Vores egne erfaringer m.m. (linkene er fjernet)
Jeg har prøvet at samle lidt informationer,
på nogle af de spørgsmål vi har fået:
Der findes flere forskellige ruter, og meget forskellige priser, for at komme fra Sverige via Åland til Finland.
- Man kan selv planlægge sin tur, alt efter temperament, tid og pengepung.
- Man I kan også kombinere de forskellige muligheder, da alle ture kan bestilles hver for sig.
- Man kan altså godt tage Eckerö Line til Åland, og vælge Viking Line eller Tallink Silja Line til f.eks. Helsingfors eller Åbo.
- Eller man kan prøve de små hyggelige skærgårdsøer og dito færger, videre til Finland.
- Man kan opleve at skulle bakke af eller på, på skærgårdsfærgerne.
ECKERÖ:
Hvis I skal af sted, fra Sverige, omkring Midsommer, så vær klar over, at I ikke er de eneste. Lige ved Midsommer er der meget trafik på visse afgange, måske helt fyldt!
Omkring weekenderne er der også pres på færgerne. Det afspejles i priserne, de afgange som bruges mest af de lokale som arbejder i Sverige og skal hjem, eller svenskere med sommerhus på Åland, der skal på weekend, dér koster en enkeltbillet med bil + cv 1000 se.kr.
- Men på andre afgange koster den samme billet kun 250 se.kr. Så det er en god idé i, at finde de billige, og mere afslappede ture.
- Hvis I er indstillet på at vente på plads, så behøver I ikke bestille plads, men vil I gerne med en bestemt afgang, så bestil plads 2-3 uger før, eller spørg dem hvordan. De taler forståeligt svensk. Bare sig at I er danske, og de skal tale langsomt.
(husk at afbestille igen, hvis I ikke vil sejle alligevel)
Ålandstrafikken, - som betjener Skærgården, består af mange små ruter, men der er et system med 4 overordnede ”LINIE”, samt alle kabelfærgerne.
Skærgården begynder, når man forlader ”Fasta Åland”
Tvärgående linjen =Snäckö–Långnäs
Södra linjen = Galtby–Långnäs
Föglölinjen = Svinö–Degerby
Norra linjen = Hummelvik–Torsholma
Osnäs–Åva
Jurmo–Åva
Asterholma–Torsholma
Kumlinge–Enklinge
Man betaler for billetten til den første færge, fra "fastlandet" = Fasta Åland, og ud i skærgården.
Når man er kommet ud i skærgården, kan man i princippet bevæge sig frit og gratis rundt, mellem skærgårdens øer, hele sommeren. Det er bedst med cykler, for så kan man altid komme med færgen. Man kan også stille campingvognen og så lave udflugter til de små øer, evt. med en overnatning, der er rigtig mange muligheder. Vær lidt spontane!
Hvis I tager mindst 3 dokumenterede overnatninger(husk at få og gem kvitteringer, de skal fremvises ved sidste færge, når I køber billet.) - så er den sidste del af rejsen gratis, I kommer altså gratis til Finland.
Dette prissystem er lavet for ålændingene selv, og for at få turisterne til at opholde sig og betale flest mulig penge PÅ ØERNE, for på den måde at hjælpe de små lokalsamfund til at fortsætte deres eksistens.
Så brug penge ude på øerne.
De øer som ligger tættest på Sverige, de er mest præget af Sverige, man taler svensk, mange vare i butikkerne kommer fra Sverige, altså vare som I kender. Jo længere mod Finland I kommer, jo mere finsk præget bliver øerne. Sproget, og ikke mindst varerne i de små butikker, ser man at vaner og traditioner er anderledes. Den lokale valuta er €, som Finland jo har. Men svenske kr. kan bruges på faste Åland mange steder.
I skal være klar over, at I kan komme ud for at der skal bakkes af eller på enkelte færger, og det er ikke noget bestemt mønster, men afhængigt af hvem der skal hvorhen, for nogle gange skal man lige ind et sted under vejs. Det er rigtigt hyggeligt, i et roligt tempo og I skal ikke være nervøse for det, for der er god tid, og ingen stress. Kniber det med at bakke, så kan man få hjælp, eller spænde vognen af (men så får man nok også en masse venlige smil). Ålændinge er nogle meget behagelige mennesker.
Vedr.: Booking
Vi har ikke selv prøvet at sejle fra Ålandsøerne i højsæsonen. Sidste gang var i 2007, da ankom vi d. 9. juni, og forlod Åland d. 24. juni.
Vi har hørt fra en lokal, at nogle afgange mellem øerne, kan være svære at få plads på, - selv for de lokale, i højsæsonen.
Så vælger I Skærgårds ruterne i højsæsonen, så skal I regne med at booke.
I skal helt sikkert booke på afgange til fastlandet, på det tidspunkt hvor I skal derfra igen, for at undgå ventetider.
I kan booke i forvejen, men I kan også gøre det på kontoret i Mariehamn.
I kan booke pr. tlf. til de små ture, og det kan ske lige ind til kort før afgang.
Men, - husk hvis I booker og ikke får brug for pladsen, SÅ RING OG AFBESTIL!
De skriver, at 3 bookninger uden at bruge dem, så blokeres man for bookning!
De taler svensk, men ha’ i forvejen dato, afgangs tidspunkt og navnet på turen, til / fra, klar.
- Vist nok også bil + cv regn nr. (Bil = Fordon)
Der står på færges hjemmeside, at der kun kan bookes 3 campingvogntog pr. afgang. - Det er fordi der er en del lastbiltrafik, og anden lokal trafik, så det er en elastik de er nød til, for øernes skyld. Mange afgange er helt tomme, så der fylder de bare op fra rækken. Når I booker, så spørg hvornår der er bedst plads. De kan rigtig godt lide fleksible turister.
(Vær forberedt på ændringer, forsinkelser og evt. aflysninger)
Citat:visitaland.com – 5
Ålands landskapsregering
reserverar sig för eventuella
felaktigheter som kan förekomma
i turlistan och förbehåller sig även
rätten till ändringar. Vid svåra
väderleksförhållanden, tekniska fel
på färjorna eller andra särskilda
omständigheter kan avvikelser i
tidtabellerna ske eller turer inställas.
Sjuktransporter bryter alltid
ordinarie turlista.
Men først og fremmest, så nyd øerne.
I kan køre lange ture, uden de mange km. Har I cykler med er det fint, men der køre også lokal busser, dem har jeg ikke styr på…. og ikke prøvet.
Camping:
Campingpladserne er meget forskellige, og vi går ikke så meget op i forholdene, men mere i beliggenhed og ro. Smag og behag er forskelligt. Men den største, Grönna Uddens Camping, som ligger i Mariehamn, er en dyr og urolig plads. En rigtig by plads. Åland er toldfri zone, og der kommer rigtig mange unge svenskere på sprit tur, med færgen. Mange små telte, hvor de unge skal på bytur, druk og der kan godt være en del larm på pladsen.
Ved Eckerö lå vi på Alebo Camping, den var ok for os. Vi havde en nattergal i naboens have, der underholdt os det meste af døgnet, - til samme lave pris. ;-)
Lidt om campingpladser
Puttes Camping - ligger ligemidt i de historiske ruiner af det kæmpe store fæstningsanlæg: Bomarsunds fästningar.
Ad en lille GÅ vej, lige før campingpladsen kan man gå op til et af tårnene, herfra er der den mest fantastiske udsigt, som det ellers er lidt svært at få, på de lave øer.
Færgetrafikken til og fra Åland:
Meget af trafikken på disse ruter, er baseret på ”Sprit- og selskabsture”.
Find masser af tilbud om meget billige ture, med dans og underholdning, til forskellige destinationer. Det er mest rene PERSON ture, så er skibet lastet med fragt, og festglade mennesker fylder de ellers tomme restauranter.
Men det er IKKE billigt at sejle med Campingvogn…..
I kan ringe til Viking Line og få et tilbud.
Viking Line:
Fra Stockholm – Mariehamn, Åland – Finland
Viking Line är marknadsledande inom Östersjön där huvudmarknaderna är Sverige, Finland, Åland och Baltikum.
Kapellskär–Åland:
Vår snabbaste resväg till Åland. Två avgångar till Mariehamn per dag. Trådlöst internet finns i caféerna. Underhållning sju dagar i veckan.