Jyllands hjerte, forårstur 2010

 

Forårstur 2010
Bryrup - Arnborg


”Camping drejer sig om de indtryk vi får, - ikke de indtryk vi giver”


At tage på camping, er for os at tage på tur. - At tage ud på en udflugt, der rækker over flere dage. Hvor der ingen faste planer er, og hvor vi aldrig ved hvor vi ender.


Denne tur er en forårstur, hvor naturen endnu ikke er klædt på i sit smukkeste skrud. Vi kan stadig se nøgne træer, og nogle træer med enkelte blade. Vi kan se skovbunden, som lige nu står hvid af sarte hvide anemoner.

Birketræer, med små bitte lysegrønne fine blade, så lette og luftige er de endnu, at de knap kaster skygger.

Lærketræer, som netop har fået et grønt skær over sig, og viser sine små grønne totter frem, mellem sidste års kogler.

Det er endnu kun ganske få bøgetræer, som har fået små lysende grønne, saftige , velsmagende og dunede blade. De laveste grene rækker deres arme ud over skovbunden, som et beskyttende tag. Mælkebøtterne strutter og stråler med deres smukke, glade gule hoveder, hvis de ellers kan få lov.


Dette er netop den aller, aller smukkeste årstid i Danmark!


Vi skal ud og opleve underet, at opleve foråret ”stå brud” i al sin glans og pragt. Vi glæder os, til at se naturens mangfoldighed og se det grønne udvikle sig fra dag til dag. Vi glæde os over alt det der er lever og gror, og alt som rører på sig, småt eller stort.


 

 

Hjemme har vi set skvalderkålen gro. Med et lille kendingsmærke på naboens plankeværk, har vi fulgt de grønne blade. Først fra de første skud trængte gennem den hårde og tørre jord, til spire blev til knopper, og hurtigt til blade.

Nu ser vi, at bladene dag for dag skjuler mere og mere af mærket på plankeværket. De saftige grønne blade danner det smukkeste grønne tæppe, og de får lov at blive stående, til alt bliver hvidt af sarte skærmblomster, så lette og fine som brudeslør.

Mange kalder det ukrudt, men for os er det natur og vi har givet naturen et frirum, i vores egen have. Vi deler glæden ved naturen med hele nabolagets små fugle, som andre steder mødes med den rene økologiske katastrofe. Fuglene ved hvor der er godt at leve, de synger som tak fra før solen står op, til efter den igen går ned.

- Vi glæder os, nyder koret af fuglestemmer, som er rigt og mangfoldigt.

 

Vi har på denne tur valgt at køre lidt rundt i den natur, vi mener er ”Danmarks smørhul”. Rundt i nogle af de mest kuperede landskaber i Jylland, nemlig søhøjlandet ved Bryrup, syd for Silkeborg, i Jyllands hjerte.


Hvor vi havner, eller hvor lang tid turen tager, ved vi endnu ikke, alt beror på tilfældigheder, vejret, lysten og bentøjet. Vi skal nemlig ud at gå, trave og vandre lige så meget som vi kan finde energi og lyst til. Intet andet sted vi kender, har så mange spændende steder, mærkede ruter og natur seværdigheder, samlet på et sted som netop her!


Vi vælger først hvad vi vil opleve, og derefter finder vi en campingplads.

Heldigvis er naturen stadig gratis at bruge!

 

Turen kan begynde. Første stop bliver i Bryrup. Vi har tidligere brugt Bryrup Camping meget, men for mange år siden, da børnene var små. Dengang var det en lille stille naturplads, uden ret meget andet end masser af natur, og pæne og rene forhold. Børnene elskede den plads, for der var så mange legesteder, til huler og andet hvor voksne ikke blandede sig, kun fantasien fik lov at råde.

Nu er pladsen blevet en fin ”friseret” plads, med skarpe ”skilninger”, stor flot legeplads, ny pool og så er pladsen blevet rasende dyr. Bryrup Aqua Camping**** er dyr så dyr, at vi KUN kommer her fordi pladsen er med i ACSI lavsæson rabat aftale.

Det vil sige, at det koster os to 15 € i døgnet, inkl. lidt strøm og et bad pr. dag, pr. person. De almindelige døgn-priser har vi slet ikke råd til.


Priseksempler: = (Bad = 2 min for 3 kr.)

ACSI lavsæson = 112,50 kr. (2 voksne + cv+ el+ bad.)

Alm. lavsæson = 225,00 kr. ( 2 voksne + cv, inkl. miljø + 10 amp. / Uden bad.

Mellem sæson = 265,00 kr. ( 2 voksne + cv, inkl. miljø + 10 amp. / Uden bad.)

Høj sæson = 305,00 kr. ( 2 voksne + cv, inkl. miljø + 10 amp. / Uden bad.)


Vi vælger plads nr. 242, på terrasse 3, øverst oppe og helt tæt op til skoven.

Her fra har vi en fantastisk udsigt op over de grønne bakker, helt over på den anden side af dalen, åen, Put&Take søen og Bryrup-Vrads Veteranjernbanen.


Komplet oversigt over alle Put&Take søer i Danmark
www.putandtake.info/oversigt/


 

Det går hurtigt med at stille op, for vi skal kun stille campingvognen, sætte 4 støtteben ned på træklodser, trinbræt og dørmåtte ud, strøm kabel tilsluttes, spildevandslungen tilsluttes og en pose over træktøjet, så er vi på plads, og klar til at sætte vand over til kaffen. Den første dag i campingvognen skal vi lige huske hvordan det hele fungere, huske at spare på vandet, strømmen, affaldet o.l.
Gode vaner, som desværre hurtigt bliver glemt, når vi igen er hjemme, men som vi af hensyn til både miljø og økonomi burde fortsætte.
Vi har valgt al elektronik fra, ingen TV og ingen PC, - jeg er gået på frivillig afvænning fra både computer og Facebook.

Vi har erfaret, at vi får en langt mere rolig og harmonisk tur, når alle de dagligdags stress påvirkninger bliver hjemme. Radioen glemmer vi at tænde for, efter den første dag.


Efter vi har nydt kaffen, med den flotte udsigt, og helt alene er på toppen at ”bjerget”, skal vi ud af pladsen og hen til udsigten ”Limpinden”, med udsigt over Bryrup Langsø og det fantastiske bakkelandskab.


Bryrup Langsø er et spændende sted, som kan deles op i flere ture. Vi går ud fra campingpladsen, langs søen til Karlsø, op på Grenen, rundturen og hjem igen.


Bryrup Langsø og Karlsø / Folder med kort.

Udgivet 1. jan. 2007

www.skovognatur.dk/NR/rdonlyres/

04C61B91-3023-450C-916C-3665532372D2

/31468/bryrup.pdf


www.skovognatur.dk/Udgivelser/Foldere

/Stier/Bryrup.htm


Fredningen

Området, der er på 124ha, blev fredet i 1985. Fredningen har til formål at sikre områdets geologiske, biologiske og landskabelige værdier samt give offentligheden adgang til området. De fredede arealer er, bortset fra de offentlige opholdsarealer, privatejede.


Beliggenhed

Bryrup Langsø er en langstrakt, forholdsvis lavvandet sø. Omkring halvdelen af søen har vanddybder, der er mindre end 5 m. Den største dybde i søen er 9 m. Hovedtilløbet af Nimdrup Bæk, og søen afleder vand til Salten Å via Kvindsø og Kulsø. Fra Salten Å strømmer vandet videre ud i Gudenåens hovedløb.


 

Vi går en dejlig tur, selv om det er køligt, så er det ok vejr. Lige tæt ved campingpladsen ligger både Kvindsø og Kulsø.

www.skovognatur.dk/NR/rdonlyres/2F06EE70-
0189
-44C3-982D-12A2FF02C9A1/0/Velling.pdf


Fra Vrads station, hvor veteranjernbanen Bryrup-Vrads køre, kan man gå for den primitive lejrplads og ud til Snabel Igelsø. Kaffen nydes i den gamle stationsbygning, eller ved bordene uden for, på en god dag.


www.vradsstation.dk/index.html


www.veteranbanen.dk/


 

På vejen hjem gennem skoven, hvor anemonerne står tæt, finder jeg også små fine brændenælder. Jeg går hjem og henter handsker og en pose, og tilbage i skoven, væk fra stierne hvor både to og firbenede kan finde på at lette ben. Så plukker jeg topskud, til at komme i grøntsagssuppen, skønt. De skal lige overhældes med kogende vand, - som smides væk. Det lugter godt nok fælt, men brændenælder smager skønt.

En rigtig vitaminbombe.


De næste dage går vi mange ture. Både lange og korte ture. Det bliver flere af dagene til både 3 og 4 ture, ialt ca. 10 km dagligt.
Vi får et par dage med regnvejr og kuling, men så læser vi en hel masse godt bøger, og hviler benene.

Vi har den bedste plads, for at se de flotte røde solnedgange, og vi nyder det.  Solsorten fortsætter med at synge, mens solen går ned og forsvinder i de rødmende dyner.

For nogen mennesker er camping og grill uadskilleligt, derfor kunne vi på regnvejrsdage i weekenden iagttage mænd der grillede i styrt regn, under en haveparsol.....og termometeret viser kun +5,2°C.

Hvor er vi glade for vores brugbare indendørs køkken, i campingvognen.


 


Søndag smører vi madpakker, og kører mod Vissing Kloster. Ved vestenden af Mossø ligger ”Klostermølle” Naturcenter, www.klostermoelle-naturcenter.dk/ herfra er der en fin tur til ”Sukkertoppen” www.dn.dk/Default.aspx?ID=6358


Men ak, vi har helt glemt ugedagen, det er søndag og det er ”Skovens dag”. Det betyder, at der er en masse mennesker og biler. Stor sucses for ”Skovens dag”, med en masse aktiviteter. Det er ikke lige noget for os, så vi køre i stedet ud til Salten Langsø, Salten og Løndal Skov. Her vi går flere dejlige ture, bl.a. op til Velling Kalv og Velling Gavl.

En fantastisk tur, og en flot udsigt fra Kalven.


Vellinge Skovene Bryrup:

www.skovognatur.dk/NR/rdonlyres/2F06EE70-0189-44C3-982D-12A2FF02C9A1/0/Velling.pdf


www.skovognatur.dk/Ud/Beskrivelser/Fjordlandet/
Silkeborg/Traeer_+fortaeller_+historier/Gamle_
B%C3%B8ge.htmVester Palsgaard Skovmuseum.
Et besøg værd, og så er det endda gratis.

www.palsgaardskovmuseum.dk/page.asp?contentsection=50&zcs=50


Nu har vi haft varme, så regn og varme igen. Nu kan vi rigtigt se, at grødevejret gør sin virkning, det bliver mere og mere grønt, for hver dag der går.
 

Den sidste dag fik en bitter smag. Først kom en af medarbejderne på campingpladsen forbi med giftsprøjten. Der blev godt nok kørt med en el-bil, miljøvenligt og uden larm og os. Til vores overraskelse var jobbet der skulle laves, at sprøjte med ? Gift. Der blev så sprøjtet rundt om alle lamper, el-standere og nummer pælene. Vores el-ledning fik også en omgang.

Erik kom derefter til at se meget grundigt efter, der var intet ”ukrudt” i græsset. Vi er rystet. Campingpladsen ligger i et sårbart naturområde, med næringsfattige søer tæt på pladsen. Campingpladsen er en økologisk katastrofe, der findes intet af naturværdi inde på camping arealerne. Vi er rystet, og skuffet!


 

Vi har haft nogle pragtfulde dage i Bryrup, men desværre får vores glæde et på slemme pletter, da vi skal afregne for opholdet.

Vi har brugt ACSI i udlandet, mere end 50-60 gange, og har stort set aldrig haft problemer med det.

Her i Danmark har campingpladserne åbenbart en ret fri opfattelse, af den aftale der er lavet med ACSI. Det er synd at der fuskes, det er skadeligt for en eller rigtig god og nem ordning.


Nå, men vi skal betale 15 € pr. nat. Indeholdt i den pris er: 2 personer + CV, samt strøm og et bad pr. dag. pr. person. En € regnes til ca. 7.44 kr.

Her ses en valuta omregner http://euro.net84.net/


Erik har regnet ud hvad han skal betale, og bliver overrasket over at prisen ikke stemmer. Han påtaler kursen, at den er forkert, men får så en forklaring om, at udlændinge der betaler i euro, de koster pladsen penge, når euro skal veksles, - derfor skal vi danske kunder betale en højere kurs ????

Det forstår vi ikke !

Hvis prisen er 15 €, så må den gælde alle, uanset nationalitet. Erik er rystet og går hjem. Her gennemgår vi bonen, og opdager så at der står 2x 100 kr. for lån af chipkort, de bliver modregnet med hver 82 kr. Det er betaling for badene...

Det er ikke korrekt ifølge aftalen med ACSI. Erik går igen op i receptionen og får 36 kr. tilbage. Euro kursen vil Fruen ikke snakke mere om.


- Vi betaler på den måde 120 kr., pr. overnatning, og ikke 112,50 kr. som er det normale, og som ca. svare til 15 €. 
- Campingpladsen har ingen ekstraomkostninger ved vores betaling, da vi betaler med danske kroner. De kan altså ikke pålægge os en højere kurs, eller el ekstra veksle gebyr, for vores betaling. - Forklaringen er da også, at de er dem der betaler med €,  der koster pladsen ekstra. Men hvorfor er det så OS, der skal betale ?

- Snydt ! -


- Vi har betalt 16 €, og ikke 15 € som tilbudet lyder på.

- Vi skal betale for, at campingpladsen veksler de euro, som de udenlandske turister betaler med ?????


Vi kommer ikke mere til Bryrup Aqua Camping !

 

Vi forlader Bryrup og fortsætter mod Vrads. Her holder vi middagspausen i det smukke landskab Vrads Sande, med bakker og højt til loftet.


Senere triller vi stille mod Harrild Heden. Vi har førhen været meget glade for, at komme på den dejlig fricamping. Vi holder ind for at kigge, og bliver som så mange gange før rigtig triste til mode.

Her var engang, gennem ca. 60-70 år, en friplads i naturen, for naturen.


Stedet blev bl.a. brugt af lystfiskere og andre folk med naturinteresser, til ophold og overnatning. Her var der ro og der blev holdt selvjustits. Ud over en gammel vandpost og et par skraldestativer, var her kun to gamle lokummer, som også blev passet af brugerne. For os var det ”Paradiset”, vi har været her med børnene når vi har været på gennemrejse, til og fra Frederikshavn og sommerferien i Norge.

www.skovognatur.dk/NR/rdonlyres/4CEE40CB-7B19- 4225-98E8 3999C308EFB8/0/14_Harrild_Hede.pdf


Igen oplever vi, at pladsen er tom, gabende tom og den bære ikke præg af at blive brugt til noget som helst. Hvor er det trist! Hvorfor skal stedet ligge dødt og ubrugt hen?

Hvorfor skulle Harrild Hede lukkes og lægges død?


 

Med lidt trist stemning fortsætter vi mod Fasterholt og videre til Arnborg og campingpladsen der heder ”Campingklubben Arnborg”.

Men først skal vi lige handle lidt dagligvare i Brugsen i Arnborg.


Hvor vi i Bryrup lå på en moderne, højteknologisk, firestjernet og dyr campingplads, - så er pladsen i Arnborg en foreningsdrevet plads efter de gamle og helt enkle principper.

En økologisk perle, lavteknologisk, stjernefri og pris rimelig campingplads. På denne plads er det totalt forbudt at bruge gift. Hvilket afspejler sig i et væld af små fine vilde blomster og planter, rigt fugleliv og der kan komme besøg af både hare, ræv, rådyr og kronhjorte.
 
- Altså fra den ene yderlighed, til den anden.


Campingklubben Arnborg kan findes på: www.f-camping.dk/23391204  Vi ankommer på campingpladsen, og bliver straks budt hjerteligt velkommen, af den fungerende lejerchef Tonny.

Der står altid et gult skilt ved den vogn, hvor man skal henvende sig ved ankomsten. Så finder vi sammen et sted hvor vi kan være. Vi føler os virkelig rigtig meget velkommen, og mødes med interesse for at høre lidt nyt fra de ”kørende” campister.  Sidste år var det Axel der hjalp os på plads.

Her er ikke så mange campister i dag, på torsdag er det helligdag, så kommer folk.
Vi trækker os op til hegnet i enden af pladsen, det er et dejligt stille sted, med morgensol. En sangdrossel holder til i hegnet og synger så dejligt for os, alle dagene.
Mens vi er her i Arnborg skal vi rundt til nogle steder vi kender, og så skal vi udforske lidt nyt. Det er jo et noget mere fladt landskab end det vi kommer fra.

Første udflugt bliver til Harrild Hede, åen og den gamle campingplads.

På Campingpladsen kommer der flere nye turister til. Den ene af dem er Jørn fra Aktive Campister. www.aktive-campister.dk/
Jørn kommer senere over og hilser på os. Han har så tit sagt ordene:  ”Vi mødes i sommerlandet”. Pludselig mødes vi her i Arnborg,  helt tilfældigt, det er sjovt!

Jørn har læst om Campingklubben Arnborg på : www.F-camping.dk

Det dejligt, at få sat ansigt på et menneske man har korresponderet med gennem.... laaaang tid! Det bliver da også til rigtig mange dejlige og hyggelige timers snak, udveksling af camping oplevelser, informationer og meget meget andet.

 

Vejret slår om, endnu en gang. Vi får igen regn og rusk, og noget tid bruges på at læse gode bøger. Her på pladsen findes der en rigtig god service. Der står nemlig bogkasser på båder herre og dame rummene, som man frit kan låne af. Jeg låner en, og lader også en af mine gamle, læste bøger ligge. Som turist må vi jo blive på pladsen, til bogen er læst ;-))


Ud over traveture i naturen, bruger vi også en dag på museumsbesøg. Vi kører til Herning for at besøge Malerne Carl-Henning Pedersen og Else Alfelts Museum.  www.chpeamuseum.dk/  (Klik på billedet.)
På Facebook: http://www.facebook.com/pages/Herning-Denmark/Carl-Henning-Pedersen-Else-Alfelts-Museum/91406881890

Der er lige nu en udstilling med begge kunstnere, hvor deres billeder holdes op mod hinanden, så man kan se og sammenligne deres billeder, fra samme tidsperiode.

Det bliver igen en dejlig oplevelse, og der er mange nye billeder og en del keramik, som vi ikke tidligere har set.


Vi får også en en anden helt speciel oplevelse med hjem. Erik møder nemlig en mand fra København. Det er Jørgen Madsen fra Fagforeningen, Metal afd. 14, mekanikerne. De har kendt hinanden fagligt, for ca. 35 år siden. Igen et pudsigt tilfælde, at vi der er fra Fyn, og dem der er fra København, præcis på samme tid mødes i Carl-Henning Pedersens Museum, her midt i Jylland. Nu sidder vi sammen i Prismesalen og ser en DVD om Malerens liv. Det er sjovt. Vi falder i snak, Erik spørger: Kender vi ikke hinanden? Jo! De kan godt genkende hinanden..... Det er utroligt, så lille verden er.

 


Efter nogle rigtig dejlige dage, med mange gode naturoplevelser og mange dejlige samtaler med en masse mennesker her på campingpladsen, så må vi alligevel sig TAK for denne gang. Vi hilser af, siger farvel og skal lige ud og se lidt på Skjern Å, Skjern Enge og Tipperne.


I løbet af et par dage mere, finder vi igen vejen hjem.

Vi mødes på gårdspladsen af et smukt syn. Et gult tæppe af Løvetand dækker det meste af gårdspladsen. Vi kan næsten ikke nænne at køre hen over alle de finde gule hoveder. Fuglene synger og det er trods alle de dejlige oplevelser, også dejligt at være hjemme igen.


NB:

Ved du i øvrigt, at Wikipedia omtaler hele 13 Artsgrupper, af Traxacum (Mælkebøtte) Den almindelige mælkebøtte kaldes også Fandens Mælkebøtte, men det er synd, for så smuk en blomst kan ikke være Fandens værk :-)

http://da.wikipedia.org/wiki/M%C3%A6lkeb%C3%B8tte
Sørgen Ryge viser og fortæller om Fynsk mælkebøtte saft på DR1 Søren Ryge Direkte 30.05.2010


Nakkelund:

www.maelkebottesaft.dk/side1.php?p_id=15

Måske kan du her åbne og se alle billederne fra turen.
 Jeg er ikke helt sikker på at det virker.
... øver mig på det...


http://picasaweb.google.dk/tracz.dk


........  Når nyt vindue åbner,
- klik på billedet, - og så længst til venstre,
vælg: DIASSHOWSkriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

14.01 | 19:47

Hej Kitt, tak for din besked. Husker navnet, ikke personligt. Jeg er meget interesseret både i billeder og fortællinger. mail: tracz@live.dk mvh Anette

...
14.01 | 16:25

hej Lonnie.Jeg har også kendt din far ,da jeg kom i familien et par år,hvor jeg blev forlovet med din onkel Poul .Hilsen Jytte

...
10.01 | 13:35

Hej
Min morfar må have arbejdet på Ravnild. Han hed Gunnar Steen. Vi har flere fade/keramikting. Kan sende billeder, hvis du er interesseret. Venlig hilsen Kitt

...
15.10 | 01:54

Hej
Jeg har et kæmpe fad i rød/hvid/grå glasur. Vanvittigt flot. Har aldrig set lign. på nettet. vil gerne sende dig foto, hvis det stadig er aktuelt. mvh E

...
Du kan lide denne side
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE