MYG - Bliv klogere på dem....

Hvad ved du om MYG?

Mange spørger om myg og myggemidler,
derfor har jeg samlet lidt information sammen,
som både kan fortælle om myggen og dens liv,
men også noget om stikkene og om,
hvordan man kan brgrænse ubehaget.

Der er udklip fra aviser og en norsk TV udsendelse.

Sakset fra: AVISEN.DK   - 16. april 2008 06:52 -  Journalist Per Thiemann


 

Verdens bedste myggespray er forbudt i Danmark

Danskerne kunne hver sommer undgå masser af myggestik med et supereffektivt middel. Midlet er ufarligt og findes i andre lande
 – alligevel er det forbudt i Danmark.

 

 

Stik, klask, kløe.

Myggene begynder lige straks at stikke løs på bare danske ben og arme. Og for mange danskere begynder en sommerlang længsel efter et effektivt middel mod de forbandede blodsugere. Men det middel findes faktisk allerede i stort set hele verden – bare ikke i Danmark, hvor myndighederne ikke har tilladt det. Navnet er D.E.E.T.

»Det er ikke spor farligt, og det er mere effektivt end noget andet,« siger professor Ib Bygbjerg, der ekspert i tropesygdomme ved Københavns Universitet.

D.E.E.T. er verdens mest effektive middel mod myg. Midler, som indeholder D.E.E.T., beskytter effektivt i over fem timer, mens alle konkurrerende midler kun beskytter i mellem halvanden time og 20 minutter. Det viser en stor international undersøgelse, som blev bragt i det højt ansete tidsskrift New England Journal of Medicin i 2002.

D.E.E.T. blev forbudt i Danmark i 90 erne. Til gengæld findes der masser af myggemidler med det effektive stof i vores nærmeste nabolande. De myggeplagede svenskeres favorit er myggebalsammen MyggA , som indeholder netop D.E.E.T.

»Det kan undre lidt, at man kan købe det i Sverige, som er kendt for at være mere forsigtig end Danmark,« siger professor Ib Bygbjerg.

»Paranoid producent«

I Miljøstyrelsen, som godkender myggemidler, har man umiddelbart intet imod D.E.E.T.

Når midlet ikke er godkendt, skyldes det, at producenten Max Medica ikke ville indsende alle de data, som styrelsen krævede.

Producenten havde nemlig ikke tiltro til, at de danske myndigheder kunne holde de fortrolige data hemmelige for andre eventuelle ansøgere, som kunne bruge dataene, forklarer dyrlæge Lea Tobiassen.

»Da de skulle fornye deres godkendelse i starten af 90 erne, var vi begyndt at kræve flere data om midlerne end tidligere, og dem ville de ikke udlevere. De var bange for, at konkurrenter ville få adgang til deres data. Vi synes, at de var paranoide, for selvfølgelig vil vi som ansvarlig myndighed ikke udlevere fortrolige data,« siger Lea Tobiassen.

Redningen for myggeplagede danskere er imidlertid på vej. Et EU-direktiv betyder, at data for myggemidler fremover primært godkendes på EU-plan og ikke længere i hvert medlemsland. Det vil betyde, at producenten inden for to et halvt år lettere kan få godkendt midlet i Danmark – uden at være bange for, at de oplysninger, de skal give om midlet, bliver mere udbredt.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Max Medica.

Se Norsk TV udsendelse om MYG
 
– Med bl.a. Journatist Unni Ødegård,
som bl.a.taler med Reidar Mehl, der er
myggeekspert og Insektforsker. Unni Ødegård lader sig stikke, for åben skærm. En een gang, men rigtig mange, mange gange mens hun afprøver forskellige midler, gamle som nye.

Udsendelse fra 2005


http://www1.nrk.no/nett-tv/klipp/110533
  Klik her

 

Ut i naturen: Myggen - sumpenes hersker

Med eget blod som åte tar journalist Unni Ødegård oss med på en reise til myggens rike, Finnmark. Hva er det myggen tiltrekkes av? Hvorfor er det myggår ett år, mens vi andre år får fred? Hva slags myggmidler virker egentlig? I dette programmet får vi på nært hold oppleve livet til denne lille skapningen som hver sommer driver oss mennesker til vanvidd.


Sakset fra DAvisen, Politiken 18.juli 2008 - af: f Kristine Korsgaard

Danske myg har det lettere end svenske

Danskere tager myggebalsam med hjem fra udlandet, men det må man ikke. Dog er der udsigt til flere lovlige midler på hylderne.

»Danske myggemidler duer ikke til noget. Vi tager altid et par flasker med hjem fra Sverige; det er meget mere effektivt«.

Sådan sagde en ven forleden. Og sådan lyder mange danskeres forklaring på, at de tager myggespray med hjem fra rejsen til Kenya eller ferien i Småland.

Men de færreste ved, at det er ulovligt at tage myggemidler med hjem fra udlandet, og at det kan give en bøde, hvis det bliver opdaget af det danske toldvæsen.

End ikke en åben tube myggebalsam eller et myggelys må man tage med hjem over grænsen, hvis det er købt i udlandet og derfor ikke er godkendt af den danske Miljøstyrelse.

Der er strenge regler i Danmark
I Danmark er der strenge regler om myggemidlernes påvirkning af miljø og sundhed, og alene af den grund løber man en risiko ved at tage noget med, der ikke er tjekket af myndighederne.

»Nogle indholdsstoffer i insektmidler har været mistænkt for at kunne fremkalde allergi, og andre kan muligvis påvirke centralnervesystemet«, fortæller Lea Tobiassen fra Miljøstyrelsen.

Hun understreger, at langtfra alle udenlandske myggemidler er skadelige.

»Vi har jo ikke testet de udenlandske produkter, så det eneste, vi kan sige med sikkerhed, er, at vi intet ved om dem. Forbrugerne har altså ingen garanti for noget«.

Forbud skyldes andre risici i udlandet
Da cremer og væsker til at afskrække myg reelt er en slags insektbekæmpelsesmidler, har de fleste lande regler om, at produkterne skal godkendes af landets myndigheder, før de må sælges.

En myggebalsam, der er godkendt af de lokale myndigheder i for eksempel Tyrkiet, kan måske være fin at bruge på stedet. Den skal bare ikke med hjem til Danmark.

»Man vurderer altid produktet i forhold til det land, det skal sælges i. I nogle afrikanske lande er myggeproblemet væsentlig større end i Danmark, og der kan være risiko for sygdomme som malaria, hvis man bliver stukket. Derfor vil man nok tillade nogle andre stoffer der, end det vil være rimeligt at gøre i Danmark«, forklarer Lea Tobiassen.

Spørg dig for
Det er dog stadig en god idé at undersøge sagerne lidt, hvis man står i udlandet og får brug for myggespray. Kriterierne for, at firmaerne kan få godkendt produkter, kan nemlig være anderledes og mindre strikse end herhjemme.

Seruminstituttet i København kan altid kontaktes for gode råd om, hvilket myggemiddel man bør købe, hvad enten man er i Egypten eller Canada.

I EU-lande lyder tommelfingerreglen, at lokalt godkendte myggemidler er i orden at bruge.

D.E.E.T. mangler godkendelse
Et stof, der altid bliver fremhævet, når danskere lovpriser myggemidler fra andre lande, er jungleolie eller D.E.E.T (diethyl-toluamid).

Stoffet er dokumenteret som en effektiv myggeafskrækker, der holder i mange timer, men på de danske hylder findes ingen godkendte produkter med D.E.E.T.

I 1990'erne udløb stoffets godkendelse herhjemme, fordi firmaet, der solgte myggemidler med D.E.E.T., ikke leverede den dokumentation, Miljøstyrelsen kræver.

Myndigheder mangler dokumentation
D.E.E.T. er altså ikke i sig selv et forbudt stof, men producenterne skal give myndighederne mulighed for at vurdere alle midlets effekter, før de får lov at markedsføre det. Og det har de ikke gjort, fortæller Lea Tobiassen fra Miljøstyrelsen.

»Ingen firmaer har endnu dokumenteret over for os, at en myggebalsam med D.E.E.T. ikke er farlig at bruge«, siger hun.

Svensk version må ikke sælges i Danmark
Virksomheden Max Medica sælger myggebalsam i Danmark og Sverige, blandt andre midlet MyggA. I Sverige kan myggeplagede forbrugere købe MyggA med D.E.E.T.

I Danmark hedder det MyggA Natural og sælges udelukkende i en version uden D.E.E.T.

Marie Sörensson, marketingchef i Max Medica, siger, at sikkerhedskravene i Danmark er for høje til, at firmaet kan få den mest effektive MyggA-udgave over Sundet.

»Vi kan simpelthen ikke skaffe alle de tal, Miljøstyrelsen kræver«, siger hun.

Fælles europæisk godkendelse er på vej
At myggeproblemet og markedet for myggemidler i Danmark er mindre end i Sverige, kan være en yderligere forklaring på, hvorfor ingen producenter endnu har besværet sig med at få et D.E.E.T.-produkt godkendt herhjemme.

Der er dog lys forude for danskere, som ikke tror på hjemlige myggemidler, men som tror nok på loven til at ville overholde den.

Et nyt EU-direktiv, som betyder, at data for myggemidler skal godkendes for det samlede EU og ikke længere i det enkelte medlemsland, er nemlig på vej.

Lea Tobiassen er ret overbevist om, at D.E.E.T. vil komme med på EU's positivliste.

»Jeg kan ikke forestille mig andet, end at det kan købes i Danmark om fem års tid«, siger hun.

MYG


Slik unngår du myggen 
(Sådan undgår du myggen)

Myggen lukter deg, den kjenner varmen din og den ser deg, fortel kjemiprofessor Svein Stølen.

 

Unngå å bli bitt (Undgå at blive bidt)

Kjemiprofessoren fortel at du må gjere livet ditt litt annleis om du vil unngå å bli bitt.

- Beveg deg lite, vask deg ofte, gå med lyse klede og ikkje et salt mat, for då produserer du mykje meir mjølkesyre.

 

Produser lite

For det er to ting myggen legg merke til ved deg.

- Den merkar CO2 som du pustar ut og den merkar mjølkesyre.

Og det er då du bør tenkje på kor mykje av dette du produserer.

 

Myggstift

Det fins ein del produkt som det er mogeleg å bruke for å unngå myggen.

- Dette er ein illeluktande stift som inneheld eit kjemisk stoff som er forkorta med DEET. Det blokkerar evna myggen har til å lukte deg. Då svirrar den rundt og sett seg ikkje ned og bit deg.

Men endå det ikkje akkurat luktar godt av myggstift så meinar kjemiprofessoren at ein har to val.

- Valet er å anten lukte litt eller bli bitt.
(Valget er, enten at lugte lidt eller blive bidt)

Og då er kanskje ikkje valet så vanskeleg... (og så er valget måske ikke så vanskeligt)

 

Gode råd mot myggen

Omgitt av store svermer av blodsugende, irriterende mygg? Her er noen gode tips for å unngå plageånden.

·         Jathushiga Bridget Rajah   Publisert 10.07.2008


Sol, sommer, latter og sang. Det er mye som er deilig med sommeren, men noen ting kunne man gjerne ha vært foruten. En av dem er myggen. Her har du noen tips for hvordan å unngå for mange kløende stikk.

 

Sju gode råd (7 gode råd)

 

Det er særlig tre faktorer som tiltrekker myggen: åndedrett, kroppslukt og fargen på klærne dine.


1.
Bruk lyse plagg. Favorittfargen til myggen er blå, men den kan ikke fordra hvitt.
Myggen liker ikke røyk. Derfor kan det hjelpe å brenne bål.

2. Forsøk å unngå for mye kroppslukt. Vask deg ofte, bruk rene klær og gni gjerne inn huden med blader av finnmarksspors eller vanlig pors som kan fjerne noe av kroppslukten.

3. Det er dokumentert at myggen tiltrekkes av fotsvette. Bruk sko som lar føttene få "puste", og forsøk å unngå fotsvette.

4. Myggen liker seg på vindstille steder. Kanskje du skulle vurdere å plassere deg et sted med vind?

5. Myggen liker ikke røyk. Tenn et myggspiral eller røkelse for åholde myggen unna.

6. Ulike urbefolkninger brukte brensel som de visste ville lage myggavvisende røyk. Prøv et urtriks og lag et lite bål av tørket kumøkk, tjuker, einer, (tørket) gress eller never.

7. Myggmiddel virker! Vær nøye når du smører deg med myggmiddel, særlig rundt halsen, hendene og andre steder myggen kan komme lett til.

Har du allikevel blitt bitt og ligger våken og kløende om natten?
Da får du ta turen innom apoteket og kjøpe deg Eurax, som virker klødempende.

(Vilmarksliv)

http://www.huntinglife.net/default.asp

Djungelolie 

Djungelolja er klassikeren, som effektivt beskytter
mod myg og andre stikkende insekter.
Indeholder 40 ml.

Produktbeschreibung

Anti-Mückenmilch Spray

Die Jaico Anti-Mückenmilch Produkte sind ein zuverlässiger Hautschutz gegen Mücken und andere stechende Insekten.
DEET (N, N-diethylmetatoluamide) ist der aktive Bestandteil in vielen Insekten abwehrenden Produkten.
Es wird gegen Mücken, Bremsen, Stechfliegen und Zecken eingesetzt.
Zum großflächigen Auftragen auf die unbedeckte Haut. Auch dünne Textilien, die von Mücken möglicherweise durchstochen werden, können eingesprüht werden.

Enthält 30 % DEET.
Wirksamkeit 
ca. 8-12 Stunden
Inhalt
75 ml
9,99 €

Fritz-Berger

http://www.fritz-berger.de/fbonline/__shop__/
product/fritzberger_katalog/AntiMueckenmilchSpray722720/detail.jsf

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...

Mette | Svar 06.07.2014 16.56

Vær lige varsom med st sige, at DEET ikke er skadeligt for mennesker: http://videnskab.dk/krop-sundhed/populaert-myggemiddel-forgifter-nervesystemet.

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

14.01 | 19:47

Hej Kitt, tak for din besked. Husker navnet, ikke personligt. Jeg er meget interesseret både i billeder og fortællinger. mail: tracz@live.dk mvh Anette

...
14.01 | 16:25

hej Lonnie.Jeg har også kendt din far ,da jeg kom i familien et par år,hvor jeg blev forlovet med din onkel Poul .Hilsen Jytte

...
10.01 | 13:35

Hej
Min morfar må have arbejdet på Ravnild. Han hed Gunnar Steen. Vi har flere fade/keramikting. Kan sende billeder, hvis du er interesseret. Venlig hilsen Kitt

...
15.10 | 01:54

Hej
Jeg har et kæmpe fad i rød/hvid/grå glasur. Vanvittigt flot. Har aldrig set lign. på nettet. vil gerne sende dig foto, hvis det stadig er aktuelt. mvh E

...
Du kan lide denne side
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE