere undersøgelse så viser det sig at der er svenske nummerplader på den. Hvilken historie ligger der mon bag den flytning????


Ulveskansen, Wolfsschanze eller Wilczy Szaniec, ligger ved Gierloz lidt øst for Ketrzyn.


Ulveskansen er den nordligste, og kun én, ud af i alt 10 super-sikrede ”Hovedkvarterer”, som Hitler flyttede rundt imellem.

Tyskerne sprængte selv de mere end 50 bunkere i anlæget i luften, da Den Røde Hær nærmede sig

i januar 1945.

Stedet, Wolfschanze, blev aldrig opdaget af de Allierede, før Den Røde Hær bogstavligt talt faldt over den.

Året inden, den 20. juli 1944, forsøgte Oberst Stauffenberg at lave et attentat på Hitler, som desværre miskykkedes, i lighed med andre attentatforsøg mod Adolf Hitler.Vi når ud til Ulveskansen, og betalingsanlæget ved indkørslen til Parkeringspladsen.

Det er gratis at se området, men det koster at parkere, og dobbelt op hvis man vil overnatte i campingvognen. Vi betaler 34 zl for bil + cv+ 2 pers.   (12 zl pr. person og 10 zl for en bus P-plads)


Ud over en bon fra kasseaparatet får vi intet, vi må altså ud og lede efter en brochure over området. Der er ganske vist et skilt, men vi prøver at finde noget trykt matriale. I Hotellets reception, i højre gavl, køber Bent og Anette en på polsk og betaler 7 zl. Samtidig køber Jutta og Erik en på tysk, ved en af de faste guider som viser en busfuld turister rundt, de betaler 12 zl.


I begyndelsen følger vi med på en rundvisning, på tysk og med tysk grundighed. Vi valgte dog at gå selv. Vi kender jo hele historien om Ulveskansen, men skal bare se lidt på selve stedet. Vi er ikke kørt efter denne seværdighed, men ser den når vi alligevel kører lige forbi.


Ved første øjekast er det hele bare en samling bunker-ruiner, overgroet af mos som skoven og naturen er ved at tage tilbage, og forsøger at slette sporene efter mennesker. Et bevis på, at naturen trods alt er stærkest, og vi mennesker kun er en parentes i klodens historie.

-Men ved andet øjekast kommer alle krigens grusomhedder ind på det indre øjes nethinde. Man skal kunne forestille sig det liv der har været, komandoråb og sammenklappede hæle, med gru og med rædsel, her midt i den mørke og fugtige skov, i et ugæstfrit sumpområde.


I dag er der kun ruinerne, fuglesang og flotte blå anemoner under de helt nyudsprungne træer. Der har ikke fundet krigshandlinger sted her, det er ikke en slagmark, en front, der har ikke været en udryddelses lejer og der har ikke været nød og elendighed. Top-Nazisterne har været omgivet af luksus og overflod af mad og drikke. Ulveskansen har nærmest være ”en feriekoloni”.

 

 

SE ALLE BILLEDERNE PÅ LINKET, OM ULVESKANSEN. Find det oppe over dagens afsnit.

 

At finde en Campingplads?

Efter rundturen drikker vi en hurtig kaffetår, og vil køre det sidste stykke til vores campingplads:

Elixir Hotelik Caravan Camping” nær Cizycko. Den som står på det polske campingplads kort, som vi købte i Malbork.

( ( PFCC + CCI) CCI= Internationalt campingpas. )


Pladser ligger fint ned mod en sø, men, men, men..... lågen er låst med en kæde og hængelås, og ud over vagthunden, så ser vi ingen mennesker.... og pladsen ser ikke ud som en åben plads. Pokkers også!


I Malbork mødte vi en dansk familie, Olsen fra Kalundborg, som havde bestilt plads på en ”Camping Seeblick” et godt stykke vej her fra, og vi overvejede, men der var langt og i en helt forkert retning. Så vi vil prøve lykken og se hvad vi ellers kan finde..... Vi er jo stadig tidlig på eftermiddagen, så det går nok. - Vi må ærligt indrømme, at Olsen var den klogeste, at tjekke åbne pladser ud hjemme fra, vi er nemlig lidt for tidligt ude til området. De fleste pladser åbner tidligst d. 1. maj.


Vi prøver at lede efter flere AC-pladser fra Bord-Atlas bogen.... ”lukket”, selv om der ifølge bogen skulle være åbent.

Dagen går på held og det begynder at blive mørkt. Vi er både trætte og lidt ”tyndhudede” efter hånden.


Vi kører vej 63 til Orzysz og vej 16 mod Elk. I Orzysz tanker vi brændstof, så vi ikke risikere at køre tør, også. Fortsætter mens solen går ned mod horisonten.

Prøver at køre efter endnu en AC-plads.... vores GPS'er viser hver sin vej da vi er ved målet, Bents passer med adressen men igen er der kun en vagthund hjemme. Vi husker lige at det er påskedag, og alle er samlet med familien, så vi må bare fortsætte.

Vi når bygrænsen til ELK, Jutta ser et P-skilt for TIR-lastbiler ved Benzin-tanken, så vi tager chancen. Bent er hurtig og går direkte ind på tanken og spørger om det er ok at vi holder her for natten. Det er det, så vi putter os ind i det fjernest hjørne, så der er god plads til evt. flere lastbiler.


Aftensmaden bliver ”overlevelses-mad” og så på hovedet i seng, flere af os med en dundrende hovedpine. Klokken er endnu kun ca. 20..... men det har været en meget hård dag, og lidt for spændende.


Kørt 230 km.

- Overnatning 0 kr.

En varm og fin dag, med lidt skyer hen under aften. Så natten er lun.


Efterskrift:

Vi ligger på en offentlig P-plads. To biler med glade unge kommer og holder lidt fra os, og de snakker og snaker, griner og snakker. Anette og Jutta snakker meget, men i sammenligning med disse unge, så er vi nærmest småsnakkende :-)

Det vare vel omkring 30-45 minutter, så kommer der en ældre mand gående, han siger noget til dem, de giver hånd og så bliver der stille og de køre her fra. Vi må sige, at det er velopdragne unge mennesker der viser ældre respekt, uden diskussion. Vi tror nemlig, at den gamle har fortalt de unge, at vi nok lå og gerne ville sove.... Så vi fik fred.

Serere, i nattens løb høre vi mange sirener og kan høre at der er påskefest i byen, med fyrværkeri og larm. Noget vi også kende fra de katolske land i Sydeuropa: Påske, Jomfru Maria og fyrværkeri.

- Vi forsøger at få lidt søvn. -


Et sener nyhedsklip – Fra Polennu.dk fortæller:

WARSZAWA: Påske-weekenden har været blodig og kostet 31 mennesker livet på de polske veje. Af: Jens Mørch 5:10 - 26 apr 2011

Siden fredag og frem til mandag formiddag havde påsken kostet 31 mennesker livet. Politiet har stoppet 1.400 spritbilister i påske-razziaen, og det er færre end sidste år.

299 ulykker

Der er sket 299 ulykker på de polske veje i perioden, hvor 31 mennesker er døde og 361 er kvæstet.

Marek Konkolewski fra politiet siger til polsk radio, at folk, der drikker bare en dråbe alkohol ikke bør sætte sig bag rattet i en bil. Han siger også, at passagererne har et ansvar for hvem der, og om de har fået noget at drikke.

- Hvis der sker en ulykke, er passagererne moralske ansvarlige for at tillade den berusede at køre.

Politiets kampagne sluttede mandag nat


 

Uønsket, men dog et holdested.

Rute kort - 5. del:
http://dk.fotoalbum.eu/tracz/a612738/0000000610. dag

Mandag d. 25. April

Nattemp. Lun ? (glemte at aflæse)


Søvn blev det så som så med, nogen sov bedre end andrer. Vejret er flot, solen skinner igen fra en skyfri himmel. Det har været en lun nat, men vi glemte i farten at læse den af.


Politiet har lavet en kontrolpost foran os, måske er det en tiltrængt sprit-kontrol de har gang i, lige fra tidlig morgen, hvor nogen tror de kan liste nattens brandert ubemærket hjem. Vi ser dog ingen der bliver anholdt.... eller må gå hjem....


Vi gør os færdige. Anette og Erik køber en kortbog på tanken, målestok 1:250.000, for 26,50 zl.

De to store Bisonokser som står ved indkørslen skal også lige fotograferes, så er vi klar til at fortsætte turen, mens vi alle fire håber på en kommende rolig nat, på en rigtig campingplads.


Området vi kører i virker rigere og pænere. Byer med pæne nyere boligblokke og nogle store og meget moderne kirker. Fine veje og pæn natur.

I byen Grajewo er der en af de moderne kæmpekirker, med en stor Madonna på toppen, meget markant og voldsom, efter vores smag.


Billeder:
http://dk.fotoalbum.eu/tracz/a610185


- Biebrza Nationalpark –

- Biebrzanskie Park Narodowy


Se evt. flere youtube videoer fra Nationalparken.
http://www.youtube.com/watch?v=oFDAWT5Cfm4


Vi når frem til Biebrzanskie Park Narodowy . - Biebrza Nationalpark – på vej 65 lige hvor vejen krydser floden Biebrza. Der er helt fyldt op på P-pladserne ved udkikstårnene, men det er jo også stadig påske og helligdag.


Ganske tæt ved floden, ved en lille café står der et skilt med camping. Pladsen ligger bag ved caféen og inde i selve Nationalparken. Vi finder en skøn naturcamping med, og i, naturen.

Pris: 70zl for 2 personer, bil og cv i 2 dage, alt inkl.


Kørt 57 km.

 


Camping "Bóbr" (Camping Bæver) Adresse: Osowiec-Twierdza 19-110Goniadz Woiwodschaft podlaskie Polen

 

Biebrza National Park


Biebrza National Park blev etableret på 1993/9/9 og er den største nationalpark i Polen. Det er beliggende i den nordlige del - østlige del af landet, i Podlaskie regionen. Parkområdet er 59.223 ha. Skovområder i parken besætte 15 547 ha, agerjord - 18.182 hektar, brakjord - den berømte Biebrza-sumpene, faktisk den mest værdifulde naturlige økosystemer - 25.494 ha. Biebrza National Park beskytter en stor og næsten uændret tørv dale med en unik mangfoldighed af plantearter, fugle og andre dyr og naturlige økosystemer.


Biebrza Valley er en meget vigtig rugende, fodring og rastesteder for vådområder fugle, så i 1995 har været en UNESCO-konvention RAMSARowskiej habitater som vådområder af international betydning, især som et levende miljø vådområde fugle.

Engelsk: http://www.biebrza.com/en/

Google oversæt, eller find et lille eng flag, for engelsk version.: http://www.biebrza.org.pl/
:-)
http://www.biebrza.com/en/
Ta' et kik på ”traditional kage bagning, show”. Den kage er af en ret specielle art. Vi fik ikke smagt den ”ægte” vare, men købte en fabriks kage. Den er lidt i stil med sandkage, men med en anden smag. (se billedet her under)

 

Ta' et kik på ”traditional kage bagning, show”. Billedet "lånt" fra: http://www.biebrza.com/en/

Camping og  - Biebrza Nationalpark - og 1. udflugt.

http://dk.fotoalbum.eu/tracz/a610185
 

http://dk.fotoalbum.eu/tracz/a610185/3


1. Udflugt.:


Vi, Erik og Anette, vil ud og se mest muligt af Nationalparken med det samme, og køre gennem den sydlige del af området.

- Vi må konstatere, at Biebrza Nationalpark er enorm stor. Det meste er sump og skov, med lidt enge og få marker. Der er Hoteller, B&B og vandrehjem. Vi ser et meget fint hotel der er ved at udvidde.

– ”Dwór Dobarz." Lad os kalde det for: ”Zarens Landevejs Kro” ;-)

Bygget af den russiska Zar i årene før 1900. - Bygget og tilbygges i traditionel Herregårds stil, fra egnen. Med et traditionelt tag af små Aspe-spåner, lagt i fint mønster. Meget dekorativt og flot.

Der ligge små landsbyer inde i nationalparken, vi besøger bl.a. Gugny med gamle træhuse. Vi ser mange steder med Logi , udlejning af ferie lejligheder og værelser o.l. Lidt svære at vide præcist, når vi ikke kan polsk.

Det bliver en lang tur rundt, med mange stop ved udsigttårne o.l. Storke er her rigtig mange af alle steder. Vi ser en elg på en eng inde i skoven og vi ser forskellige fugle og høre frøer alle steder.


Jutta og Bent kørte en anden tur og vi kunne så udveksle informationer og hvad der var at se, vejforhold og turenes længde. Jutta havde spottet et lille supermarked i den nærmeste lille by, så den vil vi besøge i morgen.


Efter aftensmaden går vi lige campingpladsen rundt, mens den store røde solskive forsvinder ned bag sumpens mørke vandspejl og giver os et par fine aftenbilleder.


Kørt på udflugt, uden CV 101 km.

Dagens højeste temperatur er 22,8°C


Et priseksempel på overnatning, på det meget fine, Zarens Hotel - ”Dwór Dobarz”
” Dobraz Manor House”, - her på kanten af Nationalparken.
http://www.dwordobarz.pl/
. Brug evt. iGoogle- til at oversætte.

Værelser på Dwór Dobarz.

2011 PRISER: Vi har 26 senge til rådighed. (kan det betale si at slæbe en campingvogn med ?)

Enkeltværelse - 110 PLN

Dobbeltværelse - 160 PLN

Triple værelse - 220 PLN
Fire personer værelse - 240 PLN - store familieværelser

En rigelig regionale morgenmad er inkluderet i prisen.
Alle priser er bruttopriser.


Witamy na stronie
Agroturystycznego Stowarzyszenia Puszcza Bialowieska

#

Velkommen
Landbrugsturisme Bialowieza Skovforening

http://www.agrokwatera.eu/pl_strona-glowna,32.html


http://www.biebrza.com/en/site/offer/accomodation/dobarz/dobarz _

accomodation-biebrza_eco-travel.htm

 

Biebrza Nationalpark - 2. udflugt.

http://dk.fotoalbum.eu/tracz/a610236
 

11. dag

Tirsdag d. 26. April

Nat tempetatur 6,7°C


Vi får en god nats søvn, kun forstyrret af tudende tog på jernbanen lidt væk, ellers er her kun naturens lyde. Vi bliver vækket af drosler, div. sangere og stærerne.

Der er ingen planer for dagen, så vi kan sove længe og daske rundt så meget, og så længe vi vil.


2. Udflugt.

Ved middagstid kører vi igen hver sin tur. Erik og jeg skal kun lidt rundt i det nære område. Vi skal besøge de udkikstårne, som var overbefolkede i går. En tur ud af de lange gangbroer, og se på bæverområderne, siv og rød kornel, som er meget smuk og markant her i de tidlige forår.


Rundt om i Nationalparken er der flere gamle festningsområder, rester fra både 1. og 2. verdenskrig. Bunkerne titter frem over alt, og her har der fundet kampe sted i både 1. og 2. verdenskrige.

I et af tårnene møder vi en ung polsk familiefar, som fortæller om naturen og alle de mange forsvarsstillinger der er her. Vi taler lidt om hvad der er at se her i området, det meste er nede i vandet, siger han. Vi undrer os over at der ikke er langt mere fugleliv i disse vådområder, lig nu i foråret.

Han er sydfra, og nyder den rene luft og naturen her, med sin familie. Han er historisk intereseret, og bliver meget tændt når han fortæller om forterne der ligger her i området. Det er ikke noget vi har stødt på i vores forberedelse., så vi lytte intenst. Det må vi hjem og søge lidt på.


Vi snakker lidt om vore slægter, og han anbefaler os at gå gennem Røde kors, for at lede efter min families efterkommere eller anden information. Har har selv mistet familie i 1940-45, som Røde kors har hjulpet med at lede efter. Vi takker, og der gives hånd, mens datteren trækker afsted med sin far, som vist har været savnet meget længe, henne på brædde-stien.


Vi kører lidt rundt, gennem flere små landsbyer, og husker på at i dag er det hverdag for polakkerne, det kan mærkes på trafikken. Der er igen kommet gang i de mange lastbiler, og der er færre biler på de små veje.


I Osowiec, byen vi bor ved, er en lille by med en stor kirke med 2 tårne. Vi finder den lille butik, som Jutta spottede i går, og jeg køber nogle småting som jeg mangler.


Indkøb:

1 l. mælk 2%,

6 kartofler,

1 brød,

2 l appelsin juice,

en pose pasta skruer,

og et brev svampesuppe.

I alt 10,50 zl.


Det var en stor oplevelse, at komme ind i et lille bitte lokalt ”super-marked”. Det at finde ud af at bede om det som ikke lige kan ses, det er sjovt. Det giver anledning til et par smil og lidt sjove forviklinger, men jeg kom da hjem med det jeg manglede, og de to polske damer grinede lige så meget som mig.


Hjemme på campingpladsen igen, er vi blevet budt på nystegte, sprøde og lækre vafler hos Jutta og Bent. Det er virkeligt lækket, og en dejlig afslutning på endnu en dejlig dag. Sol fra en blå og skyfri himmel, og sommertemperaturer her sidst i april mdr.


Kørt udflugt 35 km.

Dagens højeste temperatur 24,2°C

Twierdza Osowiec

Osowiec Fortress (kaldet polsk Verdun) - bestående af fire forter - er i sumpen – ved indsnævring af Biebrza Valley.
Det blev bygget mellem 1882 - 1915 år. En vigtig del af den russiske Zars forsvar mod vest.

Når det er blevet kaldt polsk Verdun, skal det ses i en sammenhæng med de solide og bastande borge og forsvarsværker vi ser i det østlige Frankrig, tilbage fra første Verdenskrig, 1916 er året som vi jkender begrebet fra: Intet nyt fra Vestfronten. Det var netop Verdun, der henvises til.

http://www.google.dk/#hl=da&biw=
1280&bih=601&rlz=1W1ADFA_da&sa=X&ei=
AmDWTa2BHMSYOqGjhLoH&ved=0CBkQBSgA&q=
Twierdza+Osowiec&spell=1&bav=on.2,or.r_gc.r_
pw.&fp=6788ae7da9574210


Bl.a. En flere Youtube videoer:
http://www.google.dk/#q=Twierdza+Osowiec&hl=
da&sa=X&biw=1280&bih=601&rlz=1W1ADFA
_da&prmd=ivns&source=univ&tbm=vid&tbo=u&ei=
c2HWTb7ZF4HsOe_SqJoH&ved=0CEcQqwQ&bav=
on.2,or.r_gc.r_pw.&fp=6788ae7da9574210

Mere om:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Twierdza_Osowiec


6. Polen Rundt 2011
- VEJEN og camping Bialowieza Nationalpark
http://dk.fotoalbum.eu/tracz/a610723


Rute kort - 6. del:
http://dk.fotoalbum.eu/tracz/a612738/00000007
12. dag

Onsdag d. 27. April

Nattemperatur 8,7°C


Endnu en skøn morgenstund, her midt ude i naturen. - Vi pakker sammen og fortsætter mod sydøst.


Den første lidt større by vi kommer til er Monki, her er der gang i gadehandlen fra små klapborde, trækasser og ligende. Vi ser det mens vi kører gennem byen. Der er lidt af hvert til salg, lige fra tøj og til levende høns i plastkasser. Så der er ikke noget med gammel mad eller papkyllinger her, nej nej - man går hen og køber helt frisk mad, som man selv slagter.

Nå, men vi holder os altså til det i køledisk og dybfrost, fra butikkerne :-)


Vi passerer nu gennem et rent landbrugsland, som er stort set fladt og lidt ensformigt.

De første Russisk ortodokse kirker begyndt at dukke op. De er flotte og farvestrålende, med deres helt specielle svulstige ”Løgkupler”, som er karakteristiske for netop de Ortodokse Kirke.


Dagens prøvelse og udfordring bliver, at passere rundt om Bialystok. Den største by i det nordøstlige Polen. http://polennu.dk/bialystok


Vi oplever igen mange vilde og hasarderede overhalinger, på de relativ smalle, hullede og skæve veje. Storby, og så oveni et stort vejarbejde, det var noget det tog på vores kræfter, og tømte os helt for energi. Puha, det var altså ikke sjovt, og den meget smukke kirke som byen har, den springer vi bare over, og ser nogle andre i stedet.


Syd på ad vej 19 til Zabludow, og herfra vej 685 til Hajnowka, og vej 689 ud over Puszcza Bialowieska til Biolowieza, helt tæt på grænsen til Hviderusland og Bialowieski Nationalpark.


Vi passerer gennem mange små og spændende landsbyer. Ved en ortodoks kirke, der er helt blå, møder vi en gammel mand med hest og vogn. Han fortæller mig noget....på polsk tror jeg, - men det kan også være russisk... eller måske ukrainsk... Jeg forstår ikke noget, men jeg tror jeg ved hvad han mener. - Jeg tror, at han gerne ville fotograferes på sin hestevogn og med kirken i baggrunden. Det blev han så, fra flere vinkler endda. Han er tilfreds, og jeg med. Jeg får et stort smil og et venligt nik, men han i adstadigt tempo fortsætter den vej han skal.


Vi stopper ved et Kauffland i Hajnówka, for at handle lidt ind, inden ”ødemarken”.... Det er en ret stor by, som vi ellers bare skal igennem. Vi opdager senere, at vi godt kan hande i Biolowieza, som hverken er lille eller ødemark, men faktisk en hel pæn lille by. 

- Bialowieski Nationalpark. -


Dagens mål er en campingplads, som vi har læst om på Anne Vibeke Isaksens tur gennem Polen. Nemlig: Camping ”U Michala”, Ulica Krzyze 11. 17-230 Bialowieza,

Vores GPS'er kan kun finde gadenummer nr. 2, men da vi er der, finder vi let frem til nr. 11, og til den rigtige indkørsel, med lidt hjælp fra nabokonen, der sidder på en skammel ved vejen..


Camping ”U Michala”

Alt er så fint, rent, pænt og velholdt. Der er helt nye toilethuse. I skrivende stund er der kun én ting at bemærke, og det er at for at få et varmt bad, skal man ikke åbne ret meget for vandet, så kan vandvarmeren ikke nå at følge med. - En speciel måde at spare på det varme vand på.


Camping koster 20 zl pr. person + 10 zl for El. i døgnet. = 50 zl pr. vogn. - det er lidt under 100 kr.

Det er en lille fin camping, i udkanten af den sidste by, inden Hviderusland. Rundt om i området går der 400 stor tunge Bisonokser og gnasker græs, mens jeg sidder her og skriver dagbog. Det er en lidt vild tanke. Måske får vi held til at se de store flotte dyr i morgen.


Efter vi er kommet på plads, går jeg lidt rundt og fotografere. Ved receptionen møder jeg Jutta der er ved at få nogle informationer af campingmutter. Vi køber hver et kort over nationalparken for 10zl.

Jutta har også lige nået at se, at der lige over for pladsen sidder en dame og laver træskærerarbejder.  Vi går lige over vejen,  for at se lidt nærmere på butikken.
Straks bliver vi budt indenfor. Det er et lille bitte rum, som både er værksted og butik, jeg vil tro ca. 6-8 m2.
Jeg forelsker mig straks i et par udskårne figurer af et par gammle mennesker, de ligner lige Erik og mig. Jeg må altså også have en af de fine Bison-okser, som jo høre stedet til. De ting jeg køber er lavet i Bævreasp og derfor meget, meget lette. Det er jo vigtigt for os, ikke at få overvægt, for turen er lang endnu, og måske finder jeg mere senere, som også må med hjem.

Lidt senere går vi alle fire en tur rundt i nabolaget, og får set en stor brandtomt, fra et tidligere meget flot hotel ved navn SOPLICOWO.

www.tvn24.pl/0,1654341,0,1,splonelo-soplicowo-beda-
dogaszac-dwa-dni,wiadomosc.html


Vi får også set den lille dagligvarebutik hvor vi, ifølge campingmutter, kan få alt vi behøver.

Vi taget nogle billeder af gamle og fine huse, og af de noget nyere, med bl.a. en meget ny, "fin" indkørsel.

Mens vi står og ser den alt for fine indkørsel, kommer der en turistbus forbi : Frederikshavn, Danmark - vi vinker til chaufføren og een mere, ellers er bussen tom. De fatter nok ikke meget af, hvorfor der står 4 gamle turister og vinker til dem.... ingen kan jo vide, at vi også er danskere.

Et vejskilt med advarsel om fritgående bison, og en tankstation med en "speciel butik" med udenlandske vare, bl.a. russiske vare.... På et bord ligger nogle tunge ”Arkiv-bøger” med den russiske avis ”Pravda”, i flere årgange. Der er Babuska-flasker med vodka og den gode Russisk Champange, med den sorte etikette som vi kender, - til ca. samme pris som hjemme. En butik med masser af nostalgi, og unge engelsktalende ejer er meget venlige.

Vi har haft endnu en varm sommerdag, hvor temperaturen har været oppe på 25,2°C


Kørt 140 km.

 

 

Jeg kan bedst lide billedet uden kirken... ;-)


http://dk.fotoalbum.eu/tracz/a611584

13. dag

Torsdag d. 28. April

Nat 5,8 °C


Det er udflugtsdag, så vi smørrer madpakker og tager kaffen med. Vi ved, at området med Nationalparker er enormt stort, og det bedste transportmiddel er cykler, for at komme ind i de områder hvor der er chance for at se nogle af dyrene gå frit omkring. Men vi vælger bare at se lidt af herlighederne, så vi kan få en fornemmelse af det hele.


Vi kører ud fra campingpladsen og til højre ud mod Grudki og endnu en camping i byen. Videre ud til grænsen og en helt enorm stor og overdimentioneret grænsebygning. Vi vender og kører tilbage, kører ud mod togstationen og restaurent ”Carska”.
Der holder et par flotte damplokomotiver og nogle vogne. Det er en smalsporet jernbane, som blev påbegyndt bygget i 1916, udbygget i '40ene og fungeret frem til 1996, hvor den overgik til turisttransport.
Brug evt. -igoogle-oversæt....
http://www.bialowieza-info.eu/pl/kolejka.php


Tilbage til byen og tage en runde for, at se hvad der er og hvor stor den egentlig er. Vi ser, at der er flere store flotte hoteller og møder endnu engang turistbussen fra Frederikshavn. Skoven ligger rundt om byen, så vi skal ikke køre ret meget før vi er midt inde i skoven og der er helt stille.


Vi stopper op ved et vejskilt, som vi ikke er sikker på hvordan vi skal tolke, men vejen indbyder ikke til at fortsætte. Vi stiller bilen og går lidt fremad i skoven, ser og høre fuglene som har meget travlt og synger dejligt. Vi finder frem til en lille mindeplads for krigens ofre i 1942. Men også gamle sten med russisk tekst og årstal fra 1900 – 1904.

Ved en nærmere undersøgelse af sagen, viser det sig, at der på stedet er henrettet 222 tilfældige og uskyldige mennesker.

Tilbage til 2011

Vi runder byen endnu engang. Spiser madpakken i et grønt hjørne, på en næsten tom P-plads. Går hen i turist-info og får priser og forklaringer på ture, museum og park. Vi synes ikke rigtig om noget af det vi høre..... tager det bare til efterretning
.


Følger nu vejen rundt om parken med de mange gamle træer, som er flyttet hertil da man for godt 100 år siden byggede et palads til den russiske Zar. Man havde ikke tid til at lade træer vokse op, så man flyttede simpelthen store træer andre steder fra, til parken. Klimaet er barskt her, med temperaturer der svinger mellem -38,7°C til + 34,5°C, har eksotiske træer strenge vilkår. Men der er stadig 80 forskellige arter tilbage, som kan ses på en spadseretur i Paladsparken.


Ude i det fjerneste hjørne, på turen uden om parken, kommer vi til en del store bygninger, som vist nok bl.a. huser grænsepoliti betjente. Tror også jeg så et skilt med Biologi og Universitet....


Endnu engang er vi tilbage i byen. Nu kører vi mod vest, ud og ser på nogle af småbyerne og landskabet mens vi håber, at møde en levende bison, eller se dem på lang afstand. Vi ser mange fugle, småfugle, rovfugle, storke og traner. - Gennem Pogorzlce, Teremiski, Budy. - Drejer mod syd, tæt forbi dyreparken til Zwierzymiec, krydser landevejen og kommer til Czerlonka.

Passere jernbanen og fortsætter af en meget sandet og ujævn vej til Czerlonka Leisa, hvor vejen slutter ved et par store huse, det ene meget nyt og flot. Selv om vi er for enden af en ”sandvej” meget langt fra noget bymæssigt, inde i nationalparken, så bemærker vi at det nye fine hus, har solceller monteret på taget. Det er med på den nyeste teknik. De har også en fin nyere bil holdende, så tro ikke at det er fattigt og usselt, selv om vejen her til er ét, nej 1000vis af gange, et hul i jorden.


Tilbage til landevejen, hvor vi ser et hult træ.
- Drejer ud af vejen til Miejsce Mocy, et såkaldt ”Plase of Power” - kendt fra forskellige steder i verden. Dette sted skulle have: ”En særlig Power, for at blive bedre til at samarbejde”.... Det er da noget man kan bruge i alle tider......
Måske en tro på en ”naturens ”guddommelige” kraft”. Undersøg evt. selv....
www.bialowieza-info.eu/pl/miejsce.php

www.encyclopedia-of-religion.org/places_of_power.html


På vejen møder vi vores rejsefæller, som kommer lige der ude fra.
- ”Ikke noget særligt at se”, siger Bent.... og det må vi sener indrømme, - ... det var der ikke....
Men vi fik gået endnu en lille tur, og det var dejligt, efter alt for mange timer i bilsædet.


Vi er tilbage på campingpladsen igen. - Senere hygger vi os i Skytternes vogn, med en smagsprøve på en stærk øl med en bison på etikette. Zubr hedder den og smager rigtig godt og ikke for bittert.


Kørt udflugt på 55 km.
Højeste dagstemperatur 21,3 °C

 

 

En særdeles velsmagende øl, med rund, blød og fyldig smag, uden bitterhed.

 


Teksten på mindepladen er ca:Henrettelsested der er helliget ved blodet. 222 indbyggere, fra Bialowieza og det omkringliggende område, der blev myrdet af nazisterne den 14. august og den 24. December 1942.

En del af hukommelsen.  Bialowieza 22. 07. 1964google-oversat:

Kirkegården for ofrene for nazisternes terror under Anden Verdenskrig.

Kirkegården er baseret på et areal på 0,56 ha. og ligger i skoven.

Jord kirkegård er indhegnet, gated indgang.

Det centrale punkt er et konkret obelisk, og siderne er arrangeret i en kollektiv grav.

På kirkegården ligger begravet uidentificerede ofre for nazisternes terror af polske og hviderussiske Bialowieza og omegn, myrdet den 14. august 1942 og 24 December 1942 om en mindeplade til minde indskriften: "Dette sted er helliget ved blod 222 beboere blev myrdet og det omkringliggende område Bialowieza af nazisterne den 14. august (20 henrettet) og 24. december 1942 "(200 henrettet)

 


Flere link om de mange ofre for nazisternes terror, i Bialowieza og omegn. Mindesteder og krigskirkegårde.

http://www.radaopwim.gov.pl/

http://groby.radaopwim.gov.pl/grob/7886/

http://www.encyklopedia.puszcza-bialowieska .

eu/index.php?dzial=haslo&id=500

http://www.tph-ka.webpark.pl/historia_h3.html

http://hajnowka.orangespace.pl/miejsca/

 


Også jødisk side:

Polsk side:

http://bialystok.jewish.org.pl/page5.html#BIALOWIEZA

på engelsk:

http://www.bialystok.jewish.org.pl/en/Google-oversat:


Bialowieza - Tilsyn Jagiellonian - grusgrave, gm. Bialowieza.

Den 9 August 1941. Nazisterne deporterede jøderne i Bialowieza, udvalgte 77 mænd og drenge i alderen 16 til 45 år og skød dem i grusgraven ved Jagiellonian Forest District.

Den 10 August 1941. En dag efter udvisningen af jøder fra Bialowieza, skød tyskerne seks mænd og drenge adskilt fra de fordrevne personer førte til ghettoen i Pruzanach. Én person overlevede.


Efter afviklingen af Pruzanach efteråret 1942. Jøder blev deporteret fra Bialowieza til Treblinka død lejren, hvor de omkom. Bialowieza befolkning i 550 mennesker af jødisk nationalitet. På grusgrav i 1941-1943 nazisterne gennemførte 486 polakker, hviderussere, russere. Jøder bragt til dette sted fra i nærheden af Bialowieza.

Indskriften på træ statue, der forestiller Eagle: ". På dette sted i 1941-1943 nazistiske nazisterne myrdede 486 LIV NCÓW
Bialowieza og omegn / del af hukommelsen"

Krigen blev pludselige meget nærværende, vi ved en del om de grusomhedder der er foregået, især i disse østpolske og ukrainske områder. 

Henrettelsested der er helliget ved blodet. 222 indbyggere, fra Bialowieza og det omkringliggende område, der blev myrdet af nazisterne den 14. august og den 24. December 1942. En del af hukommelsen. Bialowieza 22. 07. 1964

Zbiornik Siemianówka

Zbiornik Siemianówka

http://dk.fotoalbum.eu/tracz/a611706

14. dag

Fredag d. 29. April
Nat 5,8

Vi er tidligt oppe, smørrer madpakker, laver termokaffe og køre på en meget lang dagsudflugt, op til søen Zbiornik Siemianówka lige nord for Nationalparken. En kendt fuglesø, som rummer mange forskellige arter. (Google søens navn) Området er meget kendt og brugt af bl.a. ornitologer, lystfiskere, vandsports intereserede.

www.turystyczna.narewka.pl/strona ,

technical_solutions,283,1,255.html


Vores tur begynder med endnu engang at runde byen, og køre mod nordvest gennem Pogorzlce ud til en af de vigtige seværdigheder ”De Kongelige egetræer” Det er ca. 500 år gamle træer, og ikke kun ege, men også gran, ask og lind. Træerne, som ikke har noget med ”kongelige” at gøre, det er blot kæmpe store og majestætiske egetræer, og har derfor på et tidspunkt fået navne efter ”særligt mindeværdige personligheder”, med tilknytning til stedet.


Der er lavet handicapvenlige gang/køre broer rundt, så man kan kommer til at se alle træerne. Noget helt udsædvanlig som imponere mig meget er, at alle skiltene med beskrivelse af hvert enkelt af de 4-500 år gamle træer, også er skervet med punkt-skrift på en særligt undertavle.


Det er jo genialt tænk, hvem finder på at blinde ”ser” på gamle træer.... Jeg finder dette tiltag meget tiltalende, og blinde har ofte skærpet de øvrige sanser, og her er faktisk meget andet at komme efter end kun synet. Man kan godt forestille sig disse træer uden at se dem, blot beskrevet. Fuglene synger og skræpper op og ellers er der helt stille, ingen støj af nogen art. Samtidig er skoven fyldt af dejlige dufte fra urter, blomster, nyudsprungen løv og våd skovbund med mos og visne blade, fra sidste efterår.

- God skovtur til de blinde turister!

Hvor finder vi noget tilsvarende i Danmark?


Vi vælger at fortsætte ud af skovvejen, der er kun 12 km. Og en klar smutvej, frem for at skulle køre 3x så langt på asfalt. Turen blev uforglemmelig!

Det var som at gå en skovtur, siddende inde i bilen. Vejen var en skovvej og grus/sandvej, med meget store og mange huller i. Det tog små 2 timer at hoppe og zig-zagge os mellem, og ned gennem, hullerne.

- Men det var en virkelig skøn tur :-)


Endelig når vi frem til Narewka, drejer af efter et mærke med ”kikkert”, uden helt at vide hvad vi skal se. Vi falder tilfældigt over en forsømt jødisk gravplads. Det ser ud som om nogen er ved at ”genfinde” gravene, for nogle af stene har fået trukket skriften op med sort maling.... et stort projekt at tage fat på. Dette må være en gammel jødisk kiregård. - Med Holocaust i baghovedet, og visheden om historien om jøderne i Polen, forlader vi stille stedet, i skoven på bakken, i udkanten af Narewka.


Fortsætter til Olchówka, hvor vi lige før landsbyen bliver stoppet af en grænse-patrulje, i en lys Landrover med skrift på siden. En meget venlig ung mand, ca. 30 år, talende et meget pænt engelsk, ville gerne se vore pas og høre hvor vi var på vej hen. ”Han ville advare os om, at vi skulle holde os på god afstand af den hviderussiske grænse, for vi skulle vide, at deres betjente ikke var så flinke som de polske.” Det troede vi helt bestemt på, og vi skulle nok blive inden for EU's grænse, lovede vi.

Vi viste ham hvor vi skulle hen og hvor vi boede. Han blev meget overrasket over, at vi skulle hele den lange tur rundt, men da vi åbnede bagagerummet for at finde passene frem, kunne han se madpakker, termoflaske, klapmøblerne osv. Med et stort smil blev vi ønsket en god tur.


- Jeg ved godt at man ikke må fotografere sådan nogle grænsebetjente, selv om disse var ca. 5 km fra grænsen. Jeg prøvede forsigtigt, at spørge om jeg måtte tage et billede af dem og deres bil, men NEJ det måtte jeg ikke. Jeg prøvede flere gange og til sidst spurgte jeg hvad han ville gøre hvis jeg gjorde det alligevel? Ja, så var han nød til at beholde mig.... Vi charmede og pjattede og stemningen var lidt let, så jeg sagde at det var da ok, han var jo ung og en flot fyr, - men han spurgte ”hvad så med ham der”... og pegede på Erik. - Ja, ham ville jeg jo ikke af med, så jeg droppede billedet, beholdt min dejlige mand og sagde pænt farvel grænsebetjenten, og vi fortsatte op til søen.


Ved jernbanen i Bedziucha drejer vi mod øst ud til et fugletårn i søens østlige ende. Vi bliver modtaget af 3 lavtflyvende traner, men når desværre kun at se og ikke tage billeder. Vi går lidt rundt og ser hvad der er af fugle. Går op i udsigtstårnet. Egentlig er der ikke meget at komme efter her midt på dagen. Vi ved jo godt, at skal man se fugle så skal man stå meget tiligt op, eller blive hængende til solen er ved at gå ned.

Der er mange slags fugle, men ikke i store flokke. Vi spiser vores madpakker, nyder naturen og en stille stund, med flere store rovfugle svævende rundt i nærheden. Det er overraskende mange mennesker her ude, unge og børnefamilier. Dejligt at se, at de unge polakker er glade for deres natur og bruger den. Vi bemærker også, at alle er meget stille, ingen højtråbende, larmende eller på anden måde ”forstyrrende” adfærd, for dem der er kommer for naturens og stilhedens skyld. Selv børnene er bare glade, uden at ”skulle høres eller ses”.


Vi kører nu ud i den anden ende af søen. Igen passerer vi jernbanen i Bedziucha, hvor sporerene også går ud over søen og forsvinder ind i Hviderusland. Der er et virkelig stort baneterræn, med mange sidespor, læsse ramper o.l. og mange spor hen over vejen. Vi overraskers over størrelsen, og af mængden af godsvogne af forskellige typer. Der må foregå stor handel mellem landene og meget transport. Det er lidt svært at overskue fra vejen.

I den anden ende af søen, er der ikke nær så spændende. Området hedder Rudnia, lidt længere ude end Rybaki. Det er et meget stort fritidsområde, til camping, vandsport og anden sport, og selvfølgelig til hygge. Vi finder det ikke rigtig interessant for os.


Vi vender om og begynder tilbageturen. Ved en lille butik finder vi en holdeplads til en kaffetår. Mens vi sidder med kaffen, kommer den ene store lastbil efter den anden kørende langsomt over skinnerne, læsset med 3 nye ”Belarus” traktorer på hver lastbil. De kommer helt sikkert direkte fra Hviderusland med toget, hen over søen. Nu er de blevet læsset af toget og op på lastbilerne. Måske køres de til Hajnówka og derfra videre ud i Polen, til moderne og købestærke landmænd.


Vejret skifter og det begynder at regne. Vejen er dårlig og det er bare en lang ensformig vej hjem.

Vi har haft en skøn dag med mange gode oplevelser. Vejret har været ok, frem til og med at kaffen blev nydt.


Dette var en meget lang udflugt fra kl. 10 til 17


Kørt udflugt 107 km.

Dagens højeste temperatur 19,8 °Chttp://dk.fotoalbum.eu/tracz/a61190215. dag

Lørdag d. 30. April

Nattemperatur 5,5°C


Vi bliver vækket før kl. 6 af en mand inde på nabogrunden, der muligvis taler i mobiltelefon, men har glemt at det er en elektronisk forbindelse og ikke en konservesdåse og en snor... Han taler meget, meget højt i den ellers helt stille morgen, hvor kun fuglesang ”larmer” så smukt.


Tørvejr tidligt om morgenen, men det begynder tidligt at regne i store og stride mængder. Det er lidt koldt.

Jeg står op, nu jeg er blevet vækket, går i bad og ordner også en lille klatvask.

Regnen stilner af ved 10.30 tiden og vi beslutter os, sammen med Skytterne, at køre ud til Rezerwat Pokazowy Zubrów. Det er en lille præcentations dyrepark /en mini Zoo, med nogle af de dyr der lever i Nationalparken, men som er ret svære at få held til at se ude i naturen. Dyreparken har: Zubra/Bison, tre Zubronie (der er en krydsning mellem en bison og en ko), los, ulv, elg, vildsvin, hjorte og polske vildheste.


Vi køre ud til stedet, mødes af en P-vagt som gerne vil have 6zl for at parkere. I dag er det lørdag og her er voldsomt mange biler og mennesker. Det er svært at få plads til bilerne, men lykkes med lidt bøvl. Vi går mod indgangen, men skal lige nå at se alle de mange små boder med div. souviniers, ting og sager, godt og skidt mellem hinanden.

Erik køber sig, langt om længe en hat, som erstatning for stråhatten. En brun skindhat for kun 15 zl. Vi ser også manden fra vores genbos træskære butik, han sidder og skærer, og sælger de samme ting som i butikken, men lidt dyere end vi købte til.


Endelig når vi hen til billetlugen. Bent er hurtig og siger ”seniores”, og så koster entrén kun 3zl pr. person, mod normalt 6 zl. Det er jo faktisk en ganske rimelig pris. Vi begynder rundturen og kigger laaaangt efter dyr i de første indhegninger.

Der er ingen dyr at se, jo langt væk er der nogle grå heste, men vi skal gå den anden vej rundt. Måske har vi valgt et dårligt tidspunkt på dagen, for næsten alle dyrene sover middagssøvn. Losen ligger inde i et hult trærør, med bagen til os. Ulvene sover delvist, og vipper bare med et øre.


Nu kommer vi til indhegningen de store flotte bisoner, de er vågne. De er også til at se og til at fotografere. En stor han er vist lidt forfængelig, for han skal helt tæt på kamaraerne, han står og gnubber sig på rækværket så der ryster. Ind imellem er han lige ved at kommer rigeligt tæt på. Jeg hørte et udbrud lidt væk :-) Hvor er han altså et flot dyr, selv om vinterpelsen hænger i laser og den klør.

Her bliver vi hængende rigtig længe og der bliver skudt rigtig mange billeder. Vi har jo snakket om i flere dage, at vi kører ingen steder før vi har set en levende Zurb/Bison. Vi fik opfyldt ønsket, men de var hegnet forsvarligt inde.


Vi fortsætter rundt..... Zubronie'erne..... jeg ved ikke rigtig hvad jeg skal mene om det forsøg.... De ligger og sover ….. En lille elg, der ligger langt væk, med ryggen til os. I en anden indhegning er endnu en elg, lidt større den ligger også og sover lang væk. Så er der lidt små hjorte med lidt aktivitet i. Nu kommer vi til en indhegning hvor vi kan se at der nok skal være vildsvin, men kan ikke se nogen dyr.... JO, lige pludselig ser vi én, som viser sig at være tre, de ligner jorden og virkelig godt kamufleret. Længst væk ligger en so med ca. et dusin små nuttede, stribede og næsten nyfødte pattegrise. Ungerne ligger oven på moderen og dækker hende næsten helt. En af dem møver sig op, for at tilkæmpe sig en bedre plads, men det får en anden til at glide ned af soen. Den lille, som får en ruchetur, sover bare videre hvor den lander. De er altså vildt søde sådan nogle små gul og brunstribede vildsvin-pattegrise. De ligger inde i halvskygge under træer med let løv, som lige slippper lyset igennem... igen er dyrene godt kamufleret.


Enden på rundturen er nået, og vi nået vildhestene. Det er nogle utroligt smukke heste, med en lav og tæt bygning og en flot grå farver. Der er to små føl og de får nok den største opmærksomhed fra de mange besøgende. Det blive en positiv og god afslutning på en rundtur. Vi fik set nogle af de dyr, som vi ved lever i naturen rundt om os.

Vi går igen ud af porten og ”oser” endnu engang i boderne, inden vi tager bilen og kører ned i byen for at et fredeligt sted til kaffen.


Vi vil gerne se det naturhistoriske museum, og den anden dag holdt vi på en helt tom P-plads lige ved parkens indgang, så der kan vi lige køre ned og drikke kaffen, inden vi går på museum.

- Det bliver der ikke noget af! For det første, så er P-pladsen fyldt op, der er P-vagter så vi skal betale.... hvis der altså er en plads. Vi mister helt lysten til at komme ind på museet, for med alle de biler og busser udenfor, så bliver det svært at se noget indenfor. Man må ikke selv gå rundt, men kun i grupper med en guide. Museet er indrettet sådan at man bliver vist eet tableau ad gangen. Lys tændes og lys slukkes....

Vi kører i stedet hen på vores campingplads og drikker vores kaffe, og hygger lidt i den sidste eftermiddagssol.


Jeg er lidt overrasket over, at der herude kommer så mange mennesker, og især unge børnefamilier og teenagere for at se naturen og dyrene. Der er virkelig meget positivt.


Vi aftaler, at vi fortsætte rejsen i morgen, og går ned og afregner 50zl/dag pr. vogn. 4 dage = 200 zl.

- Campingmutter er tydeligt glad for de mange kontante penge. -


Der er kommet nye campister til, og der kommer flere i løbet af aftenen. Noget tyder på et endnu større ryk-ind. I morgen er det 1. maj og søndag

Kørt 9,8 km.

Dagens max temperatur 15,4 °C


ZUBRA ......BISON

10. Polen Rundt 2011
- Vejen til Lublin og camping..

http://dk.fotoalbum.eu/tracz/a612033Rute kort - 7. del:
http://dk.fotoalbum.eu/tracz/a612738/00000008


16. dag

Søndag d. 1. Maj
Nattemperatur 2,8 °C


Vi er alle tidligt klar.

Erik har startproblemer med bilen, han lader den stå lidt og så vil den.

Men det genere ”mekanikeren” at der er noget ved bilen der driller, den plejer at være meget stabil og trofast, har altid staret første gang i alle 23 år, så hvorfor driller den så ;-))


Afgang fra pladsen og Bialowieza, Byen, Reservatet og Nationalparken klokken er ca. 9.00. Jeg tager lige et billede af ”Skytterne” da de køre ud af den smalle indkørsel... Godt at det ikke er en 2,50 m bred vogn de har.


Ved en kirke er der nærmest trafikkaos. Der holder biler tæt parkeret i begge vejsider, og hver en ledig plet bliver hurtigt fyldt. Bilerne holder hulter til bulter over alt. Folk i deres pæne tøj haster mod kirken og kirkegården, medbringende plastposer med gravlys, store blomster dekorationer og buketter. Ved indgangen er der opsat boder hvor der sælges blomster og gravlys-lanterner, samt balloner og slik til børnene. Kort sagt, der er feststemning. Jeg har endnu ikke på dette tidspunkt opdaget hvad årsagen er, til alle disse kirkelige sammenkomster, messer, blomster, lys og feststemning, det vender jeg tilbage til senere......


Overalt hvor vi har kørt i de sidste dage, er gravene og kirkegårdene næsten overfyldte med blomster og gravlys. Det er meget farvestrålende. Også alle vejkrucifikserne er pyntet med blomster og kulørte bånd, til ære for Jomfru Maria og Jesus. Katolikker har en anden måde at bruge deres religion på, end vi er vant til i Danmarks stive og lidt triste folkekirke.Nu forlader vi de store skovområder.

Vej 66 ser fin ud. Vi passerer endnu en fin hvid kirke med et himmelblåt tag. Landskabet er forholdsvis fladt med marker, skiftende med lidt skove og mange landsbyer. Vi kører med retning mod Lublin og har en lang tur foran os.


Vi passerer endnu en kirke og kirkegård med meget stort sammenrend , og igen nærmest en trafikprop hvor vi bare må venter. Der flages på lygtepæle og fra offentlige bygninger. Det er godt nok 1. maj, men den her fest ligner ikke ”arbejdernes internationale kampdag”, men er en religiøs fest.... som jeg, som sagt, først senere finder årsagen til....


Vejret er tungt og trist. Blåsorte regnskyer dækker det halve af himmelen, og vi får mange byger i løber af dagen, nogle også med hagl i. Skovområderne skiftes ud med frugttræer i blomst og store marker med bærbuske. Vi er nu i et frugtbart områder, hvor der produkseres store mængder frugt og bær, som vi sikkert kan købe i butikkerne hjemme i Danmark. Det ser økologisk ud her i Polen, - anderleders end i de store plastik-drivhus områder, som vi har set i feks. Spanien...


Forholdene på vejene svinger meget. Vejbredden svinger og noget vej er hullet, ujævnt og stærkt bulet, andet er virkelig meget, meget dårligt. Pludselig er der så et stykke på 2- 5 km med en bred, ny og fin vej, jævn og med helt ny asfalt. Underlig måde at lave vej på....


En kort middagspause, hvor vi også tanker benzin. Landskabet, byer og huse ændrer karakter, og bliver større og pænere. Selv vejene er lidt bredere og en anelse bedre. Stadig regnbyger....


Vi når frem til Lublin.

Vore GPS'er viser igen i forskellige retninger. Tidligere har vores vist gennem centrum, mens Bents viser uden om. I dag er det omvendt.... Bent køre forrest, og vi tager en stor tur rundt og ser noget af Lublin centrum.

- Så er det jo klaret i samme ombæring....

Lublin er en meget stor by med store gamle bygninger, kirker og en stor park, hvorfra der kommer 1. maj musik fra store højtalere, mens fanerne blafre i vinden. Mennesker er der ikke mange af, men festen var måske også tidligere på dagen.


Vi finder endelig ud til Campingpladsen Graff-Marina, som skulle åbne i dag d. 1/5, - men det ser ikke ud som om de venter gæster foreløbig.


Porten er åben, men en seddel med et telefon nummer på døren fortæller, at vagten ikke er her nu. Græsset er ikke blevet klippet i år og meget, meget langt. Der er kun klippet græs ind til nogle hytter, som er udlejet.

Vi går rundt og leder efter el-stik, men finder ingen. Wc og baderum er uhumske og mere eller mindre ødelagte. Synd, at en ellers pæn og nyere bygning ikke bliver vedligeholdt og passet. Der er gammelt skidt over alt, fliser mangler og der erhuller, nogen er spatlet.... nej det er umugeligt at beskrive.


Vi kan ikke lige vende hvor vi holder, men lvi ister ud af en låge i den anden ende af pladsen, som kun er lukkket med en tynd kæde, som der er slået knude på. Der er måske et sted, hvor vi lige kan holde en pause.....
Ude på vejen drøfter vi situationen. Erik har en mega kanon hovedpine, og er helt færdig efter en lang dags kørsel på disse veje, med huller og buler, og den ene harsadrede overhaling efter den anden. Han kan ikke køre længere. - Jutta overvejer vist at fortsætte til næste plads, som er i Sandomierz. Mens vi leder efter et sted vi bare han holde en pause, regner Bent på afstanden.... og beslutter, at endnu 114 km er alt for langt, som tingene og vejene er. I ventetiden har Jutta set at der er el-stik i ”båsene” længst væk fra indgangen, helt ud til vejen og fritidsområdet.


Vi kører igen ind på campingpladsen og stiller op. Vi bliver holdende på den lille ”vej”, mens de andre dykker ned og putter sig, i det meget høje græs mellem de høje hække.

- Fra et nærliggende discotek tordner der høje og ensformige ”dunk-dunk” lyde ud fra højtalerne. Vi er naive og tror at det er hverdag i morgen, så de stopper nok tidligt, - vi bliver klogere......Meget klogere!!!!


God nat ! - Men ak! - Nej....... det blev det ikke....


De høje ”DUNK-DUNK-DUNK” lyde fra et musik anlæg i et nærliggende diskotek, lige bag ved campingpladsen har forsøgt at drive os ud af pladsen igen. Vi var jo nødt til at blive, trods den øredøvende ensformige larm, fra en bas-rytmeboks der køre i den samme rille hele aftenen og det meste af natten.

Jeg vælger at tage ørepropper i ørerne inden jeg ligger mig til at sove. Erik er på piller, for han har det virkeligt dårligt. Vi får sovet lidt. Jeg er oppe og tisse kl. 02.30 og piller ørepropperne ud, i den tro at festen er slut, men de kommer hurtigt i ørerne igen og jeg sover heldigvis videre. Erik er oppe kl.04 – og da var der blevet ro fra det højeste larm. Så festen varede mindst til kl. 03.00 – og det er ikke hverdag i morgen, som vi troede.


Kørt 249 km.

Højeste dagstemperatur 15,8 °C.

 
Handelsboder foran kirkegården

11. Polen Rundt 2011
Vejen fra Lublin til Sandomierz
- Byen og Camping...

http://dk.fotoalbum.eu/tracz/a612101Rute kort - 8. del:
http://dk.fotoalbum.eu/tracz/a612738/0000000917. dag

Mandag d. 2. Maj
Nattemperatur 5,8 °C


Natten blev overstået. En sov ikke, måske lidt. En sov på piller. Jeg sov med ørepropper i, og en sov bare fra det hele, af træthed. Toiletbygningen var låst i aftes og nat. Den er så åben igen her til morgen, men ved damerne er der ikke vand i vandhanerne, så håndvask efter toiletbesøg foregår i en fodvask nede ved gulvet, under den eneste hane med vand i.


Erik overrasker en dame der er ved at vaske sig, han undskylder og går ud og læser på dør-skiltet endnu engang, da han er overbevist om at det er for ”Herre” går han ind igen. - Jeg kan så fortælle ham, at der ikke er noget vand hos Damerne, så derfor har damen bare brugt herrenes vaskekummer. Vi skal ikke bruge noget andet, for her er virkeligt beskidt og ulækkert. Jeg opdagede, at det ”Franske” wc var helt rent og så aldeles ubrugt ud, så det brugte jeg... forestillede mig en dejlig skov, og fuglene sang jo i forvejen, og kunne høres i de luftige rum.

Tænk at en storby som Lublin, kan leve med så elendig en campingplads !


Vi bliver tidlig klar til at køre, og nu er der en mand der får travlt med at få låst kontoret op, så vi kan afregne. Han spørger om det er én nat, og vi siger hurtigt: Kun ½ nat. Han spørger om 1 car + 2 personer og om vi har brugt el. Vi svare ham, at vi kun vil betale for den ene vogn og 2 personer, for det er så ringe forhold, at det ikke kan koste mere, og så får han leveret alle klagepunkterne i en lang opremsning. Har accepteret den halve pris, længe inden vi er færdige med at remse op.

Vi betaler 50 zl totalt, og det er mere end rigeligt, men vi synes det er ok, selv om vi hellere ville nøjes med at betale for strøm.


Vi forlader pladsen og Lublin kl. ca. 9.30, vejret er overskyet og kun 9 °C. Et vejrskifte har afløst vore fine sommervejr.


Vejene er dårlige, ujævne og der er ret meget trafik, heldigvis næsten ingen lastbiler.


Lidt før Putankowice ser vi de første vinmarker. Husene i denne egn er pæne og velholdte, mange er meget store og flotte.


Vejret er nu diset og gråt.


Lige efter Kraznik er der et stykke rigtig fin ny vej, motortrafikvej. Vi skynder at glæde os over den fine vej, for erfaringen har lært os, at det hurtig er slut igen, og ganske rigtig.... kort efter er det igen almindelig

landevej, men dog med rimelig jævn belægning.... Men senere er det igen ujævn og hullet vej.


Det eneste rigtige positive, denne grå dag er at der nu er massevis af blomstrende frugttræer. Det er jo et fantastisk flot syn.

Vi ser et stort frugtlager ”REFAL” , det navn vil jeg nu holde øje med i de danske supermarkeder, det hele ser meget økologisk ud, for mælkebøtterne danner et smukt gult tæppe under frugttræer og bærbuske.

Wisla floden krydses, den er allerede her meget stor og mægtig. Bred og sandet glider den roligt mod nord, mod Warszawa, Gdánsk og Østersøen.


 

Sandomierz


Vi nærmer os dagens mål Sandomierz, og vejret lysner lidt.

Termometeret har nu rundet 13 °C.


Vi finder let campingpladsen ”BROWARNY” helt tæt ved vejen, med floden lidt væk og byen højt hævet over pladsen. På den anden side af vejen er der er meget stort marked. Desværre når det at lukke og rydde op, inden vi bliver stillet op og får spist lidt rugbrød.


Vi vælger i stedet at gå en tur op af alle trapperne, op i den smukke gamle by Sandomierz.

Der er feststemning i byen og mange mennesker. Helt utrolig mange små boder og huse, hvor der laves vafler og sælges is o.l.


Kirkerne har messer, næsten konstant, for de fejrer:

Helgenkåringen af Pave John Paul ll.

http://polennu.dk/halvanden-million-

tiljublede-tidligere-polsk-pave


http://polennu.dk/pave-john-paul-ii


- Det er jo Den gamle polske PAVE John Poul II, der er blevet helgenkåret i Rom d. 1. maj 2011, altså i går!

Derfor står hele den katolske kirke, menighederne og alt katolsk, helt på den anden ende.... Det bliver virkeligt fejret.


- Det er så også i dag, d. 2. maj: National flagdag.


På campingpladsen, er der mange da vi kommer, men folk bryder op og kører herfra, helt hen til ved 18-19 tiden.


Dagen slutter pænt, vi har faktisk haft en del solskin i eftermiddag, men kølig vind. Campingpladsen er meget fin, selv om den ligger tæt ved en ret trafikeret vej.


Kørt 115 km.

Højeste dagstemperatur 13,5 °C 

Info Helligdage:

Søndag d. 1. maj = Helgenkåring i Rom, af den polskfødte Pave Johan Paul ll.

Mandag d. 2. maj = Nationale flagdag.

Tirsdag d. 3. maj = Polsk grundlovsdag, Den første europæiske grundlov i i 1791.

 

 

Grundlovsdag i Polen i dag - den vigtigste nationale helligdag i Polen


WARSZAWA: Polen holder lukket og polakkerne holder fri i dag. Det er Grundlovsdag.

Af: Peter Malberg - Polennu.dk  7:27 - 03 maj 2011

I dag er det den vigtigste nationale helligdag i Polen, Grundlovsdag, og polakkerne holder fri.

3. maj 1791

Den polske grundlov blev underskrevet den 3. maj 1791. Forud var gået flere års debat, diskussioner og dramatiske forhandlinger i Sejmen.

Europas første

Det var Europas første nedskrevne grundlov, og nummer to i verden efter USA (1789). Forfatningen ændrede det politiske system i Polen og førte til oprettelsen af en moderne nation med demokrati og frie borgerrettigheder.

I går var det 2. maj, som er national flagdag, og som mange polakker har valgte at inddrage for at holde en kortere ferie.


12. Polen Rundt 2011 - Rozwadów, min farmors fødeby.
http://dk.fotoalbum.eu/tracz/a612179


 Rozwadów
- Francisca Tracz, min farmor's fødeby.

Dette er dagen, hvor jeg efter snart et års overvejelser og et halvt års planlægning, skal se området hvor min polske farmor, Franciska Tracz blev født og døbt.

- Og så alligevel ikke, for dagen er måske ikke den bedst valgte. Det er en stor national helligdag og kirkerne er stadig fyldte med folk der går til de næsten konstante messer, i anledningen af Helgenkåring af den tidliger pave.....


Det bliver en lang og hård dag, med meget ventetid.


Vi ser Rozwadow, de gamle huse som min farmor må have set, Madonna'en ved kirken som hun måske har sagt farvel til, bedt til om en god rejse, godt helbred, godt arbejde. Måske har hun også bedt om en god mand og måske også børn. Det ved vi ikke, men det var det rejsen førte med sig, da hun formodenligt i det tidlige forår 1914, forlader hjemmet endnu engang for at rejse vest på. Dette år går rejsen til Danmark, for at arbejde.


Den første Verdenskrig bryder ud i sommeren 1914, og de mange polske løsarbejdere, der er spredt rundt om i hele Europa, bliver fanget af krigen og kan ikke rejse hjem. Mange bliver senere på året samlet i lejre, og nogen bliver igen fordelt til arbejdspladser hvor de kan bruge et par billige hænder.


Jeg har endnu ikke fundet nok frem om farmor, til at jeg tør berette hendes historie. Men jeg ved, at hun den sommer var ansat på Søbo Gods, i Jordløse sogn, på Fyn. Hun mødte en lille frisk gavtyv, med et godt øje til kvindekønnet, det var Marius Knudsen, som blev min farfar. Min far har fortalt mig, at han er avlet i hønsehuset på Søbo.... og det skal jo nok passe. Min far blev født d. 15. mats 1915 i min farfars hus på Trunderup Mark, Jordløse Sogn. Her moede de sammen med Farfars egne forældrer.


I dag er vi altså i Rozwadów, en forstad til industribyen Stalowa Wola, for at se byen, se kirken og se stationen. Jeg har lavet et par stykker papir om min farmors skæbne, en slags efterlysning af noget eller nogen der måske kender noget til familien. Jeg vil forsøge at komme af med papirene i kirkerne.

 

Denne Madonna, foran min farmors dåbskirke, er sat der i 1904, altså 10 år før Francisca rejste til Danmark. Tidsmæssigt, så kan hun havde stået og bedt til lige nettop denne Madonna.....før hun forlod sin familie. Vi ved det ikke...


 

Fordi messen i den store kirke, i røde mursten, bliver ved med at trække ud, kører vi ud til den anden kike, som viser sig at være et munke kloster – Kapucinermunkene. Her må vi også vente og vente.... på at messen bliver færdig og vi kan nå at få en eller anden person i tale.

Det lykkes og en anden person der kan lidt engelsk tilkaldes. Jeg får afleveret mit papir, med mit ubehjælpsomme engelsk. Men jeg håber, at nogen kan kan læse den google-oversatte polske tekst.


Munken studsede over navnet TRACZ, da jeg præcenterede mig, og han fattede interesse for kopierne af de håndskrevne breve. Han kunne fortælle os, at det ikke var i denne kirke min farmor var døbt, men i den stor røde kirke, som vi først besøgte.... Det var helt sikkert, kunne sige det ud fra noget han læste på min farmors dåbsattest. Så fik vi da en konkret oplysning og en viden og i hvilken kirke hun er døbt.


Vi tager en tur rundt på kirkegården, over for klosteret, for at lede efter navne på evt. familiemedlemmer. Vi finder nogle med samme efternavne, ikke kendte fornavne, - derfor er det jo langt fra sikkert, at det er noget familie.


Vi kører nu tilbage til den rigtige, farmors kirke, men vi kom forsent. Nu er alt lukket og låst. Surt, at vi end ikke kan komme ind og se kirken indvendigt. Jeg kan dog se gennem glasset i den indre dør.

Jeg går om til kirkekontoret ved siden af kirken og prøver alle ringeklokkerne en efter en, og til sidst kommer der en lille ældre dame og åbner døren. Hun kan kun få ord på engelsk, men hun kan læse det der står på min seddel på polsk. Hun viser også interesse for de håndskrevne breve, og lover at give det videre til præsten. Det var jo meningen, så det er fint nok at damen også fik set papirerne, hun skal nok bore lidt i det, er jeg sikker på.
Smugkig gennem glasset i døren, til kirkerummet i farmors kirke, hvor hun blev døbt i 1892

 

Jernbanestationen Stalowa Wola Rozwadów 3. maj 2011


 

Så er det den store Jernbanestation vi skal se, og fotografere. Det er måske her fra minfarmor Franciska, er rejst ud i verden, og aldrig vendt tilbage igen. En meget underlig og fascinerende tanke.


Vi kører lidt mere rundt, men får pludselig nok og må hjem og fordøje og hvile, for det har været en meget hård dag, for os alle fire.


Jeg gør mig ingen forhåbninger, om at noget vil dukke op, men nu har jeg gjort et forsøg. Dagen har været noget af et klimaks for mig, og jeg er spændt på om jeg kan sove i nat.


Dagens højeste temperatur 14,6 °C /

Aften med regn og rusk 6,1 °C kl. 19.

Kl. 22 slog regnen først om i slud og kort efter til sne.

Det er jo lidt vildt, mens frugttræerne blomstrer.


Kørt udflugt 68 km.
Anette foran farmors kirke o Rozwadów

 

19. dag

Onsdag d. 4. Maj – Danmarks Befrielses aften.

Nattemperatur 1,0 °C


I dag kørte vi en tur syd for Sandomierz til Tarnobrzeg, og lidt rundt i de små byer, for at indsnuse hverdagsstemningen. Vi fik set lidt mere af Wisla floden, og på hjemvejen handlede vi i en Lidl.


I løbet af turen så vi to trafikuheld, med meget matriel skade, men tilsyneladende ingen slemt tilskadekomne. Tilbage på pladsen med indkøbene. - Gik vi en tur hen over den gamle bro, over Wisla floden, med fin udsigt til byen på toppen. Det lykkes os også, efter lang tids venten, at finde et hul så vi kunne krydse vejen og gå af den helt nye bro tilbage, den er endnu ikke taget i brug.


Vi sad alle fire lidt ude i eftermiddagssolen og hygge-snakkede.

I morgen er der opbrud og afsked. Så kører vi igen hver sin vej, og det bliver underligt tomt. Vi kommer til at savne Skytternes behagelige selskab, deres store hjælpsomhed og gavmildhed.

Vi har i 19 dage nydt godt af Bents tekniske og elektroniske færdigheder, lånt udstyr og trukket på hans godhed på de særeste tidspunkter. Vi har også hele vejen nydt godt af Jyttas store hjerte, hendes lækre pandekager og nystegte vafler og overskud af for mange indkøbte æg og bananer, og ikke mindst glade smil, friske bemærkninger og altid masser af hjertevarme.

Selv når vi er taget på udflugt og det bliver styrtregn og vi er kørt fra 2 åbenstående tagluger, så sætter Bent liv og helbred på spil for at komme op og skubbe vores tagluger i, så vognen ikke sejler når vi vender hjem. De søde mennesker sender os ovenikøbet en sms, for at vi fortsat kan nyde turen, uden bekymring. Det er virkelig en heltegerning og så i styrtregn, og det enormt sødt gjort. Bare beklagelgt at sms'en ikke blev sendt til vores telefon nummer.

- Kære venner, vi er Jer evigt taknemmelige for, at I har været ”forældrer” for os i næsten 3 uger, for at holde os ud og for at følge med på disser helt håbløse, hullede og ujævne veje.

Tusinde TAK Jutta og Bent, for et godt og dejligt følgeskab og mange hyggelige og berigende dage.


Udflugt 78 km.

Højeste dagstemperatur 11,8 °C 

Første del af vores tur er slut....

- Men vi fortsætter alene mod bjergene!..... sikke vi græd.... - lige så tåren de trillede :-)

 

Rute kort - 9. del:
http://dk.fotoalbum.eu/tracz/a612738/00000010Fortsæt til:
Del 2. Polen Rundt – 2011
www.tracz.dk/18050961

Vi køre ned i det sydøstligste hjørne, ved Ukraines grænse. Fortsætter mod vest og kører ind i Slovakiet via Dukla-Passet. Finder en campingplads i ruiner og ser de smukke tinder på Høje Tatras bjerge i blødt morgenlys.

Har du lyst til mere, så følg med på 2. del af Polen Rundt 2011 .....


Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...

Karen Larsen | Svar 21.01.2014 17.25

Virkelig smuk beretning og også interessant. Jeg har også polske aner, idet mine oldeforældre kom fra Nienadowka i Kolbuszowa sogn(mener det staves sådan).

Irene Sørensen | Svar 17.01.2012 18.33

Tak for en dejlig og inspirerende beretning om jeres campingrejse i Polen. Min mand og jeg overvejer en tur til Polen til sommer. Så jeg har hentet gode ideer

Anette 17.01.2012 19.12

Du er altid velkommen Dejligt at nogen kan få gavn af siden og historierne. Spørg bare, ingen garenti for brugbart svar, men vi gør gerne forsøget. God tur.

Rasmus D Rytter | Svar 29.05.2011 13.07

En fantastisk rejsefortælling. Tak for den oplevelse!

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

14.01 | 19:47

Hej Kitt, tak for din besked. Husker navnet, ikke personligt. Jeg er meget interesseret både i billeder og fortællinger. mail: tracz@live.dk mvh Anette

...
14.01 | 16:25

hej Lonnie.Jeg har også kendt din far ,da jeg kom i familien et par år,hvor jeg blev forlovet med din onkel Poul .Hilsen Jytte

...
10.01 | 13:35

Hej
Min morfar må have arbejdet på Ravnild. Han hed Gunnar Steen. Vi har flere fade/keramikting. Kan sende billeder, hvis du er interesseret. Venlig hilsen Kitt

...
15.10 | 01:54

Hej
Jeg har et kæmpe fad i rød/hvid/grå glasur. Vanvittigt flot. Har aldrig set lign. på nettet. vil gerne sende dig foto, hvis det stadig er aktuelt. mvh E

...
Du kan lide denne side
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE